Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Elevii Colegiului „Edmond Nicolau“ și ai Școlii Bordești au discutat despre arta brâncovenească


Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani a găzduit, zilele trecute, o acțiune de amploare în cadrul „Zilelor europene ale patrimoniului”. În biblioteca unității de învățământ, școlarii și profesorii au discutat despre arta brâncovenească în patrimoniu local, discuții la care au participat și elevi de la Åžcoala Gimnazială Bordești. Elevii focșăneni au fost îndrumați de profesorii Mihaela Oprea, Ionela Partene și bibliotecara Zamfirica Stoica, iar cei de la Åžcoala Bordești de Daniela Burducea, Mihaela Chiriac, Aurel Åželaru și Marius Vioreanu. Parteneri au fost Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Vrancea, Protopopiatul Focșani I și Parohia Bordești, iar din partea presei „Monitorul de Vrancea”.
„În proiectul realizat de școala noastră privind Zilele Europene ale Patrimoniului 2014, se vor derula și alte activități în perioada următoare. Pe listă avem ca activități: «Ctitorii voievodale și monumente istorice printre bisericile din Focșani», «Circuitul bisericilor monumente istorice din Focșani», «Din patrimoniul românilor – Cufărul de înțelepciune» și o ultimă activitate «Resursele naturale de patrimoniu ale județului Vrancea». În această manieră, liceul nostru a considerat că trebuie elogiate monumente de patrimoniu de orice fel. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect”, a declarat profesoara Ionela Partene, de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.
Astfel, au fost prezentate imagini cu opere de artă în stil brâncovenesc, au fost citite articole despre viața și domnia lui Constantin Brâncoveanu și recitate versuri din poezia celui mai de seamă martir al neamului românesc.
Copiii din Bordești le-au oferit colegilor lor de la Colegiul „Edmond Nicolau” două cărți. „V-am adus ca donație către biblioteca dumneavoastră o monografie a comunei și a mănăstirii Bordești, realizată cu sprijinul domnului învățător, care astăzi nu mai este în viață, Gheorghe Asanache. De asemenea, o altă lucrare, «Repere istorice și turistice de la Bordești», realizată de profesorul Ionuț Bercaru, care vă vor fi de folos în activitatea școlară, atunci când vă veți gândi să vă aduceți aminte de trecutul nostru. Vi le donăm cu mare drag și cu speranța că veți informa pe toți cei cunoscuți despre ce se poate vedea la Bordești”, a spus Daniela Burducea, directoarea Åžcolii Gimnaziale Bordești.
„Pe mine nu mă surprinde activitatea curentă, deoarece catedra de istorie, biblioteca și alte arii curriculare s-au implicat în foarte multe activități de-a lungul anilor. Mă bucur că am avut invitați și s-au spus lucruri frumoase. Acum, să mergem un pic și pe partea tehnică a liceului și ați văzut că la stilul brâncovenesc, acele coloane, acele arcade, cei care au realizat așa ceva nu erau doar artiști, ci pot spune un pic de ingineri, tehnicieni chiar”, a spus Gabriel Danielescu, directorul Colegiului „Edmond Nicolau”.  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?