Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Pink Floyd a ajuns pe primul loc în topul britanic după o pauză de aproape 20 de ani


Grupul rock Pink Floyd a ajuns pe primul loc în topul britanic pentru prima dată după o pauză de aproape 20 de ani, duminică, cu albumul „The Endless River”, au anunțat reprezentanții Official Charts Company, citați de Reuters. Noul album, despre care trupa britanică spune că va fi ultimul din cariera ei, s-a vândut în peste 139.000 de copii în prima săptămână după lansare, ocupând locul al treilea în topul artiștilor britanici cu cele mai mari vânzări de discuri din acest an.
Considerat un tribut adus fostului clăpar al formației Rick Wright, care a murit în 2008, „The Endless River” este cel de-al șaselea material discografic al trupei Pink Floyd care ajunge pe primul loc în topul britanic. Precedentul album Pink Floyd care a reușit această performanță, „Pulse”, a fost lansat în 1995. Pe locul al doilea în topul britanic a debutat noul album al trupei Foo Fighters, „Sonic Highways”, iar liderul de săptămâna trecută, albumul „X” al cântărețului Ed Sheeran, a coborât pe locul al treilea.
Pink Floyd a marcat de curând împlinirea a 20 de ani de la lansarea legendarului „The Division Bell”, al 14-lea și totodată ultimul album de studio al grupului, printr-un box set aniversar, care a ajuns în magazine pe 1 iulie. Înființat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright și Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio și s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră grație unui rock progresiv și psihedelic, în anii 1960 și 1970, și a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum „Dark Side Of The Moon” (1973), „Wish You Were Here”(1975), „Animals”(1977) și „The Wall” (1979).
Relațiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceștia au acceptat să se reîntâlnească și să cânte din nou împreună pentru concert uriaș susținut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat „Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.
Numele formației a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 și în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?