Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Sălciile energetice plantate pentru a proteja şoselele de zăpadă, distruse de agricultori


Sălciile energetice plantate în urmă cu un an pe marginea unui drum din județul Arad pentru a proteja șoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole, fiind călcate cu utilaje și date cu erbicide, CJ, care investise 500.000 de lei în proiect, depunând plângere la Poliție. Administratorul public al județului Arad, Cristian Drăgan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că 80 la sută din sălciile plantate în decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja șoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole. „În timpul lucrărilor agricole care au avut în 2014, sălciile au fost călcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80 la sută din plante, ceea ce înseamnă o pagubă de 400.000 de lei pentru Consiliul Județean, care a investit 500.000 de lei în acest program”, a declarat Drăgan.
    El a precizat că a fost depusă o plângere la Poliție, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea cărora erau plantați butașii. „Sperăm să recuperăm această pagubă importantă, iar la primăvară să putem replanta sălciile pe marginea drumului”, a mai spus Drăgan. Conducerea CJ Arad anunța, în decembrie 2013, că a plantat sălcii energetice pe o distanță de 20 de kilometri pe marginea drumului județean Semlac-Åžeintin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei „perdele” de protecție împotriva zăpezii viscolite, cât și valorificarea lemnului.
    Președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, spunea la vremea respectivă că plantarea sălciilor pe marginea drumurilor reprezintă o premieră națională.
„Creșterea salciei energetice are loc într-un ritm foarte rapid, ceea ce o face profitabilă. De la butașii platați acum, de circa 25 de centimetri, planta va ajunge la o înălțime de aproximativ șapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcute reiese că din prima recoltă ne putem amortiza investiția”, declara Ioțcu.
    Specia de salcie a fost adusă din Suedia, iar autoritățile județene spuneau că lemnul rezultat are mare căutare pe piață, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?