Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Pensii mai mari pentru toți pensionarii vrânceni!


Pensionarii vrânceni, indiferent de categoria din care fac parte, vor primi începând cu această lună, pensii majorate, recalculate în funcție de punctajul fiecăruia. Majorarea decurge din faptul că valoarea punctului de pensie a crescut cu 5%, el fiind în acest moment de 830,2. Și pensiile sociale minime s-au majorat de la 350 la 400 lei, iar salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat a crescut la 2.415 lei.   

    Toți cei 78.594 de pensionari vrânceni vor primi, începând cu această lună, pensii mai mari, ca urmare a faptului că s-a majorat valoarea punctului de pensie. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, pensiile vor fi recalculate automat. „În anul 2015, valoarea punctului de pensie este de 830,2 față de 790,7 cât a fost anul trecut, adică mai mare cu 5%. Pensiile sunt majorate corespunzător, pensionarii urmând să primească aceste pensii chiar de luna aceasta. De asemenea, anul acesta indicele de corecție prevăzut la articolul 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările ulterioare, este de 1,07”, a spus Adrian Juravle. De asemenea, cuantumul indemnizației sociale minime garantate (pensia minimă) a fost majorat de la 350 de lei la 400 lei. În județul nostru se vor bucura de această mărire 13.362 de persoane.
    Directorul CJP Vrancea a precizat că, potrivit prevederilor Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru anul în curs câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.415 lei, față de 2.298 lei cât a fost anul trecut. Drept urmare, și cuantumul ajutorului de deces acordat anul acesta prin CJP Vrancea va fi mai mare, și anume de 2.415 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și 1.208 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
    În evidențele CJP Vrancea sunt înregistrați, în momentul de față, 78.594 pensionari proveniți din sectorul de stat, dar și CAP, din care cei mai mulți (58.351) sunt pensionari pentru limită de vârstă. De asemenea, mai sunt 9.776 pensionari urmași, 8.845 pensionari de invaliditate, 1.305 beneficiari de pensie anticipată parțială și 317 beneficiari de pensie anticipată.

   Care e cuantumul contribuțiilor pe care le datorăm la stat

    Potrivit bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale pentru anul acesta, cotele contribuțiilor sociale pentru 2015 au aceleași valori ca și anul trecut. Astfel, în ceea ce privește contribuțiile la pensii, acestea sunt: 26,3% pentru condiții normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 15,8% pentru contribuția datorată de angajator; 31,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 20,8% pentru contribuția datorată de angajator; 36,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă, din care 10,5% pentru contribuția individuală și 25,8% pentru contribuția datorată de angajator. Conform legislației în vigoare, în cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, cotă care anul trecut era de 4% din CAS-ul datorat de salariat. „În anul 2015, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat și a celor din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv”, prevede Legea bugetului asigurărilor sociale.
    În ceea ce privește contribuțiile la șomaj, cotele au rămas de asemenea la nivelul anului trecut, acestea fiind de 0,5% atât pentru contribuția datorată de angajatori cât și contribuția individuală. Angajatorii însă trebuie să mai plătească o contribuție de 0,25% pentru Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, precum și contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale care este diferențiată în funcție de clasa de risc. Aceasta este cuprinsă între 0,15% și 0,85%. De menționat este faptul că și anul acesta, prin legea bugetului asigurărilor sociale a fost sistată acordarea de credite în condiții avantajoase și fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de muncă.
    Legea nr. 186/2014 privind bugetul de stat pentru 2015 reglementează și cotele contribuției de asigurări de sănătate astfel: 5,2% pentru cota datorată de angajatori, prevăzută la art. 258 din Legea nr. 95/2006; 10,7% pentru cota datorată de persoanele prevăzute la art. 259 alin.(6) din Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare; 5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligația plății contribuției direct sau cu plata din alte surse. În ceea ce privește contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, aceasta se menține tot la nivelul de anul trecut, fiind de 0,85%. „Pentru anul 2015, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv. Tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?