Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

GALERIE FOTO:Polițiști, jandarmi, pompieri și militari au intervenit pentru ajutorarea oamenilor afectați de inundații


Ploile abundente din ultimele zile au creat probleme însemnate pe raza județului Vrancea. Pe lângă autoritățile locale și județene, în sprijinul cetățenilor afectați de inundații au venit și angajații Ministerului Afacerilor Interne, respectiv polițiști, jandarmi și pompieri, dar și cei al Ministerului Apărării Naționale.  Aceștia i-au ajutat pe oameni să evacueze apa din curți și case, au făcut șanțuri pentru ca apa să se poată scurge pe câmp și i-au ajutat să-și scoată bunurile din casele inundate.  
 Precipitațiile abundente căzute pe raza județului Vrancea în zilele de 14 și 15 mai a.c., au creat mari probleme. Cele mai afectate au fost comunele Milcovul și Răstoaca unde au fost inundate 21 de case și 220 de curți. 
 Vineri, militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani, au mers în comunele Milcovul și Răstoaca, pentru a-i ajuta pe oamenii afectați de inundațiile de joi, atunci când râul Micov a ieșit din matcă și a inundat tot ce a găsit în cale. La acțiunea de ajutorare a populației au intervenit vineri, 75 de militari. Alți 160 de militari sunt pregătiți să intervină în caz de nevoie. 
„75 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” acționează pentru sprijinirea populației afectate de inundații, în localitățile Răstoaca și Milcovul – Lămotești din județul Vrancea. Un număr de 160 de militari din cadrul marii unități sunt pregătiți să intervină de urgență, la solicitarea autorităților publice locale, în sprijinul populației afectate de ploi din zona de responsabilitate”, ne-a declarat locotenent Cătălina Crintea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. 
 Și jandarmii au fost vineri prezenți în cele două comune afectate de inundații, ei ajutându-i pe oameni să-și scoată bunurile din casele inundate, dar și să-și curețe curțile de mâlul lăsat în urmă de șuvoaie. „20 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea au intervenit în localitățile Răstoaca și Milcovul pentru a ajuta la îndepărtarea efectelor inuntațiilor din gospodăriile cele mai afectate, prin îndepărtarea mâlului rezultat după retragera apelor, degajarea locuințelor de mobilierul afectat, a diferitelor obiecte aflate în 10 gospodării. În continuare vom fi alături de familiile afectate în localitățile în care ne va fi solicitat ajutorul”, ne-a declarat plutonier adjutant Adrian Costescu, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea. 
 În cursul zilei de vineri, 30 de pompieri cu motopompe și autospeciale au intervenit la Răstoaca și Milcovul pentru evacuarea apei, dar și la Vidra și Slobozia Bradului, unde au fost inundate curți și beciuri. De asemenea, mai mulți lucrători ai ISU Vrancea au acordat sprijin la Gura Caliței pentru refacerea podețului de pe râul Râmna. De asemenea, Detașamentul de Pompieri Focșani a dus apă la Răcoasa la solicitarea autorităților locale. Oamenii au cerut apă pentru animale, iar pompierii au mers în mai multe locații din comună și au lăsat apa în vasele puse la dispozție de cetățeni.
        Pompieri au scos apa din curți și case cu motopompele
 În noaptea de joi spre vineri, după ce apele învolburate ale râului Milcov s-au mai retras, pompierii au intervenit la Răstoaca și Milcovul pentru a-i ajuta pe oameni să-și scoată apa din case și din curți. Pompierii au intervenit până ieri dimineață în total în 10 localități după cum se arată într-o informare primită vineri de la ISU Vrancea, intervențiile având loc în cursul zilei de joi și în noaptea de joi spre vineri. „Din cauza precipitațiilor abundente din perioada 14 – 15 mai 2014, pe teritoriul județului Vrancea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea au intervenit în 10 localități cu 22 mijloace și 53 forțe de intervenție pentru salvarea de vieți omenești, animale și limitarea pagubelor materiale. Cele mai mari probleme au fost înregistrate în localitățile Răstoaca și Milcovul unde au fost inundate 21 case și 220 curți. În aceste locații, forțele de intervenție ale ISU Vrancea au acționat toată noaptea (în noaptea de joi spre vineri), cu două motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei. În data de 15 mai a.c., în jurul orei 15.00, circulația pe DN 2N Chiojdeni – Jitia a fost reluată cu restricție de tonaj”, se arată în informarea primită ieri dimineață de la ISU Vrancea. 
 Pompierii au adăugat că permanent, situația operativă este monitorizată, atât de comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate, cât și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea și în funcție de situațiile de urgență produse, forțele specializate ale ISU, IJJ, IPJ. precum și cele ale altor instituții din CJSU cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină operativ pentru înlăturarea efectelor produse de precipitațiile abundente / inundații.
 
        Stânci prăbușite pe partea carosabilă
 Probleme au fost și pe drumuri. În acest sens au fost suplimentate efectivele de poliție rutieră și ordine publică, care au acționat împreună cu lucrători din cadrul ISU Vrancea, IJJ Vrancea și SVSU locale, pentru restricționarea/dirijarea circulației pe DN 23 A la km 7, la intrare în comuna Milcovul, satul Lămotești, unde râul Milcov a inundat carosabilul, și asigurarea rutei ocolitoare pe DN 23, prin comuna Răstoaca. Ulterior, drumul a fost redat circulației rutiere. De asemenea, s-a acționat pentru restricționarea/dirijarea circulației pe  DN 2N, unde la km. 46+800m în urma unei alunecări de teren, partea carosabilă a fost afectată pe o porțiune de 100 m. În după-amiaza zilei de joi, drumul a fost redat circulației rutiere cu restricție pentru autovehiculele de peste 7,5 t. „S-a acționat pe raza comunei Valea Sării, în punctul Prisaca, unde pe DJ 205 D, pe o porțiune de circa 200 metri se circulă restricționat, în urma căderii de pietre de pe versanți, dar și pe raza comunei Vizantea pe DJ 205E unde a fost distrus podețul din tuburi care face legătura cu satul Mesteacănul unde au fost afectate circa 200 persoane, accesul făcându-se  doar pietonal sau pe ruta ocolitoare. S-a acționat și în comuna Gura Caliței, satul Cocoșari, pe DJ 204 P, între satele Dealul Lung și Rașca, unde drumul s-a surpat pe toată lățimea, accesul făcându-se doar pietonal, iar circa 320 persoane fiind afectate”, ne-a precizat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. 
 Polițiștii mai spun că au acționat și în comuna Gura – Caliței, satul Plopu, unde a fost distrus podețul de pe râul Râmna, aici circa 360 persoane fiind izolate total, fără cale de acces. Probleme au fost și pe  raza comunei Reghiu, unde DC 94 între satele Valea Reghiului, Farcaș și Răiuți a fost rupt pe o porțiune de circa 30-40 m, accesul fiind doar pietonal, un număr de circa 150 persoane fiind afectate. Tot la Reghiu un pod din tuburi peste pârâul Milcovelul, spre satul Åžindrilari, a fost rupt, circulația rutieră fiind întreruptă. Vineri dimineață se circula doar pietonal. „S-a acționat și pe raza comunei Andreiașu, sat Butucoasa, DN 2 M, unde la  Km.43+100m, respectiv Km.43+500m, la ieșire spre comuna Nereju, 2 poduri din tuburi au fost rupte, circulația rutieră fiind intreruptă, iar accesul făcându-se  doar pe DN 2 D, prin comuna Vidra. S-a acționat și pe  raza comunei Andreiașu unde DC 115 spre satul Fetic a fost blocat de căderi de piatră și pământ pe o porțiune de circa 25 m. S-a acționat și pe raza comunei Nistorești pe DJ 205 M, deoarece podul din  punctul  Rebegari a fost afectat, iar circulația se desfășoară pe un singur sens”, a adăugat inspectorul principal Toader. Purtătorul de cuvânt al poliției vrâncene a adăugat că în intervenții au fost angrenați 224 polițiști care au acționat cu 112 autospeciale. Totodată, alți 66 polițiști cu 35 autospecialeau fost pregătiți pentru a interveni în zonele afectate de fenomenele meteorologice. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?