Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Biletele de tratament balnear nu se acordă în funcție de ordinea depunerii cererilor



Pensionarii vrânceni care doresc să beneficieze, pe parcursul acestui an, de un sejur într-o stațiune de tratament, pot începe să depună cereri pentru obținerea unui bilet, la Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea. Acordarea acestor bilete nu se face însă în ordinea depunerii cererii, ci în funcție de o serie de criterii stabilite de legislația în vigoare și care sunt detaliate în acest articol. În funcție de perioada în care solicitantul dorește să plece, poate depune cererea cu cel puțin 40 de zile înainte de începerea sejurului.

    Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2015. Potrivit acestuia, aproape 60 de mii de persoane ar putea beneficia anul acesta de bilete la tratament balnear, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Din totalul biletelor, cel mult 15% vor putea fi acordate gratuit, potrivit proiectului de HG lansat în dezbatere publică, categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale. Biletele vor fi repartizate pe maxim 19 serii de trimitere. Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, organizează și administrează sistemul de trimitere la tratament balnear a persoanelor îndreptățite, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
    În anul 2014, CJP Vrancea a avut repartizate aproximativ 4.400 bilete de tratament balnear. Preferințele solicitanților au fost stațiunile Covasna, Lacu Sărat, Slănic Moldova, Felix, Herculane, Vatra Dornei și stațiunile de pe litoral (Mangalia, Saturn, Techirghiol) în sezonul estival. Pentru anul 2015, încă nu s-a primit repartiția biletelor de tratament balnear de la Casa Națională de Pensii Publice, însă la CJP Vrancea se primesc și se înregistrează cereri pentru acordarea biletelor de tratament balnear de la solicitanți. Cererile se depun cu cel puțin 40 de zile înainte de data prezentării în stațiune. Soluționarea cererilor privind acordarea unui bilet de tratament balnear se face de către CNPP, cu respectarea prevederilor Ordinului nr. 82/DDP/19.03.2012 prin care se aprobă Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear, care nu au suferit modificari până la această dată.

    Criterii de acordare a biletelor pentru pensionari

    Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare eliberării biletului, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la un bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. 
Totodată, au dreptul la astfel de bilete persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. „Pensionarii plătesc pentru un bilet de tratament jumătate din cuantumul pensiei. Pentru acestea, sunt o serie de criterii specifice de care se ține cont, și anume: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul pensiei. Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către pensionari sunt: cerere de acordare a biletului de tratament balnear; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie”, au transmis oficiali ai CJP Vrancea.

   Criterii de acordare a biletelor pentru salariați

    Și salariații pot solicita bilete de tratament balnear, cu suportarea unei contribuții individuale. În cazul acestora se ține cont de o serie de criterii specifice, și anume dacă au mai beneficiat de un astfel de bilet în ultimii doi ani și care este nivelul câștigului salarial brut, care constituie bază de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale. Pentru obținerea unui bilet, salariații trebuie să depună la CJP Vrancea următoarele documente: cerere; actul de identitate (copie)
biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); adeverința de salariat. „Contribuția suportată de un salariat în cazul obținerii unui bilet de tratament balnear este de jumătate din prețul biletului, în situația în care nivelul câștigului salarial brut/soldei brute/venitului brut, care constituie bază de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale este mai mic decât salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Salariații trebuie să plătească prețul întreg al biletului dacă nivelul câștigului salarial brut este mai mai mare decât salariul mediu brut pe economie”, au precizat oficiali ai CJP Vrancea. Anul acesta, câștigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.415 lei.
    Biletele de tratament se pot acorda în limita numărului de locuri la tratament balnear finanțat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acestea se acordă individual, iar în cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?