Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Medicina școlară ar putea reveni în subordinea DSP


Medicina școlară, creșele și asistența socială comunitară ar putea reveni de la 1 ianuarie 2015 în subordinea Direcției de Sănătate Publică Vrancea, așa cum a fost în urmă cu cinci ani. În urma discuțiilor purtate între sindicaliștii Sanitas și reprezentațtii Ministerului Sănătății, aceste instituții ar putea reveni de la autoritățile locale în subordinea DSP sau a unei unități spitalicești. „Au fost purtate discuții cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, despre posibilitatea ca medicina școlară să treacă direct în subordinea unui spital sau a DSP. Asta, mai ales că banii sunt dați prin DSP. Așa ar exista o mai bună coordonare a medicinei școlare”, ne-a declarat Claudiu Grosu, liderul de sindicat al SAJ Vrancea.
    În iulie 2009 toate cabinetele de medicină școlară au trecut din subordinea DSP în cea a primăriilor, dar plata acestor angajați s-a făcut tot din fondurile Ministerului Sănătășii. Practic, banii de salarii veneau de la fondul sănătății în contul DSP care îi vira, ulterior, în conturile primăriilor. Și creșele au fost, la un moment dat în subordinea DSP,  după care statul a decis să le treacă în administrarea primăriilor. Asistenții sociali comunitari au fost și ei în aceeași situație. Deocamdată, reprezentanții DSP Vrancea au spus că nu știu nimic despre acest lucru, dar cred că măsura ar fi binevenită. „Nu am primit nimic oficial în acest sens, dar cred că decizia, dacă s-ar lua, ar fi una corectă, dat fiind faptul că ar exista o coordonare directă”, a precizat medicul Cătălin Graur, șeful DSP.
    În Vrancea mai sunt doar câțiva medici care lucrează la cabinete de medicină școlără. În mod normal, fiecare unitate de învățământ ar trebui să aibă un medic sau măcar o asistentă care să poată acorda servicii medicale copiilor. Permanenta lipsă a banilor a făcut ca, în timp, numărul cabinetelor școlare să se reducă. În Vrancea există doar cabinete de medicină școlară în mediul urban, iar în mediul rural responsabilitățile acestora sunt preluate de medicii de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?