Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Directorul de la Ambulanţă se contrazice în declaraţii. Are sau nu are DEFICIT DE MEDICI?


Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Vrancea se confruntă cu un deficit major de medici, dar și de personal mediu sanitar. Instituția funcționează cu doar jumătate din numărul necesar de medici, făcând cu greu față solicitărilor.  

În cadrul unei ședințe care a avut loc la Prefectură, ieri, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, Vitalie Bețișor, s-a plâns că instituția pe care o conduce se confruntă cu un deficit major de medici. Asta în condițiile în care, săptămâna trecută, când i-au fost înmânate cheile a trei ambulanțe noi, întrebat de președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan dacă are medici suficienți a spus că are. 
Potrivit unei adrese înainte către Prefectură, SAJ Vrancea funcționeză doar cu cinci medici, necesarul fiind de 12. Asta înseamnă că un medic urgentist deservește peste 54 de mii de vrânceni. Bețișor spune că e necesară înființarea celei de-a doua linii de gardă, ținând cont că atunci când se fac transferuri către clinicile universitare, județul rămâne fără medic. „Instituția noastră înregistrează un deficit de medici, normativul prevede un număr de 12 medici pentru populația județului nostru, față de cinci medici, aceștia depunând un efort suplimentar pentru buna desfășurare a activității medicale. Este necesară, de asemenea, înființarea unei a doua lunii de gardă pentru medici datorită numărului ridicat de solicitări la care medicul de gardă trebuie să răspundă în cadrul transferurilor interclinice sau către centrele universitare, lăsând astfel întreg județul doar cu echipaje de tip B2 pentru o perioadă îndelungată”, a spus Bețișor.
Instituția are deficit și în ceea ce privește personalul mediu-sanitar, fiind ocupate doar 106 posturi din 127.

   Solicitările au crescut cu 25% față de anul trecut

De altfel, numărul solicitărilor a crescut considerabil față de anul trecut, mai exact cu 25%. În primele 8 luni ale acestui an, ambulanțele au efectuat 1.282.964 kilometri, echipajele răspunzând la 30.187 solicitări, față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost efectuați 1.258.890 kilometri, raportat la un număr de solicitări de 29.827.
Și numărul transferurilor către clinici universitare a crescut. „Tot în acest interval de timp, s-au efectuat 1.171 de transferuri ale pacienților necritici către clinicile universitare sau către spitalele de recuperare, acestea scăzând față de anul trecut în proporție de 49%. În schimb, a crescut numărul de transferuri, a pacienților critici și numărul solicitărilor cu medic. În statistica noastră, față de perioada echivalentă a anului trecut, s-au efectuat 1.247 solicitări cu echipaj de tip C2 (medic) față de 1.007 cazuri în anul 2013, reprezentând o creștere cu aproximativ 25%. Numărul transferurilor pacienților critici din unitățile de terapie intensivă către clinicile universitare a crescut de la un număr de 194 în 2013 la 215 anul acesta. Din datele statistice rezultă că numărul solicitărilor SAJ Vrancea crește de la un an la altul, predominând cazurile grave care necesită asistență medicală de tip C2”, se arată în raportul de activitate al SAJ Vrancea.

    Bețișor ar vrea heliport
 
Tot în cadrul ședinței, managerul Bețișor a spus că intenționează să construiască un heliport în curtea Spitalului Județean de Urgență, pentru a reduce timpul de transport al pacienților critici. „Unitatea noastră propune înființarea unui heliport în incinta Spitalului Județean, lângă sediul SAJ, acesta asigurând un circuit închis între cele două unități, reducându-se, astfel, timpul de preluare-predare al pacientului și evitându-se transportul pacientului în trafic aglomerat. Pentru o mai bună funcționare a activității, propunem înființarea unui punct farmaceutic cu circuit înschis și a unei săli de training având ca scop îmbunătățirea activității de urgență. Ne-am bucura dacă autoritățile locale arondate substației de Ambulanță Dumbrăveni și Vidra ne-ar ajuta în găsirea și amenajarea unor spații corespunzătoare desfășurării activității personalului  nostru și un spațiu adecvat pentru gararea autosanitarelor care necesită condiții speciale”, se mai arată în document.
Bețișor a adăugat că SAJ are nevoie de fonduri pentru reabilitarea spațiilor existente și pentru construirea de spații noi, în acest sens făcând demersuri către Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?