Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

INTERVIURILE LUI MUSCALU. Răzvan Burleanu: „În cel mult opt ani, România va fi între primele zece naţionale ale lumii“


Răzvan Burleanu pune presiune pe Victor Pițurcă. Acesta spune că doar victoria în Finlanda l-ar mulțumi. Președintele FRF rămâne încrezător în șansele de calificare la Euro 2016. Răzvan Burleanu este convins că România va lua cele trei puncte în meciul de marți cu Finlanda. Președintele FRF este îngrijorat de accidentările lui Tamaș, Marica și Goian, dar are încredere în Victor Pițurcă și este sigur de calificarea naționalei la nou turneul final al Europenelor din 2016. Născut la Focșani, președintele FRF, Răzvan Burleanu are un obiectiv îndrăzneț în ce privește viitorul echipei naționale. Åžeful federației de fotbal recunoaște că vine des în Focsani pentru a-și vizita bunicii. Acesta a acceptat să vorbească, in exclusivitate pentru Monitorul de Vrancea, despre proiectele pe care vrea să le implementeze în fotbalul romanesc pentru ca acesta să iasă din anonimat.

Este un punct pierdut sau unul câștigat cu Ungaria?
După aspectul jocului era normal să câștigăm. Este bun și punctul cu Ungaria. Vom câștiga cu Finlanda și vom fi în continuare favoriți la calificare. Sper din tot sufletul ca acest punct cu Ungaria să fie cel al calificării.

Cum vedeți meciul de mâine seară cu Finlanda?
Am încredere în colectivul tehnic și în jucătorii echipei naționale. România va câștiga în Finlanda. Nu va fi un meci ușor, dar simt că vom face un meci mare. Finlanda a făcut 1-1 cu Grecia, iar noi 1-1 cu Ungaria. Ambele echipe vor să demonstreze că pot mai mult și că pot obține calificarea. Irlanda de Nord și Grecia se vor întâlni în aceeași zi la Atena. Va conta mult și rezultatul dintre ele.

Tamaș, Marica și Goian sunt accidentați…
Sunt trei jucători de valoare, dar avem variante bune de a-i înlocui. Nu avem ce face. Echipa României are o generație de valoare.

Vă e teamă că vom juca fără spectatori în următoarele meciuri de acasă?
Ar fi bine să nu se întâmple asta. Urmează meciul cu Irlanda de Nord și avem nevoie de fani în tribune. Consider că suporterii noștri au un rol important în această campanie de calificare. Avem mare nevoie de ei să ne susțină. Ne trebuie acum trei puncte în Finlanda ca să fim în cărți.

Au fost făcute abuzuri ale forțelor lor de ordine?
Da. Din păcate. Am descoperit fața nevăzută a partidei, una dureroasă și care nu necesită multe comentarii, ci măsuri ferme. S-au petrecut lucruri de neacceptat, intolerabile pe un stadion din România. Regret incidentele produse între forțele de ordine și suporteri, îmi cer scuze față de fanii care au avut de suferit din cauza abuzurilor și excesului de zel. Federația Română de Fotbal condamnă atitudinile violente și nejustificate la adresa suporterilor. Îi asigur pe toți cei care au avut de suferit că vinovații vor plăti. La întoarcerea delegației române din Finlanda voi purta o discuție fermă cu conducerea companiei care a avut reponsabilitatea securității pe Arena Națională.

       „Vreau să duc România între primele zece echipe ale lumii”

Domnule Răzvan Burleanu, ce înseamnă Focșaniul pentru dumeavoastră?
Orașul copilăriei mele. La Focșani m-am născut. Este un oraș drag mie. Vin deseori în Focșani pentru a-mi vedea bunicii. Îmi petrec Paștele și Crăciunul la Focșani de mulți ani. Åži înainte de a fi ales în funcția de președinte al FRF. Îmi pare rău că, la această oră, Focșaniul nu are nicio echipă în eșaloanele superioare ale fotbalului. Sper din tot sufletul ca acest lucru să fie trecător și să se pună bazele unei noi echipe. Focșaniul are tradiție în fotbal. Tatăl meu, Gheorghe Burleanu, a jucat mulți ani la Focșani. A și antrenat echipa fanion a județului. Focșaniul merită să fie pe harta fotbalului. Sunt convins că, în scurt timp, se va întâmpla asta. Vrancea are oameni de toată isprava.

Au trecut șase luni de când sunteți în fotoliul de președinte al FRF. Cu ce vă lăudați?

Primele rezultate se văd. Schimbări radicale de mentalitate. Oameni care au venit prin concurs. Transparență totală. Lumea vrea minuni în numai șase luni. Să nu uite că am preluat FRF cu echipa mea, după ce timp de 24 de ani Mircea Sandu a fost la conducere. Trebuie spus că lucrurile bine făcute solicită și timp. Pentru noi, reprezentarea în lume este esențială. Echipele naționale au prioritate. Nu numai echipa de seniori. Toate selecționatele, de la cea mai mică vârstă au bugete separate și obiective clare. Nu mai este ca înainte, când echipele de juniori primeau doar ce mai rămânea.

Selecțiile la loturile naționale?
S-a intrat pe făgașul normal. Selecții corecte. De la cele locale până la selecțiile naționale pentru formarea echipelor reprezentative. Cei mai buni trebuie să fie în aceste echipe. Pentru prima dată, sunt făcute selecții și pentru copiii care joacă în afara granițelor țării. Joacă la echipe de top din Italia, Spania sau Anglia și este normal să fie chemați la stagii de pregătire ale loturilor naționale.
Departamentul de scouting funcționează normal?
Da. Aurel Ticleanu este șeful acestui departament. Nu trebuie să ne scape nimic. Nici intern, dar nici în extern. Monitorizăm toți copiii de valoare. Ei ajung la loturile naționale. Åži reprezintă România în competițiile internaționale. Rezultatele au lăsat de dorit la echipele naționale pentru că și selecția era viciată. Nepotisme, rudenii, prietenii….nu se mai poate așa. Performanța înseamnă transparență, disciplină, corectitudine.

Centrele regionale de excelență pentru copii și juniori au început în forță…
Cei 400.000 de euro care erau destinați pentru construirea unei săli de sport la Mogoșoaia au fost repartizați pentru dezvoltarea acestor centre. Timișoara, Tîrgu Mureș…..mai suntem în discuții cu mai multe centre importante. Trebuie să fie orașe univeristare. Nu poți face doar fotbal. Fără educație nu putem face mare lucru. Este un proiect național. Nu doar al FRF.

  

  „Sistemul competițional pentru copii și juniori va suferi modificări importante”

V-ați întâlnit cu membrii afiliați. Au venit cu propuneri interesante?
Da. De exemplu să terminăm odată și odată cu nepotismele. S-au ridicat fel de fel de probleme pe care nu aveam de unde să le știu la vremea respectivă. Sunt cazuri în țară, când un președinte de Asociație Județeană de Fotbal să aibă pe acte și să conducă în mod direct un club de fotbal. Chiar de seniori. Nu este normal acest lucru. Este conflict de interese. Din păcate asta depinde, în mod direct, de membrii afiliați din teritoriu. La FRF nu se mai întâmplă asta. Era, la un moment dat, un președinte al unui club de liga I care se lăuda că el taie și spânzură în FRF. Este inadmisibil așa ceva. Este nevoie de echidistanță. Fără partipriuri.

Anghel Iordanescu….

Profesionist. Conduce Departmentul Tehnic al FRF. Împreună cu Victor Pițurcă și ceilalți antrenori de mare valoare pe care îi avem vor aduce din nou România acolo unde îi este locul. În elită.

Cum vă mai înțelegeți cu Victor Pițurcă?
Foarte bine. Este un respect reciproc. Nu sunt probleme. Ne dorim foarte mult calificarea la Euro 2016. Este o chestiune națională. Nu doar Burleanu, Pițurcă și jucătorii își doresc asta. România are nevoie de o nouă calificare la un turneu final. Fotbalul este un fenomen social. Avem mulți suporteri care își doresc să vadă România la o nouă ediție de Europene.

Vi se pare o grupă facilă?
Deloc. Îi dau dreptate lui Victor Pițurcă. Nu mai sunt echipe naționale dinainte bătute. Este o grupă extrem de echilibrată. România are un grup unit, cu jucători dornici de a face performanță și la nivelul echipei naționale. Sunt multe echipe mult mai titrate decât cea a României care au probleme.

     „Elveția, Belgia și Columbia sunt trei example de urmat”

Care este obiectivul principal al mandatului dumneavoastră?

Munca în echipă este esențială. Nu vorbesc doar de cei care suntem la București, ci de toți membrii afiliați ai FRF. Propunerile și ideile tuturor vor fi analizate și cele mai bune dintre ele vor fi puse în practică. Așa este normal. Îmi doresc din suflet și am convingerea că, în cel mult opt ani, România va fi între primele zece naționale ale lumii. Elveția, Belgia și Columbia sunt exemple de urmat. Dacă aceste țări au putut urca în clasamentele internaționale, de ce nu am putea face și noi acest lucru?

Ce trebuie făcut?

Am început de la baza piramidei. De la copii și juniori. Nu sunt doar vorbe, ci și fapte. De la mingile pe care le-am promis și le-am dat tuturor cluburilor afiliate, până la înființarea centrelor regionale de excelență. Aici se pregătesc cei mai buni dintre cei mai buni. Totul pe valoare și nu pe interese. Dacă cineva va greși, va pleca. Vor rămâne doar cei competenți. Avem nevoie de echipe bune, antrenori bine pregătiți și bine plătiți. Atenție! Åži acest lucru este extrem de important. Nu poți cere rezultate remarcabile fără o atenție și investiție clară, corectă și la timp făcută.

Euro 2020. Este succesul lui Mircea Sandu sau al lui Razvan Burleanu?
Este un succes național. A fost, este și va rămâne un proiect național. Aici nu este vorba despre organizarea a trei sau patru meciuri de Campionat European. Vorbim despre multe investiții și bani europeni. Investiții în infrastructură și multe alte lucruri care vor aduce bani României. Nu este nicio luptă. Interesul național este mai presus de tot. Îmi doresc să reabilitez fotbalul românesc.

Cum?
Transparența este cuvântul de ordine. Nu sunt și nici nu voi fi deranjat de vreo întrebare pusă de jurnaliști sau de oricine altcineva care vrea să cunoască realitatea. Dezvoltarea generală a fotbalului are nevoie de timp, dar ceea ce am spus se va realiza.

      „Vrem să reînființăm campionatul de tineret în liga I”

Cum vi se pare actualul sistem competițional?

Sistemul competițional trebuie să fie coerent. Au apărut modificări în sistemul celor trei ligi de fotbal, dar și în ce privește statutul FRF și al regulamentelor. Era firesc. Trebuie să ne ghidăm după UEFA și FIFA. Am avut discuții cu Platini și Blatter, dar și cu președinți de federații pentru că FRF are nevoie de reprezentare internațională.

Îmbunătățiri?
Vrem să reînființăm campionatul de tineret-speranțe, care a adus mari rezultate fotbalului de la noi. Trecerea de la echipele de juniori la cele de seniori se va face mai ușor. Am moștenit un sistem și nu îl putem modifica peste noapte. Campionatele de copii și juniori vor fi și ele regândite. Vor fi adevărate festivaluri de fotbal pentru tineri. Suntem obligați să investim și în țară, nu numai la București. Altfel, aceste găuri negre din fotbal se vor mări. În toate zonele din România sunt talente de necontestat. Ideea este să-i găsim pe acești jucători și să le oferim cadrul normal de educație și sport.

Vă pare rău că îl aveți în echipă pe Gheorghe Chivorchian? Sunt mulți care îl critică…
Este un om valoros și mă bucur că îl am în echipa mea.

Rezultatele sportive de până acum vă mulțumesc?

Nici vorbă. Este o prima etapă. Åži din punct de vedere al organizării nu este totul ok. Avem de lucru și de învățat.

Care sunt greșelile pe care le-ați făcut în cele șase luni de mandat?

Sunt convins că nu am făcut nicio greșeală. Am demarat proiecte mari care, în final, o să ducă la eficientizarea fotbalului.

                                    Laurențiu MUSCALU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?