Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Află ce tipuri de concedii sunt considerate vechime în muncă!


O nouă lege modifică prevederile din Codul Muncii referitoare la concediul de odihnă anual, salariatul temporar și încetarea de drept a contractului individual de muncă. Este vorba de Legea nr. 12/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie, intrând în vigoare duminică, 25 ianuarie. Conform respectivului act normativ, începând din 25 ianuarie 2015, concediul medical, de maternitate, de risc maternal și cel pentru îngrijriea copilului bolnav constituie vechime în muncă. Totodată, noua lege a eliminat precizarea conform căreia concediul de odihnă se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic, stabilind că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.
    Actul normativ prevede ca la stabilirea duratei concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate desfășurată. În condițiile în care acestea survin în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, iar salariatul va efectua restul zilelor de concediu de odihnă după ce situațiile amintite (incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate, concediu de risc maternal și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav) încetează, sau dacă nu este posibil, zilele restante din concediul de odihnă se reprogramează.
    Legea nr. 12/2015 reglementează și faptul că salariatul are dreptul la concediu de odihnă chiar și în situația în care concediul medical se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În acest caz, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical. În cazul în care, din motive justificate, salariații nu-și pot lua concediu de odihnă la care au dreptul într-un an, fie integral fie parțial, angajatorii sunt obligați să acorde concediul de odihnă neefectuat tot într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. Noul act normativ mai prevede că absențele nemotivate, precum și concediile fără plată (cu excepția concediilor fără plată pentru formare profesională), sunt scăzute din vechimea de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?