Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Bani europeni pentru reabilitarea Corpului B al Colegiului „Cuza“


Colegiul Național „Al. I. Cuza” va avea în cel mai scurt timp o sală modernă de festivități unde vor fi asigurate toate dotările necesare. Viceprimarul Focșaniului, Gabriel Necula, a semnat contractul de finanțare din fonduri europene a unui proiect de reabilitare a Corpului B al unității școlare în valoare de peste 1,11 milioane lei care are ca termen de finalizare sfârșitul anului curent. Soluția fondurilor europene pentru această investiție a fost găsită de administrația locală după ce lucrările de reabilitare a Corpului B, începute în 2011, au fost sistate din cauza lipsei banilor. Ulterior, Primăria Focșani a identificat posibilitatea cofinanțării unui proiect de reabilitare și dotare a acestei clădiri prin intermediul fondurilor europene, respectiv Apelul de proiecte pentru fondurile realocate POR. Astfel, a fost depus și aprobat pentru finanțare proiectul de reabilitare de la Colegiul „Al. I. Cuza”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de intervenție 3.4- Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă.
    Conducerea Primăriei Focșani a arătat că este o linie de finanțare care se adresează lucrărilor de investiție începute din bugetul local dar nefinalizate din lipsă de fonduri, cum este cazul aici. Contractul de finanțare a fost semnat la sfârșitul anului trecut și are ca termen de execuție 12 luni de la data semnării. Valoarea totală a proiectului este de 1.117.913 lei, din care finanțarea europeană este de 748.305 lei iar contribuția proprie a Municipiului Focșani este de 369.608 lei.
    Proiectul are ca obiectiv general „Îmbunătățirea calității infrastructurii în educația prin reabilitare, modernizare și dotare a Corpului B aparținând Colegiului Național Al. I. Cuza, din Municipiul Focșani, în scopul asigurării unui proces educațional la standarde europene, în decurs de un an”. Prin obiectivele specifice ale proiectului se propune reabilitarea și modernizarea clădirii Corpului B dar și dotarea sălii de festivități cu mobilierul necesar și aparatura IT corespunzătoare unei săli multimedia, pentru desfășurarea activităților formale și extracurriculare. Astfel, la finalizarea lucrărilor, elevii vor beneficia de un spațiu modern, la standarde europene.
    Lucrările care vor fi executate sunt de consolidare a fundațiilor, consolidare a suprastructurii, realizare a structurii acoperișului, reabilitare termică a clădirii, lucrări de intervenție la instalațiile interioare și exterioare, reabilitare pereți, tavane, pardoseli, tâmplărie interioară și exterioară, finisare exterioară și anvelopare clădire. „Educația reprezintă practic viitorul nostru. Investiția în educație trebuie să fie una din principalele preocupări ale unei administrații publice locale preocupate de bunăstarea comunității. Municipiul Focșani a derulat și derulează proiecte diverse de reabilitare, modernizare și dotări pentru mai multe unități școlare, precum Åžcoala «Ştefan cel Mare», Åžcoala «Nicolae Iorga» dar și Colegiul Național «Unirea». Preocuparea noastră continuă se reflectă acum în demararea acestui nou proiect referitor la Colegiul Național «Al. I. Cuza» dar și prin atenția acordată proiectelor de reabilitare a Åžcolilor  nr. 3 și nr. 8 (Åžcoala Alexandru Vlahuță), pentru care au fost acceptate aplicațiile de finanțare și, cât de curând, vor fi semnate și contractele aferente. Suntem convinși că vom avea în curând în Focșani un sistem complet de învățământ, la cele mai înalte standarde”, a afirmat viceprimarul Focșaniului, Gabriel Necula.

    Clădirea a fost construită în 1928

    Colegiul Național „Al. I. Cuza” este una dintre unitățile școlare reprezentative ale municipiuluiu dar și județului Vrancea. Rezultatele deosebite, de nivel național și internațional, obținute de-a lungul anilor de elevii acestui colegiu stau mărturie pentru dăruirea și dedicarea uni colectiv profesoral de excepție. Corpul B al Colegiului face parte din categoria construcțiilor școlare de la începutul secolului XX, fiind construit în 1928, în baza unui proiect elaborat de arhitectul Francisk Hamel, conform normativelor de la acea dată. Clădirea a suferit degradări pe parcursul timpului, cauzate în special de seisme. Primăria Focșani a susținut din bugetul local câteva lucrări de reabilitare dar acestea nu au fost suficiente pentru cerința unei clădiri funcționale. În acest moment, clădirea este în stare de degradare avansată iar compartimentarea actuală nu corespunde noilor cerințe ale actului educațional.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?