Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

CAS Vrancea are de plătit peste un milion de euro spitalelor din străinătate


Spitalele din străinătate au de primit de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea aproximativ 1,1 milioane de euro. Sumele trebuie plătite pentru tratamentele medicale de care au beneficiat vrâncenii în străinătate, în baza Cardului European de Sănătate, a formularului S2E112 și a altor formulare. Suma de 1.083.433 euro este valoarea totală rămasă de decontat, aferentă prestațiilor din perioada 2009 – 2013, spitalelor din țări precum: Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Suedia, Anglia, Cehia, Ungaria, Norvegia și Polonia.  
Pentru a-și primi banii, spitalele din străinătate au emis formularele 125,
ce reprezintă cheltuielile făcute pentru tratarea vrâncenilor. Reprezentanții CAS spun că doar anul acesta au primit 408 de astfel de formulare. 
La nivel național, datoriile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate către spitalele din străinătate depășesc 200 de milioane de euro. Reprezentanții CNAS au emis un comunicat de presă în care au precizat că datoriile vor fi plătite, astfel că românii vor putea primi în continuare servicii medicale. „Termenul de decontare prevăzut de legislația europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS. Dacă acestea sunt contestate, termenul se prelungește la 36 de luni, așadar o mare parte dintre sumele datorate nu au depășit termenul de decontare prevăzut de legislația europeană. (…) Regulamentul european prevede că nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte țări pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de țara din care provine asiguratul. Acesta poate fi refuzat în situația în care serviciul medical solicitat nu respectă regulamentul european”, se arată în comunicatul CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?