Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Oricine îşi poate verifica situaţia fiscală, pe internet


Orice persoană poate verifica prin internet care sunt taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească la Finanțe. Ieri, Spațiul Privat Virtual, serviciul lansat de Agenția Națională de Administrare Fiscală a devenit accesibil și pentru locuitorii din Vrancea. Este un serviciu prin care orice persoană fizică, după ce se înregistrează pe site-ul ANAF, poate obține informații despre actele administrative fiscale emise de finanțiști, precum declarațiile fiscale, decizia de impunere anuală, nota privind obligațiile de plată, sumele declarate de angajator pentru contribuțiile de asigurări sociale în funcție de veniturile realizate, certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit și altele asemenea. Autentificarea în acest nou serviciu poate fi realizată fie printr-un certificat digital, fie printr-un nume și parolă cu cod de autentificare. Înscrierea la acest serviciu se realizează pe site-ul ANAF iar la autentificare se poate opta pentru deplasarea la unul din ghișeele fiscului sau pentru folosirea unui număr de pe o decizie emisă de Fisc.
    Finanțiștii au pregătit atât instrucțiuni în format pdf cât și tutoriale video. „Serviciul «Spațiul privat virtual» constă în punerea la dispoziția persoanelor fizice a unui spațiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanțelor Publice/Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informațiilor și înscrisurilor între ANAF și persoana fizică în legătura cu situația fiscală proprie a acesteia. Serviciile de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță furnizate de ANAF sunt gratuite și sunt disponibile 24 de ore din 24. În cazul în care furnizarea unui serviciu de comunicare electronică presupune suportarea unor costuri pentru utilizatori, aceștia vor fi avertizați în mod corespunzător”, se arată într-o informare de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea.
    Finanțiștii precizează că persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu „certificate digitale numai pentru obligațiile fiscale pentru care, în relația cu organul fiscal, se identifică prin codul de înregistrare fiscală”. În schimb, pentru alte obligații fiscale decât cele de mai sus sau pentru persoane fizice, este suficientă autentificarea prin nume/parolă și cod de autentificare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?