Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Profesorii ingineri și economiști s-au întâlnit la consfătuirea județeană


Cadrele didactice din învățământul profesional și tehnic s-au întâlnit ieri, în sala mare a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), în cadrul consfătuirii județene care se desfășoară la fiecare început de an școlar. La consfătuire au fost prezenți ingineri și economiști care predau discipline tehnice sau servicii la liceele ori colegiile tehnice și educație tehnologică la școlile generale, dar și maiștri instructori din întreg județul Vrancea. Inspectorii de specialitate, profesorii ingineri Tincuța Zahariuc și Mihail Fâsan (FOTO) au coordonat lucrările consfătuirii. 
Pe ordinea de zi a ședinței au fost: prezentarea raportului de activitate pe anul școlar 2013-2014, prioritățile pentru anul școlar 2014-2015, prezentarea calendarului și locațiilor unde se vor desfășura olimpiadele, graficul desfășurării examenelor de certificare a competențelor profesionale și noutățile în acest domeniu, prezentarea listei cu profesorii care fac parte din consiliul consultativ și a metodiștilor, stabilirea locațiilor pentru cercurile pedagogice. 
În prezentarea raportului de activitate pe anul 2013-2014 s-au făcut aprecieri la adresa activității desfășurare de profesori în școli și la rezultatele bune obținute la olimpiadele și concursurile desfășurate la nivel național. „Am avut un an bun. În inspecțiile desfășurate pe parcursul anului școlar am găsit planificări întocmite și aplicate corect, conforme cu programele școlare”, a apreciat inspectorul Mihail Fâsan. 
Unul dintre elementele de noutate prezentate în cadrul consfătuii a fost prezentarea unei platforme online, unde profesorii, printr-o simplă creare de cont, vor putea să-și creeze teste de evaluare cu diferite tipuri de itemi. Programul se numește „Baza Națională de itemi pentru învățământul profesional și tehnic” și a fost creat pe domenii și specializări, vizând formarea cadrelor didactice în evaluarea competențelor profesionale. Orice profesor care predă discipline tehnice își va putea crea testul de care are nevoie accesând site-ul: itemi.netedu.ro.
O altă chestiune asupra căreia s-a pus un accent deosebit a fost portofoliul profesorului, pe care orice cadru didactic va trebui să-l prezinte atunci când se fac inspecții. Acesta va trebui să cuprindă: planificările anuale, programele școlare ale disciplinelor pe care le predau, un curriculum vitae, auxiliare curriculare folosite la clasă, modele de teste care se dau la clasă, fișe de lucru, modele de proiecte didactice. 
Alt element de noutate ar fi modalitatea de desfășurare a examenului de certificare a competențelor profesionale în învățământul profesional de trei ani, care va consta într-o probă practică și o probă orală, iar rezultatele vor fi exprimate „Admis”, cu unul din calificativele „excelent”, „foarte bine”, „bine”, „satisfăcător”, și „Respins”, conform punctajului obținut la cele două probe de concurs, nu numai prin admis/ respins, ca până acum. 
În ceea ce privește inspecțiile realizate de metodiști, s-a precizat faptul că anul acesta, directorii și directorii adjuncți care fac parte din corpul metodiștilor, dar și inspectorii nu vor mai putea efectua inspecțiile pentru gradele didactice. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?