Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Trei mii de pâini vor ieși zilnic, în 2015, din Cuptorul de la Burcioaia


O mie cinci sute de pâini vândute zilnic în prezent, elevi care realizează stagii de practică, șase brutari, oameni din comunitate formați în meserie, patru persoane din Burcioaia care au astăzi un loc de muncă și care produc pâine fără aditivi pentru locuitorii zonei, dar și pentru onorarea contractelor cu clienții locali și pentru donațiile de pâine destinate familiilor nevoiașe sunt doar câteva dintre cele mai importante lucruri care au fost realizate prin afacerea socială inițiată și dezvoltată în județul nostru de Crucea Roșie Vrancea pe parcursul a doi ani, și anume „Cuptorul de pâine de la Burcioaia”. Potrivit celor spuse de Rodica Davidean, directorul instituției de caritate, urmează ca începând cu acest an producția de pâine de la brutăria din cartierul Burcioaia, Adjud, să se dubleze. „Ne-am dat seama că este nevoie să avem o suprafață mai mare de coacere, acesta este planul cel mai important în prezent, deja este pus în mișcare. Până la sfârșitul lunii ianuarie o să mai avem un cuptor, astfel încât, în cele două schimburi de lucru, să putem coace și vinde minim 3000 de pâini”, a spus Rodica Davidean. Despre ce înseamnă o afacere socială de succes și ce beneficii sociale substanțiale poate aduce aceasta citiți în cele ce urmează.

    Pentru cei care încă nu știu, „afacerea socială” sau „întreprinderea socială” este doar aceea care urmărește un obiectiv social, care este creată special pentru a rezolva o problemă socială. Afacerea socială poate fi soluția pentru rezolvarea unei probleme sociale prin crearea, de exemplu, a unor locuri de muncă, prin generarea unor venituri pentru anumite categorii defavorizate, prin valorificarea unor resurse locale sau oferirea unor servicii de bază care lipsesc într-o comunitate. Ca să demarezi însă o astfel de afacere socială în care tu, ca individ sau ca organizație nu urmărești profitul personal, ci atingerea tuturor obiectivelor mai sus amintite, astfel încât afacerea să devină una de succes, una demnă de replicat în alte comunități defavorizate, trebuie multă, multă muncă, inteligență, curaj nebun, abilitatea de a lucra cu oamenii, profesionalism și implicare până la dăruire totală… 
Și sunt doar câteva dintre ingredientele necesare pentru reușita unei afaceri sociale de succes, așa cum este astăzi, după doi ani de la demarare, „Cuptorul de pâine de la Burcioaia” al Filialei de Cruce Roșie Vrancea. „Sunt peste doi ani de când am pornit la drum pentru această afacere socială și a fost de la început o decizie strategică. Există o apropiere firească între Crucea Roșie ca organizație și misiune umanitară, și partea aceasta de panificație. În intervenția post-dezastru la calamități naturale, Crucea Roșie este cea care distribuie apă și pâine celor mai vulnerabile persoane, sinistrate, în primele zile de la producerea evenimentelor. Ideea și dorința de a ne înscrie în competiția «Fabricat în Èšara lui Andrei», în cazul Organizației noastre, ține de faptul că era o direcție în care doream deja să ne îndreptăm eforturile. Economia socială este una din direcțiile de dezvoltare organizațională principale vizate de Crucea Roșie Română, la nivel național. Din acest punct de vedere, CR Vrancea, în urma suportului tehnic primit din partea Petrom și NESsT România, poate pune la dispoziția colegilor din Crucea Roșie Română un Plan de Afacere «la cheie», pentru a fi replicat oriunde în altă parte. La fel de important, când afacerea va deveni și mai profitabilă, va genera surse de venit nerestricționate pentru CR Vrancea, care vor fi reinvestite în afacerea în sine, cât și pentru susținerea numeroaselor servicii sociale pe care le-am dezvoltat în ultimii 10 ani”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

    Locuri de muncă pentru persoane excluse de pe piața muncii

    Cuptorul de pâine de la Burcioaia funcționează, astăzi, la capacitate maximă. Tot mai multe sunt comenzile și tot mai mulți oamenii din comunitate preferă să cumpere pâine de aici, nu doar pentru că aceasta se vinde mai ieftin ca în altă parte, ci mai ales pentru că e produsă la vatră, în mod tradițional, fără amelioratori și conservanți. În plus, pâinea este făcută de patru oameni din Burcioaia, calificați ca brutari în cadrul acestei afaceri și care știu că de ei depinde în foarte mare măsură ca afacerea să prospere. 
„Pentru mine, cel mai important lucru în această afacere nu este profitul. Din punctul meu de vedere, a susține salariile a patru angajați, persoane din comunitate care erau excluse de pe piața muncii, este mai mult decât suficient. Mai mult, în acest moment ne apropiem să producem și să vindem suficientă pâine pentru a acoperi costurile afacerii, de la utilități, la materie primă și salarii. La fel de important este să sprijinim producătorii locali, care dețin și cultivă suprafețe însemnate de grâu, de la care o să cumpărăm materia primă. Asociația locală a producătorilor de cereale, SC «Mirod Com» SRL Adjud, care înscrie peste 120 ha și peste 100 de membri, ne-a fost alături de la început, în toate etapele proiectului. Cumpărând de la ei, îi încurajăm să producă grâne în Burcioaia. Ne-au și spus că este cea mai mare mulțumire și mândrie să poată cumpăra pâinea făcută chiar din grâul lor”, a declarat Rodica Davidean.
    Mai mult, Cuptorul de pâine de la Burcioaia este locul în care elevii de la licee de profil își pot dezvolta abilitățile profesionale, având oportunitatea de a-și desfășura, aici, stagiile de practică. „Ideea a prins foarte bine și în prezent avem încheiat cu Colegiul Tehnic «G. Balș» din Ajdud un parteneriat pentru anul scolar 2014 – 2015, pentru ca un număr de elevi de la profilul de alimentație publică să execute stagii de practică la brutăria «Cuptorul de Pâine Burcioaia». Legat de asta, Crucea Roșie Vrancea este și furnizor de formare/calificare profesională. Cu siguranță există acum o oportunitate și o dezvoltare firească să ne autorizăm și pentru cursurile de brutar, mai ales că avem cel mai potrivit loc de practică, necesar în orice program de formare profesională. Cred că acesta este un prim plan de viitor, destul de apropiat”, a mai spus Rodica Davidean.

     Cuptoare de patiserie pentru cornurile dorite de copii

    Pe parcursul anului trecut, Filiala de Cruce Roșie Vrancea a reușit să bifeze, la realizările din cadrul acestei afaceri sociale unice în țară, atât amenajarea cuptorului de pâine și dotarea lui cu echipamente de specialitate (cuptor, dospitor, malaxoare, cernător, mese de lucru etc.), cât și realizarea a trei produse de panificație și anume franzelă albă, intermediară și pâine rotundă neagră, toate de 300 de grame, precum și un pachet complet pentru evenimentele religioase. „Avem patru persoane angajate din comunitatea Burcioaia, trei femei și un bărbat, care astfel își asigură sau cresc veniturile propriilor familii, peste 400 de clienți din Burcioaia care cumpără produsele de panificație la prețul de 0,80 bani, șase brutari și un agent de vânzare formați din comunitate. Printre indicatorii pe care dorim să-i realizăm până în februarie 2015 sunt: zece contracte cu clienți locali, un produs de panificație nou față de cele trei existente, șase elevi care să realizeze aici stagii de practică, achiziționarea unui cuptor cu cinci vetre și încălzire dublă (de 5 metri pătrați de coacere) și extinderea spațiului de producție cu zece metri. Ne-am dat seama că este nevoie să avem o suprafață mai mare de coacere, acesta este planul cel mai important în prezent, deja este pus în mișcare, până la sfârșitul lunii ianuarie o să mai avem un cuptor, astfel încât, în cele două schimburi de lucru, să putem coace și vinde minim 3000 de pâini. Totodată, am început să facem și comenzi speciale, pentru sărbători sau evenimente religioase. Special pentru aceste ocazii, coacem și alte produse de panificație, conform obiceiurilor – colaci, parastas, japoneze, covrigi etc.”, a detaliat Rodica Davidean.
    Tot în planurile de dezvoltare din acest an se numără și comanda specială făcută de copiii din Burcioaia, pentru care deja s-a realizat dotarea brutăriei cu cuptoare de patiserie. „Cea mai frumoasă amintire din această perioadă este legată tocmai de o comandă specială. Mica noastră brutărie este situată în vecinătatea școlii primare din cartier și într-una din zile mi-a făcut mare plăcere să stau de vorbă cu câțiva elevi, așa, ca la țară, la poarta brutăriei, pe șanț, lângă gard. Aveau o mare rugăminte și mare comandă de făcut: doreau să coacem, special pentru ei, batoane sau cornuri din pâine. Cu siguranță, în timp, vom coace și batoane și cornuri pentru copii. Comanda lor specială nu poate fi uitată, deja am dotat brutăria cu cuptoare pentru patiserie”, a precizat Rodica Davidean.

    Afacere socială cu impact la nivel moral, spiritual

    Preotul paroh Teodor Feraru, de la Biserica „Mihail și Gavril” din Burcioaia, a apreciat că afacerea socială „Cuptorul de Pâine Burcioaia” se dovedește a fi un lucru extraordinar la nivelul comunității, o afacere nu doar cu impact material, ci mai ales cu impact moral, spiritual. „Buricioaia este o comunitate izolată, cu puține locuri de muncă, din care mulți tineri au plecat să lucreze peste hotare, iar populația este îmbătrânită. Când a demarat acest proiect, oamenii erau destul de sceptici, mentalitatea comunității era cam încremenită. În general, oamenii așteaptă să li se facă, nu să facă ei, dar e nevoie de cineva care să le arate că se poate și pe care să-l urmeze. Și iată că la noi s-a creat această afacere socială, unde câștigul nu e neapărat numai în plan material, ci cred că în plan uman are un rol foarte bine definit. A schimbat modul de a gândi al oamenilor despre ce se poate face, ce pot face și în viitor. Oamenii de aici au înțeles că proiectele nu se fac de pe o zi pe alta, eu m-am străduit la rândul meu să îi susțin moral, așa încât au înțeles că nimic nu merge dintr-o dată, pentru orice lucru bine făcut trebuie sacrificiu. Au înțeles că această brutărie nu-i doar o afacere socială, ci o dezvoltare a comunității lor, în care până acum nu exista, practic, nimic. Brutăria este foarte importantă la nivel mental, pentru că le dă certitudinea că lucrurile pot fi și altfel în comunitatea lor. Oamenii văd că încet, încet lucrurile se pot schimba în bine, sunt mulțumiți nu doar cei angajați, ci și ceilalți oameni din comunitate, dovadă că a crescut vânzarea de pâine de la 17 pâni pe zi cât a fost la început, la 400 pe zi, cât a fost de sărbători de exemplu, numai aici în Burcioaia”, a declarat părintele Teodor Feraru.

     Interviu cu Florin Ciobotaru, unul dintre brutarii Cuptorului de Pâine Burcioaia:

    Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră „Cuptorul de Pâine Burcioaia” și faptul că aveți un loc de muncă în comunitate?
    Florin Ciobotaru: Înseamnă totul, înseamnă speranță, curaj, putere și dragoste.
   
    Rep.: Cum vi s-a schimbat viața în familie: în bine, în rău?
    F.C.: Reprezintă foarte mult, în primul rând a crescut încrederea în mine, în oameni și am schimbat atmosfera în propria familie, mai ales din punct de vedere moral, sunt un tânăr de 38 de ani, am doi copii și suntem cu toții fericiți că putem avea o viață mai bună. Nu mai este nevoie să fac naveta, sunt foarte mulțumit că sunt aproape de familia mea toată ziua. Sunt extrem de onorat că noi, cele patru persoane tinere din comuna Burcioaia, avem un loc foarte frumos de muncă, foarte civilizat și că mai mult de jumătate din cei 500 de locuitori din Burcioaia consumă zilnic pâinea noastră.
   
    Rep.: Cum ați ajuns să fiți selectați să faceți parte din echipă?
    F.C.: Aici este o poveste care vă va reține mult să o ascultați… și pe care o să mi-o reamintesc toată viața. Selecția noastră aparține Crucei Roșii Vrancea, pe care aproape că o indentificăm ca fiind aici cu noi din totdeauna. E o poveste de doi ani de zile, în care ne-a calificat pe meseria de brutar, am făcut stagiul de practică și pe 28 septembrie 2014 am pornit cuptoarele, care și în ziua de astăzi nu s-au mai oprit. De la o „joacă” de-a învața să modelăm diferite forme de pâine (franzelă, rotundă, împletită etc.) și de la încercări timide de a intra pe piața de consum, la început cu 100, cu 200 de pâini pe zi, astăzi producem și livrăm circa 1500 de pâini pe zi. Trei luni de producție în frumoasa noastră brutărie a însemnat și înseamnă momente extreme de diferite: emoție, deznădejde, neputință, nopți pierdute, oboseală fizică și psihică, dar și satisfacții enorme că ne mai desparte un pic de ceea ce a fost greu și vom reuși să menținem un proiect major pentru comunitatea noastră, Cuptorul de pâine Burcioaia, în care s-a investit atât material, dar mai ales moral. Fiecare zi, fiecare pâine modelată, coaptă, vândută, fiecare nou client dobândit, înăbușea pe rând toate sentimentele pesimiste. Nici nu s-ar fi putut altfel, pentru că în spatele acestui proiect se află doamna Rodica Davidean de la Crucea Rosie, care ne-a ajutat să depășim orice obstacol, nu ne-a dat voie să cedăm, ne-a consiliat și zi, și noapte, atât pe noi, cât și pe familiile noastre, ne-a împins într-un joc aproape fără să ne dăm seama și ne-am trezit ca peste noapte fericiți. De la dânsa am învățat multe lucruri, dar unul foarte important: pentru fiecare situație există o solutie! Îi mulțumim și îi rămânem recunoscători!

   Un An Nou bun, cu prosperitate și belșug!

    Acum, la început de an, toți cei implicați în afacerea socială de la Burcioaia au dorit să mulțumească membrilor susținători, persoane fizice și juridice care și-au adus aportul de-a lungul timpului, pentru reușita acestei afaceri, și anume: Petrom România; NESsT România; OMV Petrom Austria, Leopold Lippert, Primăria Municipiului Adjud; SC Vrancart Adjud; SC Contlemar SRL Focsani; Agenția de Furnizare Energie Electrică Focșani și Centrului Comerical Adjud; clienților locali și limitrofi, persoanelor juridice din Adjud, Adjudul Vechi, Homocea, Fitionești, Focșani etc.; subinginerului tehnolog (morăit panificatie) Smaranda Berbece din cadrul Primăriei Municipiului Adjud; Lileana Zanfir de la SC Zanfir SRL Focsani; preotului paroh Teodor Feraru, de la Biserica „Mihail și Gavriil” din Burcioaia; lui Vasilică Munteanu, voluntar, persoană fizică cu domiciliul în Burcioaia, pentru servicii de instalare, reparație și întreținere a sistemului electric și a echipamentelor de specialitate și nu numai; personalului angajat și familiilor acestora; voluntarilor de Cruce Roșie. „Le urăm tuturor, cât și locuitorilor Cartierului Burcioaia, un sincer La Mulți Ani! Le urez tuturor celor care au fost alături, dar și celor care ni se vor alătura un An Nou mai bun, mai senin, cu sănătate, prosperitate și belșug!”, a transmis Rodica Davidean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?