Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Zeci de vrânceni s-au internat în spital cu o boală şi au plecat cu alta


Infecțiile nosocomiale, adică intraspitalicești pe înțelesul tuturor, rămân o problemă de mare actualitate, în ciuda progreselor făcute în prevenirea și controlul lor, în special ca urmare a îmbunătățirii condițiilor de igienă din spitale. Potrivit unei statistici oferite de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, anul trecut, 180 de pacienți au contactat o infecție nosocomială pe perioada internării în spital, respectiv afecțiuni respiratorii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, ba chiar și septicemii.
În spatele acestor statistici seci, care nu reflectă nici pe departe realitatea, deoarece de teama unei reputații pătate medicii și managerii de spitale se feresc să raporteze adevăratele cifre, se ascund multe drame. Cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost înregistrate la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Din cei 32.246 bolnavi externați, 173 au contactat o infecție nosocomială.
Potrivit informațiilor primite de la DSP, secțiile cu cele mai multe infecții intraspitalicești au fost, în 2014, cele de Chirurgie, Anestezie și Terapie Intensivă, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie și Nou-născuți. Pe tot parcursul anului trecut, s-au înregistrat cinci cazuri de septicemie, o infecție generalizată din cauza pătrunderii în circulația sangvină a germenilor patogeni și a toxinelor, manifestată clinic prin fenomene toxice infecțioase și cu o evoluție extrem de gravă. Infecția este favorizată de intervenții chirurgicale, citostatice, radioterapie, nesterilizarea instrumentarului medical etc. Mortalitatea este de 30-80%, un pronostic mai sumbru înregistrându-se la vârstnici, bolnavii de diabet, TBC, hepatită și cancer, pentru că aceștia au imunitatea scăzută.
Cele mai frecvente forme de manifestare a infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost depistate la bolnavii cateterizați urinar (sonda urinară se ține mai mult de șapte zile), în număr de 76, urmate de cele la nivelul plăgilor chirurgicale, în număr de 48. Potrivit medicilor, majoritatea infecțiilor nosocomiale ale plăgilor chirurgicale au fost depistate la pacienți care au suferit operații chirurgicale cu o durată a intervenției de peste 30 de minute și cu un nivel de contaminare preexistent.
Infecțiile nosocominale înregistrate pe tot parcursul anului 2014 la Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost împărțite astfel: cinci septicemii, 18 infecții respiratorii, din care opt au fost pneumonii, 17 infecții digestive, 76 infecții urinare, 10 infecții la nivelul organelor genitale feminine, 13 infecții cutanate și 48 de infecții la nivelul plăgilor chirurgicale.
Reprezentanții DSP spun că cele mai multe infecții nosocomiale au fost raportate de Spitalul Județean deoarece acesta are Compartiment de Supraveghere și Control al Infecțiilor Nosocomiale, care despistează și raportează corect problemele. Un alt motiv este adresabilitatea foarte crescută a unității, cazurile internate fiind grave. 

   Spitale fără medici epidemiologi

În celelalte unități medicale din județ, fenomenul infecțiilor nosocomiale este ca și inexistent, dacă ar fi să ne luăm după datele transmise de medici și manageri. La Spitalul Municipal din Adjud, anul trecut a fost raportat un caz de infecție nosocomială. La Spitalul de Psihiatrie Cronici din Dumbrăveni au fost raportate cinci infecții nosocomiale, iar la Vidra un caz.
Totuși, aceste spitale nu dispun de compartimente de supraveghere, iar reprezentanții DSP spun că din acest motiv infecțiile nosocomiale nu sunt depistate și raportate corect. „Cu excepția Spitalului Județean de Urgență Focșani, celelalte spitale nu au compartimente de supraveghere a infecțiilor nosocomiale funcționale și din această cauza infecțiile nosocomiale nu se depistează și nu se raportează corect. Finanțarea redusă a acestui program și a spitalelor, în general, a determinat în toate spitalele diminuarea cantităților de dezinfectanți (de suprafețe și mâini), materiale sanitare (mănuși, saci pentru deșeuri, etc.) și vaccinuri (vaccinul hepatic B) folosite pentru igienizarea unității și protejarea personalului. Ocazional și în situații de criză a aprovizionării, DSP-ul a ajutat spitalele cu dezinfectante, mănuși, măști, vaccinuri, dar stocurile de rezervă ale DSP sunt prea mici pentru a acoperi nevoile unităților sanitare. Nu s-au înregistrat focare de infecții nosocomiale„, se arată în raportul de activitate al DSP.

   De la ce apar infecțiile nosocomiale
 
Intervențiile care favorizează apariția infecțiilor nosocomiale și care se efectuează în spitale sunt: administrarea medicației pe cale endovenoasă, utilizarea cateterelor urinare, a protezelor ortopedice, aplicarea tehnicilor de suport vital, a terapiei imunosupresoare și chimioterapia din cancer. „Factorii de risc pentru  apariția infecțiilor nosocomiale sunt determinați de vârstă, care duce la alterarea microflorei normale a gazdei, cateterizarea urinară, procedurile chirurgicale, intubarea, arsurile și traumatismele, implantarea de corpuri străine, dar și bolile cauzate de tulburările metabolice și circulatorii, precum diabetul zaharat, insuficiența renală și hemodializa, necroza tisulară, ischemia locală și insuficiența cardiacă, dar și reducerea funcției sistemului reticulo-endotelial, imunității umorale și imunității mediate celular, dar și SIDA”, spun medicii epidemiologi.
Rata incidenței infecțiilor nosocomiale din județul Vrancea corespunde cu cea la nivel național și, din fericire, în județul nostru nu a existat niciun deces din aceste cauze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?