Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Voluntari ai Crucii Roșii vrâncene, pregătiți ca „salvatori din apă”


George Rotaru, Sorin Ciric și Alexandru Pelin, voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea, s-au numărat printre participanții la Tabăra Internațională „Salvatorii din apă” organizată de Societatea Română de Cruce Roșie – Filiala Giurgiu, în parteneriat cu Primăria municipiului Giurgiu și Consiliul Local. Evenimentul s-a desfășurat în tabăra Stejarul din pădurea Bălănoaia, Giurgiu, iar cei 60 de voluntari au fost cazați în corturi ultramoderne, fabricate în Elveția. Antrenamentele pentru salvarea din apă au avut loc atât în tabără cât și la Dunăre. Timp de șapte zile, ei au învățat tehnici teoretice și practice de prim-ajutor, tehnici de salvare din apă, de conducere a bărcilor de salvare, noțiuni de comunicare și semnalizare la distanță, tehnici de supraviețuire și orientare, asistență psihologică în situații de criză. 
 George Rotaru, unul din cei trei tineri voluntari vrânceni participanți la tabără, a apreciat că acest curs de salvare din apă a fost o inițiativă extraordinară, care a fost pusă în practică într-un mod absolut profesionist. „Începând cu prima zi când am ajuns, am fost întâmpinați foarte bine, am rămas plăcut surprins de amenajarea zonei, de condițiile de cazare și organizare. Cea de-a doua zi a fost cea de începere a cursului, pornind cu lucruri simple și elementare legate de înot, de echipamentele și cunoștințele necesare pentru protecția salvatorului și continuând cu tehnici de scoatere a victimelor din râuri, toate acestea fiind făcute de reprezentanți ai Crucii Roșii din Bulgaria, oameni care pe parcursul cursului și-au dovedit profesionalismul și ne-au împărtășit o parte din cunoștințele și experiența lor. Atelierele de lucru au continuat și ziua următoare, dificultatea exercițiilor crescând gradual, iar ziua s-a încheiat cu un exercițiu de simulare a unei situații în care victimele erau în pericol de înec sau chiar înecate. Am fost împărțiți în două echipe pentru a ne stimula spiritul competitiv, tot exercițiul a fost contra-cronometru, iar la final am analizat modul de acțiune, am identificat lucrurile pozitive și negative și am tras concluziile, toate acestea sub supravegherea colegilor bulgari”, a povestit George.   
El a relatat, de asemenea, că au urmat apoi două zile de instructaje și exerciții în bazin, tehnici de înnot cu și fără victime, modalități de intrare în bazin, scoaterea victimelor din apă în diferite situații, acordarea primului ajutor până la sosirea ajutorului medical specializat. „Ca și în cazul zilelor precedente, cea de-a doua zi de instructaj la bazin s-a încheiat cu un exercițiu de simulare a unui cutremur, în care un număr de 15 victime s-au aflat în diferite situații. Sâmbătă am învățat despre acordarea sprijinului psihologic victimelor afectate de dezastre, moduri de comunicare și gestionare a interacțiunii cu victimele”, a mai detaliat George Rotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?