Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

CURCUBEU în miez de iarnă la Dumitrești


Imagini spectaculoase pe cerul din comuna Dumitrești, satul Motnău, în miez de iarnă. Cu toate că afară este destul de frig, locuitorii din comună au avut ocazia, vineri dimineață, să admire un minunat curcubeu, pe cerul cu ceva nori. „Era ora 7:48 și plecaserăm spre școala din satul Dumitrești Pod. Prima dată am văzut curcubeul în sat la mine la Motnău. Nu am stat mult pe gânduri și am făcut poze. Era frig, undeva la – 8, -9 grade cam așa, că eu mă duceam pe jos la școală. Wow, ceva care nu am mai văzut niciodată. Eram singur, însă ulterior au venit Cristina Liscănoiu, educatoarea de la Motnău și Aura Petroiu. Nici lor nu le-a venit să creadă. Curcubeul era în partea Motnăului, unde cerul era înnorat, iar în partea Dumitreștiului era soarele care răsărea și cu razele lui forma curcubeul. Este un fenomen pe care nu l-am mai văzut niciodată, doar vara după ce plouă și iese soarele din nori”, a spus Andrei Pioară, profesor din satul Motnău.
    Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic care se manifestă prin apariția pe cer a unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori, curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont. Culorile curcubeului sunt sintetizate în celebrul acronim ROGVAIV – roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. Acest fenomen, după cum spun mulți comentatori pe internet, are loc de foarte puține ori în lunile de iarnă, deoarece condițiile acestui anotimp sunt în general neprielnice producerii unui curcubeu.

    Bătrânii satelor de pe Valea Râmnicului spun că nu știu ce să mai creadă după apatiția în ultima vreme a atâtor fenomene care mai de care mai ciudate și care au băgat lumea în sperieți. Ei spun că nu au mai pomenit ca iarna în toiul gerului să apară un curcubeu pe cer. „Eu am 70 de ani, dar până acum nu am mai văzut așa ceva. Ce să zic, sunt tot felul de fenomene ciudate care se tot întâmplă în ultima vreme lângă noi. Nici de la părinții mei nu am auzit așa măcar că povesteau să vadă curcubeu iarna. Toată lumea știe că un asemenea fenomen se vede doar vara. O fi de bine, o fi de rău, Dumnezeu mai știe ce se va mai întâmpla pe pământul ăsta. Abia am scăpat de meteoriți, acum a apărut alta”, a spus Lucica Chiriac, o bătrână din satul Bordeștii de Jos.
    Interesant este că site-ul bzi.ro a relatat că și ieșenii „au avut ocazia, în această dimineață (joi – n.r.), să admire un minunat curcubeu, pe cerul senin”, „chiar dacă afară este un ger de crapă pietrele”. Link – http://www.bzi.ro/curcubeu-la-iasi-in-mijlocul-iernii-foto-475530
    Astfel de fenomene au fost filmate și fotografiate în iernile din anii trecuți și la București (http://observator.tv/fii-observator/curcubeu-pe-9-decembrie-in-bucuresti-2666.html), Deva (http://observator.tv/eveniment/curcubeu-in-decembrie-34888.html) sau Târgu-Mureș (http://observator.tv/fii-observator/a-2a-zi-de-iarnaun-curcubeu-de-toata-frumusetea-2599.html).

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?