Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Cardul național de sănătate, refuzat din motive RELIGIOASE


Câteva sute de carduri naționale de sănătate au fost distribuite în Vrancea. 150 dintre acestea au și devenit funcționale, fiind distribuite vrâncenilor dependenți de dializă, celelalte urmând a fi activate. Cardurile au devenit funcționale după ce au fost inițializate de medicii de la Centrul de Nefrologie și Dializă IHS (International Healthcare Systems) Focșani.
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea spun că trei persoane au refuzat să primească aceste carduri, invocând motive… religioase. Pe site-ul www.petitieonline.com, zeci de vrânceni au semnat o petiție, potrivit căreia nu sunt de acord cu emiterea cardului de sănătate. În documentul numit „Petiție împotriva cardului național de sănătate cu cip” se arată că „… din motive bazate în principal pe libertatea credințelor religioase, pe libertatea gândirii și a opiniilor și pe libertatea conștiinței (drepturi fundamentale care nu pot fi îngrădite sub nicio formă), precum și din dorința de a mi se respecta dreptul la viața intimă și privată, (toate fiind drepturi fundamentale garantate prin Constituția României), vă aduc la cunoștință faptul că nu doresc să primesc un card electronic de sănătate, cu cip, ca dovadă de asigurat și nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic, cerând dreptul la alternativă (document non-electronic), pentru a beneficia în continuare de serviciile medicale garantate prin lege. (…) Alternativa pe care o solicit este să pot face dovada plății contribuției la fond cu adeverință eliberată de Casa de Asigurări, ca și până acum, sau să mi se ofere o variantă în care nici nu-mi este atribuit numelui un număr și nici nu mi se oferă un document cu cip cu care să mă identific”, scriu oamenii în petiție. 
     Biserica Ortodoxă Română este de acord  
Cu toate acestea, preoții susțin că Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva acestui card. „Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva acestui card de sănătate. Nu avem nimic împotriva utilizării și implementării lui. Cred că aceste persoane fac parte din anumite secte”, a spus preotul Valeriu Balica, protoiereul Protoieriei I Focșani. 
Un alt preot spune că Biserica Ortodoxă Română susține acest card, cum susține și transplantul de organe sau transfuzia de sânge. „Așa cum buletinul de identitate și pașaportul sunt documente de care omul se folosește, așa și cardul național de sănătate este un document care îl ajută pe om la menținerea sănătății. Biserica nu a fost niciodată împotriva tehnicii, mai ales când este vorba de darul sfânt al vieții. Biserica Ortodoxă nu poate fi împotriva unui document care îi ajută pe oameni în acest sens. Biserica Ortodoxă Română nu a fost niciodată fundamentalistă, așa cum sunt unele secte ce se vor creștine și care refuză folosirea tehnicii, cum ar fi tranplantul de organe și transfuzia de sânge”, ne-a declarat părintele Florentin Răuță, de la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani. 
    Restul cardurilor, distribuite până la finele anului 
Cei 210 bolnavi dependenți de dializă sunt incluși într-un program pilot de implementare a cardului național de sănătate, program derulat la nivel național. Reprezentanții CAS Vrancea spun că prin intermediul acestui card, o persoană își poate dovedi calitatea de asigurat. „Cardul național de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca fiind asigurată în sistemul național al asigurărilor sociale de sănătate și-i confirmă dreptul la servicii medicale. Pe card sunt inscripționate datele de identificare a persoanei și, pentru a deveni funcțional, el trebuie activat. Pentru aceasta, medicul va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Pacientul va tasta personal pinul ori de câte ori va solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea. 
Cardurile vor ajunge la restul vrâncenilor până la sfârșitul anului, prin poștă. Postașii vor trece pe la domiciliul fiecărui asigurat, chiar și de două ori dacă este cazul, pentru a le preda personal documentul, iar în cazul în care proprietarul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căreia se află locuința acestuia, de unde poate fi ridicat de deținători.
Dintre cei 293 de mii de asigurați din județ, vor primi card peste 200 de mii de vrânceni, restul fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. „Medicul este singurul care poate inscripționa cadrul de sănătate cu datele medicale, în baza acordului exprimat în scris de către pacient sau, după caz, de aparținătorul legal/ împuternicitul legal (grupa sanguină și Rh-ul; boli cu risc vital; boli cronice; donator de organe). Odată exprimat acordul scris, datele vor fi actualizate de către medicul de familie, la fiecare vizită. În situația în care pacientul dorește să schimbe oricare dintre opțiunile de mai sus, va trebui să se adreseze medicului de familie. Este obligatoriu ca de fiecare dată când un pacient merge la un medic din sistemul public de sănătate să prezinte cardul național de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi serviciile medicale plătite de CNAS, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale”, a mai spus Iustina Papuc. 

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?