Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO şi GALERIE FOTO: Trenul regal, întâmpinat de peste o mie de vrânceni


Vrâncenii au umplut până la refuz Gara Focșani, ieri, pentru a vedea Trenul Regal și pe Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. Acestea au efectuat, cu ocazia Zilei Naționale a României, un drum simbolic cu Trenul Regal, omagiu Suveranilor României Mari Regele Ferdinand cel Loial și Regina Maria ai României.
Pe peronul gării din Focșani, membrii Casei Regale au fost întâmpinați cu pâine și sare de copii îmbrăcați în costume tradiționale. Nu au lipsit buchetele de flori și nici tricolorul României sau steagul Casei Regale. La eveniment au participat președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare, subprefectul Cristi Misăilă, dar și primarul Municipiului Focșani Decebal Bacinschi. În momentul în care membrii familiei regale au coborât din tren, oamenii au început să aplaude, să fluture steagurile și să strige „Trăiască Regele!”. Dorința de a fi cât mai aproape de membrii familiei regale a fost atât de mare, încât forțelor de ordine le-a fost destul de greu să țină piept mulțimii.

Principele Radu și principesa Margareta au intrat în clădirea gării focșănene pentru a-i saluta pe oameni, după care au revenit în trenul regal alături de oficialitățile județului. Președintele UNCJR, Marian Oprișan, a fost invitat de Casa Regală să facă o călătorie cu trenul până la Buzău, ocazie cu care au luat prânzul și au discutat despre România și Vrancea. Președintele UNCJR, Marian Oprișan, le-a oferit cadou Altețelor Regale o sticlă de vin roșu de colecție, premiat la concursurile internaționale, precum și un album despre Vrancea. De asemenea, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu le-au oferit oficialităților județene câte un album al Casei Regale și obiecte artizanale.
    Unii dintre vrâncenii veniți la Gară, ceva mai norocoși, au reușit să schimbe câteva cuvinte cu Principesa Margareta și să-i dea flori, atunci când aceasta a urcat din nou în tren și a ieșit la geam, pentru a face cu mâna mulțimii. Principesa Margareta a spus că nu-și amintește să mai fi fost la Focșani, dar că se bucură că membrii familiei sale au fost primiți cu căldură. Principesa le-a urat „La Mulți Ani” celor prezenți în gară, cu ocazia Zilei Naționale. La rândul său, principele Radu a spus că nu ar mai pleca de la Focșani pentru că a fost soare.

    Momentul a fost unic pentru cei care au venit în Gară pentru a vedea familia regală. „Este un moment unic și mă bucur foarte tare că am reușit să ajung. Aș fi vrut să merg la București, dar nu am reușit și îmi doream foarte mult să-i văd pe Principesa Margareta și Principele Radu, în special. I-am adus principesei și un trandafir, pe care țin cu tot dinadinsul să i-l dau personal. Pentru mine, familia regală înseamnă foarte mult. Am trăit în alte timpuri și cred că cei mai în vârstă, ca mine, țin mult mai mult la ce a fost odată”, ne-a spus Maria.
    O altă focșăneancă ne-a spus că a ajuns în gară cu mult timp înainte de a sosi Trenul Regal, nerăbdătoare fiind să-i vadă pe membrii familiei regale. „Cred că era în jur de 12.00 când am ajuns. Am venit pentru că vreau să-i văd pe membrii familiei regale. Este un moment unic, pe care îl trăiesc cu maximă intensitate. Vedeți și dumneavoastră ce multă lume este, și tineri, și mai în vârstă, asta pentru că familia regală este iubită. Așa a fost mereu și așa va fi întotdeauna”, a precizat Lăcrămioara.
   
  

  Sticlă de Murano și piele de Cordoba în interiorul vagoanelor
 

Trenul Regal a plecat ieri dimineața, puțin după ora 9.00, din Gara Regală din Sinaia, unde a avut loc o ceremonie organizată de Casa Regală cu ocazia Zilei Naționale, la care au participat aproximativ 200 de persoane, localnici și turiști. Și anul trecut, de 1 Decembrie, familia regală a organizat o astfel de călătorie, trenul fiind așteptat de sute de oameni în gările în care a oprit. Trenul Regal a fost comandat de Regele Ferdinand I în anul 1926, în Italia. Trenul a fost livrat României după moartea Regelui Ferdinand, în anul 1928.
Garnitura Trenului Regal este compusă din 5 vagoane de tip salon și de dormit realizate la uzina Ernesto Breda din Milano și la Officine Meccaniche Italiane Reggio Emilia. Vagonul sufragerie are o capacitate de 24 locuri în salonul mare, la masă, și 12 locuri în salonul mic. Salonul mare este folosit pentru dineurile oficiale sau ca spațiu pentru primirile protocolare. Salonul mic este folosit ca anticameră pentru salonul mare sau întruniri.
Iluminatul vagonului se face pe bază de baterii încărcate cu ajutorul dinamului, iar încălzirea vagonului se face cu lemne și cărbuni, având sobă. Salonul Regal este furniruit cu lemn de mahon și de santal, corpurile de iluminat au fost fabricate la manufacturile din Murano, scaunele sunt tapițate cu piele de Cordoba, iar oglinda din salonul mare este fabricată din cristal de Bhoemia.

Tablourile ce împodobesc pereții vagonului salon sunt proprietate a Casei Regale a României.
Potrivit CFR, vagoanele din componența Trenului Regal sunt finisate cu materiale dintre cele mai scumpe, cum ar fi piele de Cordoba pentru scaunele și fotoliile din saloane, furnir de nuc și trandafir pentru mese și unele lambriuri din saloanele vagoanelor. De asemenea, sticla de Murano și cristalul de Boemia au fost folosite pentru lămpile din vagoane, ca și pentru oglinzile din salonul regal. Din alabastru de Grecia au fost executate statuete și obiecte decorative ce se pot găsi în saloanele vagoanelor ce compun Trenul Regal.
Livrat în 1928, Trenul Regal a fost folosit de Casa Regală până în 1948, când devine tren prezidențial. A fost folosit de regimul comunist până în anul 1977, când a fost înlocuit de o nouă garnitură, fabricată în România, la fabrica de vagoane Arad.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?