Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: SECRETUL viilor care au scăpat de mană și făinare


Un podgorean cheltuie peste 11 mii de lei pentru întreținerea unui hectar de vie într-un an de zile, arată estimările specialiștilor Camerei Agricole Vrancea în baza lucrărilor efectuate la loturile demonstrative ale viticultorilor din Păunești. Nu au fost lucrări deosebite sau tratamente cu substanțe speciale. Diferența față de sutele de hectare de vie rămase pârloagă o fac munca unor oameni gospodari și sfaturile consultanților în lucrările agricole din vie. 
                                                                Verificarea zahărului în struguri
 Sute de hectare de vie din Păunești au fost lăsate în paragină de podgoreni dn cauza manei și făinării din acest an. Primul contact cu podgoria Păuneștiului oferă sentimente contradictorii, de la uimire față de potențialul acestei zone, dar și de durere când vezi rândurile de vie pline de scaieți, parcele lăsate pîrloagă de proprietari care nu mai pot totuși invoca mana și făinarea când butucii de vie nu se mai văd de bălării. Sunt însă și oaze cu struguri frumoși, unde podgorenii au investit multă muncă, multă pasiune pentru bucuria de a culege strugurii și de a face un vin bun cu care să se mândrească. 
 Anul acesta, loturile demonstrative ale Camerei Agricole Vrancea au fost la fermierul Costică Bogdan, un producător de vinuri care a obținut diplome și la Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus. Iar Feteasca albă demisec pe care o are în cramă merită să fie degustată. La o vârstă la care unii preferă să joace table în parc sau să își plimbe nepoțeii, Costică Bogdan are hobby-ul viei. Plantația nu este mare și cuprinde atât struguri de masă cât și struguri de vin. Costică Bogdan recunoaște că a avut puține probleme din cauza atacului de mană și făinare din acest an dar spune că a reușit să îl oprească la timp și să nu piardă foarte mult din producție. Secretul lui este „munca și pasiunea față de vie”. 
 Când vine vorba de acest an, fermierul spune că a făcut mai multe stropiri însă amintește și de celelalte lucrări. „Am struguri mai mulți și mai frumoși decât într-o vie tăiată clasic. Noi facem o greșeală, la Păunești dar cred că și în altă parte, la tăiatul la vie. La celelalte lucrări, la legat. Eu îi leg de 4-5 ori pe an. După aceea urmează retezatul sau cîrnitul. Secretul este munca și pasiunea față de vie”, spune Costică Bogdan. 
 Este unul dintre podorenii care au beneficiat de consultanța inginerului Vasilică Partenie de la Camera Agricolă Locală de la Păunești. Parcelele acestora au fost prezentate, ieri, reprezentanților celorlalte Camere Agricole local din județ, fermierilor din alte comune. La eveniment au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, directorul adjunct al Camerei Agricole, Eugen Cristea, reprezentantul Adama în Vrancea, Vasilica Marinescu. 
Estimările specialiștilor Camerei Agricole au arătat că, pentru întreținerea uni hectar de vie, podgorenii ajung să cheltuiască peste 11 mii de lei. Costurile includ muncile efectuate de fermier, precum pășitul manual, dar și recoltatul din toamnă. De exemplu, pentru un hectar de vie se estimează că ar fi nevoie de o echipă de patru oameni care să lucreze circa șase zile, la un preț de 50 lei ziua de muncă. Din fișa lucrărilor efectuate de podgoreni a mai reieșit că substanțele folosite la tratamentele din acest an nu au fost foarte scumpe. Doar puțin mai mult de o mie de lei pentru toate stropirile. Mai mult au costat lucrările mecanice aferente, aproape două mii de lei pentru un hectar. Rezultatul muncii de pe aceste loturi demonstrative arată importanța unui bun consultant care să îi spună podgoreanului ce schemă de tratament să folosească într-un an, dar și a asocierii, care poate reduce la jumătate costurile cu lucrările mecanice. 
  
    Consultanță pentru sprijinirea fermierilor
 Directorul Camerei Agricole, Neculai Pupăză, a arătat că acțiunea organizată, ieri, la Păunești face parte din programul stabilit la începutul anului pentru sprijinirea fermierilor, avizat de Ministerul Agriculturii și aprobat de Consiliul Județean. Directorul a arătat că rezultatul muncii de consultanță se vede la recoltat, atunci când fermierii au ce să culeagă după un an de muncă. „Prin specialiștii noștri de la Camera Agricolă dar și prin alți specialiști am recomandat fermierilor tratamentele pe care ar trebui să le folosească în perioada de vegetație. O parte din fermieri au respectat tot ceea ce le-am spus. Însă alții nu au respectat tratamentele și ați văzut cum arată o parte din vii. Suntem într-un lot experimental al unui fermier din Păunești care ni se pare foarte reușit. A aplicat toate tehnologiile, via arată foarte bine și avem ce recolta în acest an de la dumnealui. După cum s-a văzut, sunt și fermieri care «au recoltat» deja strugurii. Așteptăm să vedem și prețul care va fi oferit fermierilor pentru strugurii pe care îi vor recolta și sperăm să fie un preț destul de bun, să aibă și fermierii profit la recoltarea strugurilor”, a afirmat directorul Neculai Pupăză.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?