Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Sfaturi pentru sănătatea mintală – rupeţi monotonia, evitaţi alcoolul, faceţi voluntariat


Medicii susțin că pentru sănătatea mintală trebuie ca fiecare om să-și găsească echilibrul corect în viață, ce poate fi atins prin metode între care liniștirea minții, ruperea monotoniei, activități de voluntariat și evitarea alcoolului și a drogurilor. „Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sănătatea lui mintală: valorizați-vă, aveți grijă de corpul dumneavoastră, înconjurați-vă de oameni buni, oferiți-vă ca voluntar, gestionați stresul, liniștiți-vă mintea, stabiliți-vă obiective realiste, rupeți monotonia, evitați alcoolul și alte droguri, acceptați ajutorul atunci când este nevoie”, a declarat, miercuri, medicul Elena Preda, la conferința „Coexistând cu schizofrenia”, organizată de Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgoș” din București.
    Potrivit medicului, o persoană din cinci poate să aibă o problemă psihiatrică. „În prezent, depresia ocupă locul trei în lume, dar în viitor tinde să ajungă pe locul doi, după bolile cardiovasculare”, a mai spus dr. Elena Preda, șef de clinică la Spitalul „Constantin Gorgoș”.
    Tot legat de sfaturile pentru sănătatea mintală, medicul a dat exemple de activități ce pot ajuta în acest scop. „Valorizați-vă înseamnă, de fapt, a-ți face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceți cuvinte încrucișate zilnic, lucrați în grădină, luați lecții de dans, învățați o limbă străină sau cântați la un instrument”, a spus dr. Preda. Referitor la grija față de corp, specialistul a spus că aceasta poate îmbunătăți, și ea, sănătatea mintală. „Trebuie grijă ca mâncarea să fie nutritivă, să fie evitate țigările, să fie consumată multă apă, dar contează în special exerciții fizice, care ajută la reducerea depresiei și a anxietății, la îmbunătățirea stării de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie”, a explicat Elena Preda.
    Medicul s-a referit și la problema stresului, pentru rezolvarea căreia sunt foarte importante tehnicile de bună adaptare. „Practicați tehnicile de bună adaptare, încercați un minut strategiile de stres, ieșiți la o plimbare în natură, jucați-vă cu animalele de companie sau încercați să țineți un jurnal, pentru a reduce stresul. De asemenea, amintiți-vă să zâmbiți, pentru că cercetările arată că râsul poate stimula sistemul imunitar, poate ușura durerea, relaxa corpul și reduce stresul”, a explicat dr. Preda. Despre stabilirea unor obiective realiste – o altă metodă pentru sănătatea minții -, medicul recomandă ca fiecare om să-și fixeze un scop cât mai înalt, dar totodată realist, pentru că astfel, odată atins acesta, va apărea și sentimentul de realizare și autovalorizare în progresul spre obiectivul ales.
    Cât privește monotonia, Elena Preda a menționat ca „antidoturi” schimbarea ritmului cu „lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea într-un alt parc decât cel de obicei și, de ce nu, un nou restaurant”. O altă recomandare este, potrivit medicului, evitarea consumului de alcool și droguri. „Păstrați consumul de alcool la un nivel minim. Uneori, oamenii folosesc alcoolul și drogurile ca automedicație, însă, în realitate, acestea le agravează problemele”, a spus Elena Preda.
    La conferința de miercuri a fost evocat și Florin Tudose, psihiatrul decedat duminică. Elena Preda a vorbit despre faptul că Spitalul de Psihiatrie Titan, în care s-a desfășurat conferința de miercuri, a fost realizată de Constantin Gorgoș cu sprijinul nemijlocit al lui Florin Tudose. „Această unitate medicală s-a înființat în anii ’80 de prof. Constantin Gorgoș împreună cu prof. Florin Tudose ca unitate de sănătate mintală, prima din România. La vremea aceea o echipă de artiști plastici au ales să coloreze pereții clădirii în culori vii, armonizate, iar în secția de psihiatrie să monteze o icoană la fel de viu colorată, știind cât de mare este impactul pozitiv acestui joc de culori asupra bolnavilor. Profesorul Tudose a susținut înființarea staționarului de zi din spitalul de psihiatrie și chiar a lucrat câțiva ani în acesta. Acum spitalul are 60 de paturi pentru psihiatrie adulți și 20 pentru copii, un staționar de zi pentru adulți cu 150 de locuri și cu 75 pentru copii și o secție de zi de oncologie cu șase paturi”, a precizat șeful de clinică Elena Preda.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?