Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Aproape 1.300 de vrânceni, diagnosticați cu viroze sau pneumonii


Scăderea bruscă a temperaturilor exterioare favorizează circulația virusurilor, în ultima perioadă peste o mie de persoane îmbolnăvindu-se de viroze sau pneumonii. Dintre acestea, câteva zeci au fost internate în spital.
Potrivit medicilor din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), în săptămâna 6-11 octombrie, 1.185 persoane au fost diagnosticate de medici cu viroze respiratorii, dintre care 75 au necesitat internarea în spital. Alte 205 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie, 48 fiind internate în spital. Cele mai afectate categorii sunt copiii, deoarece sistemul lor imunitar este mai fragil. Mai exact, 294 de copii, cu vârste între 2 și 4 ani, au fost diagnosticați de medici cu viroze respiratorii, 27 fiind internați în spital. De asemenea, 50 de copilași, din aceeași categorie de vârstă, au fost diagnosticați cu pneumonii, 15 necesitând internarea în spital.
Orice persoană care are simptomatologia specifică gripei trebuie să se prezinte la medicul de familie. Simptomele care ar trebui să dea de bănuit sunt: starea febrilă, cu temperatură între 39 și 40 de grade, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, astenia fizică, gâtul roșu, răgușeala, tusea uscată, lipsa poftei de mâncare, grețurile și chiar vărsăturile. O viroză netratată poate duce la diferite complicații, respectiv sinuzită sau otită. Simptomele unei viroze sunt: strănut, scurgeri nazale, durere în gât, durere de cap, febră ușoară.
Pentru a ne feri de astfel de afecțiuni, medicii recomandă să evităm pe cât de mult posibil deplasările în zone aglomerate, dar și contactul cu persoanele bolnave. Foarte importante sunt și igiena proprie, suflatul nasului în batiste de unică folosință și spălarea mâinilor cât mai des. „Trebuie evitate aglomerațiile, mâinile să fie spălate des cu apă și săpun. Importanța igienei trebuie explicată și copiilor. Copiii bolnavi trebuie ținuți acasă, pentru a se evita transmiterea bolii în comunitate. În cazul în care strănutați sau tușiți, folosiți șervețele de unică folosință. Alimentația are un rol foarte important. Este recomandat să se consume multe fructe și legume”, spun medicii.
Pentru a preveni îmbolnăvirile de sezon, medicii recomandă vaccinarea antigripală. Campania de imunizare din acest an va debuta, cel mai probabil, în noiembrie. Astfel, până vineri medicii de la DSP trebuie să transmită reprezentanților Ministerului Sănătății necesarul de vaccinuri pentru această campanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?