Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Stop luptei de acasă!


Organizația „Salvați Copiii” România a demarat ieri o campanie națională îndreptată împotriva violenței asupra copiilor. Evenimentul a fost condus de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii. În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici privind violența asupra copiilor în România, în 63% dintre familii aceasta reprezentând o realitate cotidiană și o formă de comportament normal. Ca urmare a acestor abuzuri, cifrele arată că doar în 2014, 1 din 5 copii suferă de o problemă comportamentală în urma abuzului la care a fost supus, se precizează în comunicatul dat publicității pe site-ul Ministerului Muncii. „Asistăm la trei tipologii: părinții care practică aceste metode fără a considera că fac ceva greșit, cei care își abuzează copiii, dar ulterior regretă, realizând că nu au procedat corect, și nu în ultimul rând cei conștienți că această realitate există în jurul lor, însă fie se tem, fie au devenit prea blazați ca să se mai implice. (…) Practic, prin campania pe care o lansăm astăzi (ieri-n.r.) încurajăm educația pozitivă și accesul la consiliere parentală și, astfel, să schimbăm treptat această mentalitate disfuncțională, această toleranță de neconceput față de violența fizică și verbală asupra copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
    Ioana Liana Cazacu, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, a menționat că instituția pe care o coordonează abordează integrat domeniul violenței în familie și a egalității de șanse, aceasta fiind o tendință prezentă în majoritatea statelor europene. „Violența în familie este un fenomen tradițional acceptat ca o formă de corecție a copiilor, având loc de cele mai multe ori în intimitatea casei, iar cei din jur, rudele, vecinii sau comunitatea, o tolerează tacit de cele mai multe ori. Există puține date oficiale care să ne indice proporțiile reale ale acestui fenomen, lucru datorat ratei nesemnificative de raportare a cazurilor. Multe victime – femei și copii – nu raportează cazurile de violență în familie de frică, pentru că nu știu cine i-ar putea ajuta și nu cunosc procedurile de raportare. De cele mai multe ori le este rușine și consideră că ei sunt cei vinovați. În acest sens, consider că se impune realizarea unor studii la nivel național privind fenomenul violenței domestice. Fără date statistice clare nu pot fi construite politici publice coerente și cu impact concret în viața cetățenilor. Momentan, departamentul se află în stadiul de stabilire a unor parteneriate cu INS în vederea atingerii acestui scop”, a declarat Ioana Liana Cazacu.
    Prin proiectul demarat, Salvați Copiii urmărește aducerea la cunoștința publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor. Tot ieri a fost relansată platforma www.parintibuni.ro, platformă de informare și consiliere online, unde o echipă de psihologi sunt pregătiți cu sfaturi de parenting pozitiv și de depășire a situațiilor de criză fără a folosi violența. De asemenea, în cadrul acestei campanii, Salvați Copiii va desfășura și activități de lobby pe lângă Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?