Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Încep „Zilele Simion Mehedinți“


Cea de-a XXIV-a ediție a „Zilelor Simion Mehedinți” începe sâmbătă, ocazie cu care se vor sărbători și 146 de ani de la nașterea savantului Simion Mehedinți. Manifestarea culturală este organizată, anul acesta, de Asociația personalului didactic „Simion Mehedinți” din Focșani, Universitatea din București- DFP (departament formare profesională-n.r.) Focșani, Fundația „Simion Mehedinți-Miorița”, Åžcoala Soveja și Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți”.
Conform programului, pe parcursul acestei săptămâni au loc activități de cunoaștere a vieții și operei lui Simion Mehedinți, în școli și licee din județul Vrancea, respectiv la Liceul Pedagogic Focșani; Åžcoala nr. 3 Focșani, unde va fi o expoziție de carte semnată de Simion Mehedinți (ediții princeps și reeditări), realizată de profesorii Nicolae Damian și Mirela Chipăilă; la Åžcoala Pufești; Åžcoala Rotilești – Câmpuri; Åžcoala „S. Mehedinți” din Soveja și altele.
Deschiderea oficială a „Zilelor Simion Mehedinți” va avea loc sâmbătă,  începând cu ora 10.00, la Casa Corpului Didactic din Focșani. Cu acest prilej, vor avea loc alocuțiuni și lansări de cărți și publicații. Astfel, va fi lansat numărul 18 al buletinului Asociației Simion Mehedinți, prezintarea fiind făcută de profesor doctor Nicolae Damian, de la Universitatea din București DFP Focșani. De asemenea, va fi lansată cartea lui Costică Neagu, ,,Dumineca Poporului, repere monografice”, volumele I-II. 
În intervalul orar 11.00-13.30 va avea loc o sesiune de comunicări, și anume: „Jurnalismul și literatura – istoria unei confuzii”, prezentată de conferențiar universitar doctor Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Åžtiințele Comunicării, Universitatea din București; „Parcurgând buletinele Societății Române Regale de Geografie”, prezentată de cercetătorul științific Åžerban Dragomirescu de la Academia Română; „Simion Mehedinți și Convorbirile literare”, prezentată de profesor universitar doctor Gheorghiță Geană, de la Universitatea din București; „Evocări: Åži eu l-am cunoscut pe Simion Mehedinți”, prezentată de Elena Teodoreanu – balneolog și profesor universitar doctor asociat la Universitatea din Oradea și Universitatea Ecologică București; „Despre noțiunea de «Complex regional» la Simion Mehedinți, cu o aplicație asupra pescuitului tradițional în Delta Dunării”, prezentată de doctorul Marin Constantin de la Institutul de Antropologie al Academiei Române. În acceași zi, între orele 14.30-16.00, oaspeții se vor deplasa la Soveja.
Duminică, la Soveja va avea loc un spectacol susținut de elevii Åžcolii Mănăstirea Soveja, intitulat „Mehedinți și Soveja natală”, iar începând cu ora 10.00, va avea loc un parastas pentru pomenirea lui Simion Mehedinți, la împlinirea a 146 de ani de la naștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?