Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Angajații din învățământ primesc bani pentru dezvoltare profesională


Veste bună pentru cadrele didactice. Acestea vor primi câte 150 de euro din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Zilele trecute, a fost emis ordinul privind implementarea proiectului „Personalul didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat – promotor al învățării pe tot parcursul vieții”.
Inspectorul general al ISJ Vrancea, Vasilica Zaharia, ne-a declarat că cel târziu până miercurea viitoare, profesorii vor primi câte 700 de lei în cont, contravaloarea celor 150 de euro. Zilele acesta se fac statele de plată pentru fiecare cadru didactic în parte. „Acești bani sunt oferiți prin fonduri europene pentru dezvoltarea profesională a fiecărui profesor. În acest moment, facem formalitățile necesare, iar cel târziu miercurea viitoare profesorii și personalul auxiliar vor avea cei 700 de lei în cont. Ei nu trebuie să justifice acești bani. Vor face rapoarte prin care vor specifica că au folosit acești bani pentru dezvoltarea profesională”, ne-a declarat Vasilica Zaharia.
Sindicaliștii din învățământul vrâncean spun că este binevenită acordarea  acestei sume de Guvernul Ponta, mai ales că tandemul Boc, Blaga și Băsescu, actualii aliați ai lui Klaus Iohannis, pe vremea când erau la guvernare au tăiat salariile profesorilor. „Ne bucură faptul că a apărut mult așteptata metodologie de acordare a sumei forfetare de 700 lei, acordată personalului didactic (de predare și auxiliar) conform art. V din OUG 58/2014. Spun acest lucru pentru că în ultima perioadă am primit foarte multe întrebări, la care nu aveam răspunsuri concrete. Acum e foarte clar cine sunt beneficiarii acestei sume: tot personalul didactic de predare și auxiliar încadrat cu cel putin jumătate de normă, indiferent de forma de angajare, inclusiv directorii. Nu va trebui justificată suma decât printr-un raport scris. Èšinând cont că în ultima perioadă  personalul didactic nu mai beneficiază de cursuri gratuite, participarea la diferite simpozioane și conferințe, la susținerea gradelor didactice presupune cheltuieli destul de consistente. Consider ca această sumă este binevenită. Sindicatele au cerut de nenumărate ori reintroducerea acordării sumei de 150 euro, pe care fostul guvern ne-a tăiat-o, alături de alte drepturi pe care le aveam prin vechiul statut al cadrului didactic”, ne-a declarat Constantin Ionescu, vicepreședintele Sindicatului Liber din Învățământ Vrancea.
La nivel național, de program vor beneficia minimum 250.000 de cadre didactice din învățământul preuniversitar și minimum 40.000 profesori din mediul unversitar. Suma totală ce va fi alocată în cadrul acestui program este de 50 milioane euro. 
Metodologia de acordare a celor 150 de euro AICI

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?