Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

AVERTIZARE METEO: Ploi şi vijelii până joi


Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo valabilă de miercuri de la ora 11.00 până joi la ora 15.00, mai ales în sud-vestul și sudul țării, precum și la munte. În intervalul menționat se vor produce ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Va ploua, mai ales în sud-vestul și sudul țării, precum și la munte.  
MIERCURI 
Vremea va deveni în general instabilă. Cerul va avea înnorări și vor fi averse și descărcări electrice, în jumătatea de sud a țării, local în zona montană și pe arii restrânse în restul teritoriului. În Oltenia, Munții Banatului și local în Muntenia și zona Carpaților Meridionali și de Curbură, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp. Vântul va prezenta intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în sud, unde local se vor atinge la rafală 50…70 km/h, dar și la munte, unde se vor depăși izolat 70…80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 22 de grade în Oltenia și 29…30 de grade în estul și nord-vestul țării, iar cele minime se vor încadra, în general, între 11 și 21 de grade.
JOI
În sud-vestul și sudul țării, cerul va avea înnorări, mai accentuate în prima parte a zilei și va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor mai depăși 15 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar ploile, slabe cantitativ, se vor semnala izolat, mai ales în zonele montane. Ploile vor fi însoțite și de descărcări electrice, iar vântul va mai avea intensificări în sudul, sud-estul țării și la munte, cu viteze ce vor mai depăși la rafală 45…50 km/h. În restul teritoriului vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime se vor situa între 23…24 de grade în depresiuni, vestul Olteniei și nordul Moldovei și 31 de grade, izolat, în sud-est. Temperaturile minime se vor încadra între 7 grade în depresiuni și 22 de grade pe litoral. 
Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a făcut unele estimări privind lunile de toamnă. „Putem face câteva speculații, în primul rând în privința regimului de temperatură, care pare a rămâne peste normă în septembrie și octombrie, în partea de sud-est a țării, ceea ce am putea interpreta că, cel puțin în primele două decade, vremea se va menține agreabilă chiar și în zona litoralului, unde, fără să mai fie temperaturi de vară nici în aer, nici în apa mării, mai sunt totuși zile destul de agreabile. Deci vor fi zile de toamnă foarte plăcute”, a declarat Florinela Georgescu.
Directorul executiv ANM a mai spus că, din punct de vedere al regimului de precipitații, în lunile septembrie și octombrie, nu este așteptat „un excedent deosebit”, ci pare a se menține deficitul în partea de sud-est a țării. „În luna noiembrie, care este încă destul de departe, deocamdată estimările arată un excedent de precipitații în partea de nord și de centru a teritoriului, unde temperaturile să fie sub normal. Acest semnal, care este destul de îndepărtat, poate fi, tot așa, la nivel speculativ, interpretat ca semnalul apariției primelor manifestări de iarnă. Este foarte posibil să apară, la sfârșitul lunii octombrie, în luna noiembrie, unele manifestări de iarnă fără să aibă forța chiar din mijlocul iernii”, a mai spus Georgescu.
Reprezentanta ANM a mai spus că estimările de iarnă vor apărea după jumătatea lunii noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?