Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Prezentările


Atunci când prezentam o persoană trebuie să ținem cont de câteva reguli simple. În primul rând, ne vom adresa persoanei pe care dorim să o onorăm cel mai mult, căreia îi vom spune numele persoanei prezentate. Ca reguli generale, trebuie reținut că se prezintă bărbatul — femeii; cel mai tânăr — celui mai în vârstă; inferiorul — superiorului; subordonatul — șefului; o persoană singură — grupurilor. Eticheta socială se bazează pe cavalerism, prin urmare, atât prezentările formale cât și cele informale se vor face în funcție de vârstă, sex și statut social. Bărbatul va fi prezentat unei femei, exceptând cazul în care acesta este evident cu mult mai în vârstă și atunci femeia va fi prezentată bărbatului. Prezentarea marchează stabilirea unei legături între două persoane care, dintr-o dată, încetează să mai fie străine una pentru cealaltă. Eticheta permite, din acel moment, să-i puteți vorbi, să-i faceți o invitație, să-i adresați un salut noii cunoștințe.
    Atunci când vom prezenta membrii familiei, întotdeauna vom menționa ce legătură de rudenie există între noi. Nu vom prezenta soțul/soția cu cuvintele ”domnul/doamna”, ci vom spune simplu ”Dan — soțul meu”, sau ”Dana — soția mea”, fără a mai menționa numele de familie. Atunci când vom prezenta un cuplu care nu este căsătorit, vom menționa numele de familie al fiecăreia. Când prezentăm cupluri căsătorite, menționăm numele de familie al celor doi soți: ”Domnul și doamna Popescu”.
    Un bărbat se ridică întotdeauna când îi este prezentată o persoană. O femeie trebuie să se ridice când e prezentată unei doamne sau unui domn cu mult mai în vârstă. În general, când se fac prezentările, tinerii nu vor sta jos în prezența persoanelor mai în vârstă.
    Autoprezentarea se face de obicei când numărul de musafiri e prea mare sau, pur și simplu, când cineva a uitat să vă prezinte. Vom spune simplu, întinzând mâna și zâmbind, prenumele și numele. E important să folosiți ambele nume, nu doar prenumele.
    O doamnă nu se va prezenta singură unui bărbat, va aștepta ca acesta să o facă. Nu vom refuza să ne prezentăm și nici nu ne vom da un nume fals. În vacanță, este permis să ne adresăm vecinilor de plajă, de masă, călătorilor din tren, din avion, sau celor care locuiesc la același hotel cu noi. Pe stradă, dacă dorim să aflăm o informație, ne putem adresa persoanelor de același sex sau șoferilor de taxi, polițiștilor sau unei vânzătoare la un chioșc/magazin. Salutăm, mulțumim și ne luăm rămas bun.
    Felul în care răspundem unei prezentări este la fel de important ca introducerea în sine. La prezentările informale vom spune ”Bună ziua! Îmi pare bine să te cunosc!”, dacă este vorba despre o persoană foarte tânără, sau ”Buna ziua! Mă bucur să vă cunosc”.
    Niciodată nu vom spune cuiva că i-am uitat numele. Păstrați-vă calmul și schimbați subiectul imediat pentru a nu prelungi un moment stânjenitor. Încercați ca atunci când faceți noi cunoștințe să repetați numele acelei persoane în timp ce vorbiți cu aceasta. Dacă numele dumneavoastră a fost uitat, zâmbiți și spuneți-l din nou, fără a vă supăra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?