Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: „Se întorc morții acasă” – lansare de carte eveniment


În prezența unui numeros auditoriu – oameni simpli și de cultură, preoți – în decorul elegant al sălii de spectacol de la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, publicistul Cornel Constantin Ciomâzgă și-a lansat, ieri, într-un mod absolut uimitor, cartea „Se întorc morții acasă”. Și fără îndoială, cei care au participat la acest eveniment, unic pentru urbea noastră, s-au întors acasă cu sufletul plin de simplitatea complexă a dumnezeirii despre care a vorbit atât de… altfel, autorul volumului!
    Pornind de la subiectul și personajele cărții sale, absolut reale, Cornel Constantin Cimâzgă a povestit, captivând efectiv publicul timp de aproape trei ore, despre iubirea de aproape, despre importanța schimbării, despre rău și bine, întuneric și lumină, despre darul suprem dat de Dumnezu fiecărui om – îngerul păzitor, despre balansurile noastre între DA și NU și despre importanța învățării lecției lui NU, care „se temeluiește pe cele 10 porunci”… A atras atenția asupra faptului că oamenii nu mai știu ce înseamnă patrie și patriotism, asupra obișnuinței noastre de „a face pentru a avea, în condițiile în care Dumnezeu ne îndeamnă să lucrăm la a face pentru a fi”, asupra importanței de „a te afla pe sine pentru a-l afla pe Dumnezeu” și asupra atâtor și atâtor lucruri ce fac parte din trecerea noastră prin această existență pentru a fi pregătiți de cealaltă… 
A vorbit despre necesitatea de a face curat în ființa omului, de a lucra la schimbare – „e un îndemn la schimbare cartea mea…. Nimic nu este mai trist decât să te trezești dimineața cu tine, cel care ai fost, cu tine cel vechi… Nu ne vom putea duce la Dumnezeu îmbătrânind în păcat și cu păcatul îmbătrânit în noi… Dar și mai trist este să te trezești în fiecare zi și să pleci în lume singur. Avem nevoie de povățuitorul, învățătorul, duhovnicul nostru… „.
Au fost spuse lucruri care au îndemnat nu doar la meditație profundă, ci și la nevoia de schimbare a conștiințelor în sensul emoționant și atât de necesar al întoarcerii Omului către Dumnezeu… „Nu-i ușor să te lași în voia lui Dumnezeu, dar e atât de ușor să ieși din voia lui! Poate n-ar fi rău să facem în fiecare zi, de trei ori pe zi, câte un bilanț: Cât Dumnezeu a fost în viața mea până acum? Și poate asta va determina schimbarea”, a spus scriitorul…

  

     O carte-îndemn către iubirea de aproape   

    Fără nicio îndoială, n-a fost om care să fi intrat ieri în sala teatrului Municipal care să se aștepte, să fie pregătit sufletește pentru ceea ce s-a întâmplat. Pentru că ieri nu a fost doar o lansare de carte, căci Cornel Constantin Ciomâzgă a susținut efectiv o conferință sau mai mult decât atât! Întreaga sa personalitate a însemnat pur și simplu o revelație, despre care vom relata într-o ediție viitoare a cotidianului nostru…
    Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal, vorbind despre carte, a afirmat că în ea „există o limită de care nu vor putea trece toți cititorii. Am aflat cu bucurie ce a putut face Cornel Constantin Ciomâzgă, care a reușit să treacă peste toate obstacolele materiale, să se ridice spiritual și să se întoarcă la regulile de început, așa încât să ne punem acea întrebare: de ce? Cartea ne îndeamnă să ne întrebăm ce s-a întîmplat cu acei doi oameni, personajele sale, torționarul și victima. De ce au trebuit să se întâlnească prima oară și de ce s-au întâlnit și a doua oară. Și mai arată ceva cartea: că e important să-l căutăm pe Dumnezeu în noi și când îl găsim să nu-l mai lăsăm să plece niciodată. Să încercăm să aducem iubirea în viața noastră, iubirea față de aproape, și să-l iubim și pe cel ce ne face rău”, a spus Sorin Francu.
    Totodată, Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, a apreciat ca o provocare invitația de a vorbi „despre această carte înțeleaptă. E o carte, sau mai bine spus, mai multe cărți în una, asta veți afla dumneavoastră citind-o. Ce pot să vă spun este că după ce am parcurs-o, s-a lăsat acea tăcere prelungă, meditativă, de la care trebuie să o iei din nou de la început și să vezi tu unde te situezi. Această temă pe care domnul profesor Ciomâzgă a spus-o, a victimei și a călăului, nu este una nouă, necunoscută. Aici însă e transformată în altceva, pentru că pleacă de la realitate. Nu e o lectură care să nu te încrânceneze… Este o partitură literară! Trebuie să avem grijă, în fiecare dintre noi poate să se transforme în torționar, mă refer aici la cel ce uită de suflet, care mutilează sufletul, care folosește ispitele acestei vieți, lumi, vechi și noi… Să luăm aminte, în fiecare dintre noi se poate ascunde un torționar de suflete!”, a spus Teodora Fîntînaru, apreciind că volumul „Se întorc morții acasă” este, de fapt, un îndemn la a fi mai buni.
    Evenimentul de ieri a fost organizat de Direcția pentru Cultură Vrancea și editura „Cartea Actuală 3C”. Focșaniul este al 26-lea din cele 40 de orașe ale țării în care scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă își lansează ultimul volum, „Se întorc morții acasă”. O carte eveniment, scrisă de un om de-a dreptul magic, despre care vom relata într-o ediție viitoare a cotidianului nostru.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?