Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și GALERIE FOTO: Paradă militară fastuoasă de 1 Decembrie la Focșani






Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu fast la Focșani. Peste o mie de oameni au participat la parada militară organizată cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, în Piața Unirii. De la manifestări nu au lipsit nici oficialitățile, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, primind onorul militarilor. Prezent la manifestările din Piața Unirii a fost și plutonier adjutant principal Florinel Enache, militarul din Gura Caliței, rănit grav în timpul unei misiuni în Afganistan. 
  Paradă militară grandioasă de 1 Decembrie la Focșani. Peste o mie de vrânceni au participat la manifestările organizate de militarii din Garnizoana Focșani și autoritățile publice locale, în Piața Unirii cu ocazia Zilei Naționale a României. Prezenți la manifestări au fost și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a fost întâmpinat de comandantul garnizoanei Focșani, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, plutonier adjutant principal Florinel Enache, militarul rănit grav în Afganistan, subprefectul Cristi Misăilă, primarul Decebal Bacinschi, deputatul Ciprian Nica. 
 Manifestările au început cu intonarea Imnului Național, atât de către militari cât și de cetățenii prezenți la manifestări, care au fluturat steagurile pe toată durata paradei. A urmat oficierea serviciului religios de către mai mulți preoți. Apoi, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, comandantul Garnizoanei Focșani, a vorbit despre importanței acestei zile. „Mă bucur enorm de mult pentru că văd atâta lume prezentă în această zi, 1 Decembrie, probabil cel mai înălțător moment al istoriei poporului român, unirea de la 1918 reprezentând un deziderat pentru care s-au jertfit bunicii noștri, străbunicii noștri, au fost pierderi materiale enorme. Din acest motiv, doresc să ne gândim și la ei, să nu uităm că suntem astăzi aici datorită lor. De asemenea vreau să vă spun ceea ce spunea marele Iorga după prima mare conflagrație mondială, unirea nu ar fi rezistat dacă nu ar fi fost ostașul român. Ostașul român se va instrui întotdeauna pentru apărarea teritoriului național, pentru asigurarea unui spațiu pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri, a unui spațiu al valorilor și al spiritului românesc. Dați-mi voie ca la ceas de sărbătoare să vă urez multă sănătate, bucurii, împliniri și să vă spun că în următoarele 50 de minute veți urmări o paradă militară a tuturor militarilor indiferent de culoarea uniformei din Garnizoana Focșani. În jurul orelor 9.30 am fost sunat de la București și întrebat despre situați meteo, eu răspunzând că la Vrancea, datorită sufletului oamenilor  și militarilor din județul Vrancea va fi soare și va fi frumos. Nu m-am înșelat. La mulți ani români! La mulți ani România!”, a transmis general de brigadă Virgil Ovidiu Pop. 
  

   Președintele Consiliului Județean a vorbit despre valorile naționale
 
 Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a mulțumit militarilor, jandarmilor, polițiștilor și comandantului Garnizoanei Focșani pentru discursul său. „Dragi vrânceni, dragi români, dragii mei prieteni, vă rog să-mi permiteți ca în numele cetățenilor județului Vrancea, să mulțumesc armatei române, să mulțumesc militarilor din Garnizoana Focșani, polițiștilor, jandarmilor și în mod special comandantului Garnizoanei Focșani, domnului general Ovidiu Pop, pentru lecția de istorie pe care astăzi copiii noștri, noi, o învățăm pentru a nu știu câta oară. Învățăm și vom învăța în continuare un singur lucru, că poporul unit nu poate fi învins”, a transmis președintele Consiliului Județean Vrancea. 
 Apoi, Marian Oprișan a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, precizând că după 96 de ani de la Marea Unirea, România este o țară în care imnul, drapelul și jertfa eroilor sunt adevăratele noastre valori naționale. „Au trecut 96 de ani de la momentul săvârșirii Marii Uniri a României, un moment la care au visat generații întregi și pentru care mii de români și-au dat viața aici, în Vrancea, în timpul luptelor din 1917 de la Mărăști, Mărășești, Soveja. Fără doar și poate, 1 decembrie 1918 este momentul de glorie al României, momentul care a deschis drumul spre ceea ce este România astăzi, un stat membru NATO și membru al Uniunii Europene. La o distanță de 96 ani, România este o țară în care imnul, drapelul și jertfa eroilor sunt adevăratele noastre valori naționale! Dragi prieteni, consider că unitatea, libertatea și prosperitatea trebuie să rămână, de asemenea, valori în care noi să credem cu sfințenie. Unitatea a fost dorința românilor care au înfăptuit, aici, la Focșani, Unirea Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859 dar și a celor care au luptat pentru înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, iar libertatea și prosperitatea i-au unit în ideal și faptă pe eroii care au luptat în Revoluția din 1989. Mulți au plătit cu prețul vieții lor pentru aceste valori pe care noi avem datoria și obligația de a le apăra. Astăzi sărbătorim Ziua Națională a României, îi sărbătorim pe românii care, de-a lungul timpului, au pus cărămidă cu cărămidă la temelia României de astăzi. Astăzi, pe 1 Decembrie haideți să fim uniți și solidari, haideți să fim mândri că suntem români. Doar uniți și mândri de faptul că suntem români putem construi țara pe care o visăm. Trăiască România Mare, Trăiască România Puternică! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis președintele Marian Oprișan. 
  
  Marian Oprișan i-a mulțumit eroului Florinel Enache
 Prezent la manifestările din Piața Unirii a fost și Florinel Enache, militarul rănit grav în timpul unei misiuni în Afganistan. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a mulțumit acestuia pentru tot ce a făcut și încă mai face pentru Armata Română. „Vă rog să-mi permiteți ca în numele cetățenilor județului Vrancea, să-i mulțumim eroului nostru vrâncean Florinel Enache. Să trăiești Florinele”, a spus Marian Oprișan. Plutonierul adjutant principal Florinel Enache a fost rănit grav în anul 2012, în urma unei deflagrații a unui dispozitiv explozibil improvizat, în timpul executării unei misiuni de cercetare terestră și securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, Kabul-Kandahar, din Afganistan.
 
    Paradă pe Bulevardul Unirii
 Momentul cel mai așteptat a fost parada pe jos și cea pe tehnică a militarilor, pompierilor, polițiștilor, jandarmilor și a Penitenciarului Focșani. Momentul mult așteptat, mai ales de copii, a fost cel al prezentării tehnicii din dotarea armatei române, dar și a celei pe care o au lucrătorii din structurile Ministerului Administrației și Internelor. După parada pe jos și cea pe tehnică a urmat momentul militarilor de la Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, care au susținut un spectacol demonstrativ de drill-team. În timpul acestui moment, militarii au demostrat că au aptitudini de mânuire a armei. La final, militarii au fost răsplătiți cu aplauze. 
   Vrâncenii, încântați de manifestări
 Manifestările organizate de Ziua Națională au fost pe placul vrâncenilor. Numărul celor care au ieșit din casă pentru a asista la ceremonial a fost extrem de mare, chiar dacă a fost destul de frig. „Este o zi importantă pentru mine și de ani buni nu ratez nicio manifestare de 1 Decembrie. A fost deosebit și astfel de momente sunt unice. Imnul cântat de militari, atâtea steaguri, tehnica…foarte frumos totul. La mulți ani România”, ne-a spus Marius, un focșănean care a participat la manifestările din Piața Unirii. O altă persoană care a participat la manifestările din Piața Unirii, ne-a precizat că parada de anul acesta a fost cea mai frumoasă. „Am cel puțin 10 ani de când nu lipsesc de la manifestările de 1 Decembrie și anul acesta mi s-a părut cel mai frumos”. 

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?