Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

ATENŢIE, șoferi! Polițiștii verifică anvelopele de iarnă


A nins, vineri, atât în zona de munte a județului cât și la câmpie, iar zăpada s-a așternut inclusiv pe partea carosabilă. Până vineri, în jurul orei 16.00, nu fuseseră  semnalate probleme pe drumurile din județ, potrivit comisarului șef Viorel Gheorghe, șeful Poliției Rutiere Vrancea. Polițistul spune că în această perioadă șoferii trebuie să circule cu atenție și să respecte regulile de circulație. El a adăugat că se vor face verificări și cu privire la echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă. „Până în acest moment (vineri după-amiază – n.r.) nu au fost semnalate probleme pe drumurile din județ. În momentul în care partea carosabilă va fi acoperită cu gheață, zăpadă sau polei, vom începe verificările cu privire la echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă”, ne-a precizat comisarul șef Viorel Gheorghe. 
 Pentru un trafic rutier sigur, pe timp de iarnă, și pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, șeful Poliției Rutiere îi sfătuiește pe participanții la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație și indicațiile polițiștilor rutieri. Astfel, când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligația să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora. Conducătorii auto au obligația să nu oprească ori să staționeze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public, pentru a permite intervenția mijloacelor de deszăpezire și desfășurarea traficului în general.  
Totodată, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să respecte cu maximă strictețe regulile de circulație și mai multe principii de conduită preventivă. „Informați-vă asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, precum și despre condițiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Dați dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră. Verificați farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz și instalația de încălzire. Verificați dacă dispozitivele de iluminare și semnalizare, ștergătoarele de parbriz și instalațiile de climatizare funcționează corespunzător. Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație-climatizare. Utilizați luminile de întâlnire și pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri și a celor de ceață în cazul apariției acestui fenomen. Păstrați o distanță mai mare față de autovehiculele care circulă în față. Evitați acționarea bruscă a mecanismului de direcție și a sistemului de frânare al autovehiculului. De asemenea, este bine vă aveți la dumneavoastră o lopată, perie/ mătură, racletă, sac cu sare/ nisip și lanțuri”, sunt recomandările polițiștilor. 
 Oamenii legii atrag atenția asupra faptului că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate doar cu inscripția „all seasons”. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.  

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?