Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Un vrâncean REFUZĂ ca DJ 204 P să treacă prin proprietatea sa


Consiliul Județean Vrancea solicită aprobarea declanșării procedurii de expropriere a unui imobil proprietatea lui Florică Bratu, din Gura Caliței, care refuză să își dea acordul pentru ca pe proprietatea sa să treacă drumul județean DJ 204P. Imobilul se află situat în coridorul de expropriere al lucrării de aducere la starea tehnică inițială (reabilitare și refacere) a DJ 204 P pe sectorul afectat de alunecările de teren din perioada februarie 2013- aprilie 2014. Practic alunecările de teren au distrus drumul județean în satul Cocoșari în punctul „La poștă”. Decizia exproprierii a fost luată după ce Societatea Alma Consulting SRL Focșani a elaborat studiul de fezabilitate care va sta la baza reabilitării DJ 204 P și în care se arată că soluția tehnică finală de refacere a platformei drumului este de deviere a drumului județean DJ 204 P în punctul „la Poștă”, Tronson 3 pe proprietățile private adiacente, stabilindu-se astfel, oportunitatea inițierii declanșării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, precum și coridorul de expropriere.
    În data de 27.02.2013, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a adoptat Hotărârea nr.3 privind inițierea de propuneri pentru reconstrucția, reabilitarea locuințelor afectate de alunecări de teren din comuna Gura Caliței, a unor demersuri necesare alocării de fonduri pentru refacerea sectoarelor de drum județean DJ 204P afectate de alunecări de teren, precum și pentru regularizarea bazinelor cursurilor de apă din zonă. Consiliul Județean Vrancea nu a putut întreprinde demersurile necesare privind execuția lucrărilor de consolidare și refacere a traseului drumului județean 204P supus prezentei analize, motivat de faptul că nu a dispus de resursele financiare necesare în vederea realizării acestei investiții. „Mai mult decât atât, începând cu luna martie 2013 Consiliul Județean Vrancea a supus atenției Guvernului României și ministerelor de resort situația critică apărută la nivelul comunei Gura Caliței, județul Vrancea ca urmare a topirii zăpezilor și precipitațiilor abundente înregistrate în acea perioadă, fenomen ce a condus la reactivarea alunecărilor de teren, fiind astfel afectate zece locuințe, cinci dintre acestea având avarii majore la structura de rezistență, cu pericol de prăbușire, locuințele aparținând cetățenilor: Tandara Ionită, Tandara Nită, Bratu Florică, Tudor Fanică si Epure Radu și cinci locuințe care necesită reparații, aparținând cetățenilor Doagă Viorel, Moise Costel, Doagă Dobre, Moise Nicolae Adrian și Toma Aurel. În urma verificării stării tehnice a drumului județean DJ 204 P, pe sectorul DN2- Gura Caliței- Lacu Baban- Dealu Lung, cuprinsă între km 2+650 – km 21+150, afectată de alunecările de teren din această zonă în cinci puncte distincte a condus la un pericol iminent, respectiv acela al întreruperii totale a circulației rutiere și posibilitatea rămânerii izolate a 3 sate: Dealul Lung, Rașca și Peletic”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

    În document se arată că, în vederea soluționării acestei situații a fost  identificată o suprafață de teren pe raza unității administrativ – teritoriale a comunei Dumbrăveni, județul Vrancea, în vederea strămutării celor cinci locuințe afectate. Deși au fost aprobate hotărâri ale consiliilor locale Dumbrăveni și Gura Caliței în acest sens, Florică Bratu a refuzat să părăsească gospodăria, proiectul de reabilitare a DJ 204 P fiind blocat, iar 200 de gospodării cu 370 de locuitori din comuna Gura Caliței, județul Vrancea rămân izolate. „După nenumărate discuții și o vastă corespondență purtată între Consiliul Județean Vrancea, cu Primăria comunei Gura Caliței și sus-numiții, Bratu Florică a rămas singurul care a refuzat să semneze documentele de punere în posesie a terenului ce i s-a atribuit potrivit Anexei nr.1 privind Lista nominală a familiilor strămutate din zonele inundabile sau amenințate de alunecări de teren din comuna Gura Caliței, Dumbrăveni și Dumitrești cu repartizarea lotului atribuit în folosință pe durata existenței locuinței, în vederea construirii, pe terenul situat în intravilanul comunei Dumbrăveni, aparținând domeniului privat a comunei Dumbrăveni, județul Vrancea”, se arată în referatul administrației județene.
    Mai mult, Florică Bratu a solicitat Consiliului Județean Vrancea  să-i dea garanții reale în sensul despăgubirii cu materiale de construcții și contravaloarea cheltuielilor manoperei necesare construirii unei locuințe noi. „Poziția nejustificată pe care a manifestat-o, atât verbal cât și în scris, în raport cu autoritățile administrației publice locale de a refuza orice măsură sau decizie luată pentru soluționarea acestei situații nu poate reflecta un mod de apărare a dreptului pe care-l are asupra proprietății în cauză, atât timp cât o comunitate întreagă este condamnată la a nu beneficia de serviciile de utilitate publică, motiv pentru care instituția noastră a luat în considerare opțiunea utilizării procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică, în condițiile Legii nr.255/2010”, se arată în finalul referatului care însoțește proiectul de hotărâre.

    Consiliul Județean va moderniza drumul județean 204 P

    Consiliul Județean Vrancea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) documentația pentru includerea drumului județean 204 P în programul anual de intervenții în primă urgență. Lucrările vor fi realizate și finanțate prin Compania Națională de Investiții. Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că drumul județean 204 P va fi reabilitat pe o lungime de aproximativ 19 kilometri, pe raza comunei Gura Caliței. „Lucrările constau în consolidarea drumui în patru puncte unde a fost afectat de alunecările de teren, refacerea terasamentului drumului prin așternerea unui strat de balast, realizarea de lucrări de preluare a apelor pluviale, realizarea de șanțuri, poduri și podețe. De asemenea, vor fi executate lucrări de preluare a apelor scurse de pe versanți prin canale colectoare de nivel și vor fi realizate subtraversări la drumul județean pe unde apele pluviale vor ajunge în albia râului aflată în vecinătatea drumului”, a precizat Romeo Iordache.
 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?