Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

DASH, cea mai bună dietă pentru al cincilea an consecutiv în Statele Unite


Dieta DASH, bogată în legume, cereale integrale și produse lactate cu conținuturi scăzute de grăsimi, a ocupat primul loc în topul general al celor mai bune diete din lume pentru al cincilea an consecutiv, depășind dieta Weight Watchers și dieta mediteraneană, informează Reuters. Dieta DASH, care determină o scădere a tensiunii arteriale fără administrarea de medicamente, a fost aleasă de un grup de experți în sănătate drept cea mai bună dietă pentru persoanele diagnosticate cu diabet și, totodată, cea mai bună soluție pentru o alimentație sănătoasă, după cum a anunțat, marți, publicația americană News & World Report.
În schimb, Weight Watchers și-a păstrat primul loc în topul specializat al celor mai bune diete ce vizează scăderea în greutate, fiind urmată de dieta slab calorică HMR (Healthy Management Resources), ce constă într-un plan de înlocuire a alimentelor care îngrașă. Pe locul al treilea în acest top s-a clasat dieta Jenny Craig, care se bazează pe alimentele preparate în casă cu scopul de a elimina kilogramele în exces. Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes), care a fost concepută pentru a scădea concentrațiile de colesterol, a ocupat locul al doilea în topul general al dietelor. Locul al treilea a fost ocupat, la egalitate, de dieta mediteraneană, dieta Weight Watchers și dieta Mayo Clinic.
La polul opus al clasamentului, pe ultimul loc, s-au clasat dieta Paleo, care se concentrează pe carne, pește și legume, și dieta Dukan în patru pași. Dieta Weight Watchers, care se bazează pe un sistem de puncte atribuite alimentelor, dieta Jenny Craig și dieta mediteraneană, care are la bază consumul de legume și uleiul de măsline, sunt considerate dietele cel mai ușor de urmat. Alături de DASH, dietele TLC și mediteraneană au fost desemnate cele mai bune la categoria „alimentație sănătoasă”.
Un grup de 24 de experți în diete, nutriție, obezitate, maladii cardiace, diabet și psihologie alimentară a analizat 35 de regimuri alimentare pentru a alcătui această listă anuală publicată de News & World Report. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este un tip de dietă promovat de National Heart, Lung and Blood Institute din Statele Unite ale Americii, parte din National Institutes of Health, o agenție guvernamentală din Departamentul american pentru sănătate și servicii sociale, cu scopul de a preveni și controla hipertensiunea. Dieta DASH este bogată în fructe, legume, cereale integrale și produse lactate sărace în grăsimi. Ea include și carne de vită, porc, pui și pește, nuci și semințe, dar și cantități foarte mici de alimente și băuturi îndulcite cu zahăr, carne roșie și grăsimi adăugate.
În afara efectelor sale pozitive asupra tensiunii arteriale, dieta DASH a fost concepută pentru a oferi publicului general o abordare echilibrată în privința obiceiurilor alimentare. Dieta DASH este recomandată de Departamentul american pentru agricultură, care o consideră unul dintre „planurile alimentare ideale” pentru cetățenii americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?