Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERII FOTO: ACUZAŢII GRAVE la adresa Farmaciei Asclepyos din Odobești. Patronii neagă tot


Farmacia Asclepyos din Odobești, deținută de farmacista Ana Maria Gurițoiu (FOTO) și de soțul acesteia, Dragoș Gurițoiu, a fost reclamată la toate instituțiile din sistemul sanitar românesc. Mai mult, pe youtube au fost postate două filmulețe de către Adriana Ioniță, în care sunt aduse acuzații foarte grave la adresa soților Gurițoiu. Aceștia neagă însă toate acuzațiile, ba mai mult, spun că se gândesc să-și angajeze un avocat pentru a vedea ce pot face în privința celor care au făcut reclamațiile și filmulețele, fiind bănuiți doi foști angajați.

    Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Farmaciștilor, Agenția Națională a Medicamentului sunt instituțiile la care fost depuse reclamații la adresa farmaciei Asclepyos  din Odobești și care au făcut controale la unitatea farmaceutică, nefiind însă găsite nereguli.
    Zilele trecute, pe adresa redacției am primit un e-mail cu mesajul „poate vă interesează” și care conținea două linkuri către youtube. Este vorba despre două filmulețe, unul de peste 9 minute, având drept coloană sonoră melodia din serialul „La Piovra” (Caracatița), iar cel de-al doilea, de 4 minute, o manea – „Am relații peste tot”, ambele postate de Adriana Ioniță. Cel mai probabil acesta nu este numele real al expeditorului e-mailului, având în vedere că deși frazele conținute în filmulețe se regăsesc și în reclamațiile către instituțiile menționate, semnatarul reclamațiilor este mereu altul, ba chiar uneori e femeie, alteori bărbat. În filmulețe, fotografiile din interiorul farmaciei alternează cu poze personale ale soților Gurițoiu, dar și cu fraze în care sunt aduse acuzații nu doar la adresa patronilor farmaciei Asclepyos din Odobești, dar și a unor angajați și a unor medici, fiind solicitată intervenția unor instituții precum DNA, DIICOT, Fisc, Agenția Națională a Medicamentului.  
    De exemplu, sunt fotografiate rețete pentru morfină și pentru medicamente psihotrope completate de farmacistă, bani lăsați în avans de către pacienți pentru anumite medicamente, la care sunt atașate bonuri de rețetă. Mai mult, în filmuleț se precizează că farmacista Ana Maria Gurițoiu ar aduna rețete de la pacienți din comuna Andreiașu, ea semnând în locul pacienților. „Aceștia iau bani de la oameni pentru a le aduce medicamentele de pe rețete, administratorul sunându-i ulterior pe fiecare în parte. Li se dă, în schimb, un bon de farmacie, după care sunt sunați acasă. Acest lucru se întâmplă la sediul farmaciei, cât și la punctele din comuna Andreiașu și drogheria din Focșani la adresa bd. Republicii nr. 39. (…) Farmacist Gurițoiu Ana Maria Virginica adună rețete de pe unde poate, de la oameni, în special din comuna Andreiașu, ea se trece împuternicit, se semnează că este de acord cu medicamentele eliberate. Acest lucru nu este un fals de semnătură și se pedepsește penal?”, se arată în filmuleț.

    În filmuleț sunt adresate acuzații și către angajații farmaciei, cum ar fi farmacistul Dragoș Mărăscu, fiul managerului Spitalului din Panciu. „Atenție! Același lucru îl face și fina acestora, asistent Bostănică Silvia, care nu are voie să elibereze rețete, iar farmacistul Mărăscu Dragoș Nicolaie adună rețete din zona orașului Panciu, le introduce în farmacie la Odobești, tot el semnează, tot el este de acord cu prețul medicamentelor. Toți fac aceste lucruri în cazul oamenilor  mai în vârstă, veterani de război, care sunt mai ușor de păcălit, și nu numai. Rețete verzi de psihiatrie numite TAB 3, nu mai sunt introduse în calculator pe motiv că medicamentele sunt ieftine, câțiva lei. Se eliberează medicamentul la preț întreg, apoi, după ce pleacă pacientul, se introduc în calculator, se compensează, iar diferența de bani o iau ei!”, se mai arată în filmuleț. Mai mult, persoana care a făcut filmulețul dă și exemple de rețete eliberate în acest sens. De asemenea, aceasta face acuzații și în ceea ce privește eliberarea antibioticelor și a anumit medicamente pentru afecțiuni psihice fără rețetă medicală. În filmuleț se mai fac acuzații și în ceea ce privește prepararea unor rețete magistrale, procedeu care nu s-ar face într-un mediu steril.

     Farmacista Gurițoiu respinge acuzațiile

    În replică farmacista Ana Maria Gurițoiu și soțul său, Dragoș Gurițoiu spun că cele prezentate în filmuleț nu sunt adevărate, mai ales că nenumăratele controale nu au găsit nereguli. „Referitor la faptul că eu am completat rețetele. Sunt pacienți care nu văd, sunt bătrâni și apoi ne spun dânșii „completați dumneavoastră”, dar acest lucru nu mai e valabil, doar la rețetele verzi pentru psihotrope, pentru că rețeta electronică nu mai presupune acum să completeze pacientul. Noi cerem buletinul, dacă este pacient nou sau dacă este împuternicit și el doar va semna că a primit medicamentele și că a fost informat de prețul medicamentelor. În ceea ce privește acuzațiile cum că asistenții de farmacie ar fi semnat în locul meu pe rețete, iar eu aș figura în trei puncte de lucru, vă spun că asistenții nu au semnat niciodată pe rețete, eu cu farmacistul care mă înlocuiește semnăm toate rețetele, acolo unde scrie farmacistul care a eliberat rețeta, este numai semnătura mea și uneori a colegului farmacist care mă înlocuiește. Referitor la rețetele pe psihiatrie și oncologie, la aceste rețete, îți vine pacientul că nu ai morfină, momentan în farmacie, o aduci pe bază de comandă, dar sunt rețete care se trag la sfârșitul lunii sau când facem rețetele ca să fie duse la CAS, pentru că, poate, nu ai timp în ziua respectivă în care ai eliberat rețeta pacientului de morfină să o tragi, de obicei, le lăsăm la sfârșitul lunii. Însă, persoana respectivă a filmat fix când rețeta nu era trasă, asta este răutate”, ne-a declarat farmacista Ana Maria Gurițoiu.

   Soții Gurițoiu bănuiesc doi foști angajați

    Mai mult, Ana Maria Gurițoiu bănuiește că cei care ar fi realizat filmulețele și ar fi depus plângerile cu nume fictive la toate instituțiile, ar fi doi foști angajați ai farmaciei. „Bănuiesc pe doi angajați care au muncit la noi, acum am înțeles că s-au căsătorit, primul a muncit doi ani, iar dânsa din 2013, și au plecat prin acord comun, în decembrie anul trecut. Problemele au început de anul trecut prin mai, când am avut prima reclamație, că eu mă cred Dumnezeu aici, în farmacie și în Odobești, că țip la pacienți, că dau pacienții afară, că nu am răbdare cu copiii mici și dau afară mămicile cu copii, ceea ce nu este adevărat. Farmacist șef fiind, cum aș putea să-mi dau pacienții afară? Eu trebuie să vorbesc frumos cu pacientul, pentru că sunt în slujba pacientului. Astfel, în ultimele luni mi-au venit controale de la DSP, CAS, ANM, Poliție, Colegiul Farmaciștilor și nu au găsit nimic. Sunt niște lucruri, care sunt puse în așa fel încât să ne denigreze pe noi, pentru că oricine vede acel filmuleț spune că aceștia chiar sunt vinovați, dar ce am făcut? Noi am vrut efectiv să ajutăm pacienții, să fim buni profesioniști, pentru că asta am învățat, eu nu am vrut să-mi bat joc de nimeni, mai ales de pacienții care vin aici. Am pacienți care vin de la Focșani și cum să dau eu afară acei pacienți?”, mai spune farmacista Gurițoiu.
    Aceasta susține că și-a angajat avocat cu care va discuta pentru a vedea ce acțiuni pot fi întreprinse, dacă se va adeveri că toate reclamațiile și filmulțele de pe youtube sunt făcute de cei doi foști angajați. „Bănuiesc că cele două filmulețe de pe youtube sunt făcute de aceeași persoană, toate cele trei reclamații care ne-au fost făcute conțin aceleași sintagme, aceleași fraze. Pozele personale din filmulețe sunt luate de pe un calculator din farmacie, este luna mea miere, e din 2011. Am uitat efectiv de ele. Am avut un cd și le-am descărcat pe calculator. Sunt lucrurile mele personale, este viața mea personală care a fost făcută publică. Referitor la acuzațiile că mă duc la Andreiașu și eu rețetele, să știți că la Andreiașu, dacă veți merge, sunt foarte mulți pacienți care au sacoșele cu numele altor farmacii, dar sunt și pacienți care merg la farmacii în Focșani. Nimeni nu este obligat să vină la noi, nu am pus monopol, așa cum se spune, sunt foarte mulți pacienți care își iau rețeta de la medic, vin la noi, le calculăm rețeta și ne spun „bine, mulțumesc, mă mai gândesc sau mă duc la Focșani că am card la diferite farmacii din Focșani”. Nu e nicio problemă. Nu am spus nimănui că dacă nu-și ia rețeta de la mine din farmacie, nu îl mai primesc. Practic, refuz toate acuzațiile care se aduc în acele filmulețe. Până acum, noi am vorbit cu un avocat, dar datorită faptului că aceste acuzații și reclamații sunt de la mai multe persoane care au nume fictive, nu-mi place și nu am dorit să ajung într-un asemenea scandal, nu sunt o persoană care să iasă în față. Dacă se va adeveri că persoana pe care o suspectăm este vinovată, momentan nu știu ce vom face, vom vorbi cu avocatul nostru, dar sunt sigură că Dumnezeu va face lumină. Referitor la faptul că luăm bani în avans. Când vine pacientul și noi nu avem medicamentul pe stoc, dacă pacientul este de acord, i se înmânează acest bonuleț, și îl sunăm în momentul în care primim medicamentul. Unii lasă un avans, sunt mulți care nu vor, sunt mulți care nu vor să lase numărul de telefon, dar nu e nicio problemă, datoria noastră este să fim în slujba pacientului”, a mai adăugat Ana Maria Gurițoiu.
    Și celălalt farmacist al farmaciei Asclepyos, Dragoș Mărăscu, căruia în filmulețe i se aduc acuzații că ar strânge rețete medicale din zona Panciu și le-ar elibera în Odobești, respinge acuzațiile. „Păi, am adus din zona Panciu, rețetele atribuite mie, adică ale familiei mele, ale bunicilor. Eu pot să iau rețetele de oriunde din Vrancea, de unde vreau eu. Eu iau rețetele familiei mele, de aici”, ne-a declarat farmacistul Dragoș Mărăscu.

   Instituțiile abilitate au primit mai multe reclamații, dar nici una nu s-a confirmat

    Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate, Colegiului Farmaciștilor, Poliției și Direcției de Sănătate Publică ne-au confirmat că au fost depuse plângeri împotriva acestei farmacii, dar, în urma verificărilor, nu s-a confirmat nimic. În schimb, președintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, ne-a declarat că va dispune un nou control la farmacie. „La mijlocul lunii ianuarie am fost sesizați de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate că există o plângere transmisă prin email cu privire la anumite nereguli privind activitatea farmaciei Asclepyos Odobești. La acea dată, am dispus un control inopinat. Având în vedere competențele din contractul cu furnizorul de servicii medicale încheiat între Casa de Asigurări de Sănătate și farmacie, aspectele respective sunt în sfera de control a DSP, ANM și ANAF. În ceea ce privește ce am verificat noi, nu a fost găsită nicio neregulă, dar având în vedere cele sesizate acum, vom dispune o nouă verificare, pentru a lua măsurile care se impun”, ne-a declarat Mihai Copaci.
    Și Colegiul Farmaciștilor Vrancea va demara o nouă anchetă în urma filmulețelor apărute pe youtube. „În urma sesizărilor de la Colegiul Național al Farmaciștilor și instituțiile abordare de aceeași problemă, comitetul director al Colegiului Județean al Farmaciștilot a dispus comisiei de Disciplină să investigheze farmacia. Răspunsul primit a fost pus la dispoziția tuturor instituțiilor, iar noi nu am găsit nicio problemă acolo. Cel mai probabil este vorba de animozități între angajați. Reclamațiile continuă, iar zilele trecute a fost înaintată încă una către Colegiul Național al Farmaciștilor, care face referire la filmulețele de pe youtube. Astfel, am dispus comisiei de disciplină să ceară o notă informativă farmacistului șef. Ancheta continuă”, ne-a declarat farmacista Dana Cotîrlan, președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
    De asemenea, sesizări împotriva farmaciei Asclepyos au fost depuse și la Direcția de Sănătate Publică și la Poliție, însă în urma verificărilor, cele reclamate nu s-au confirmat.

18 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?