Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Tânăr din Dumitrești, infestat cu virusul West Nile la mare


Un vrâncean de 32 de ani a fost diagnosticat cu West Nile. Este vorba de un bărbat din Dumitrești, care a fost diagnosticat cu această boală de medicii de la Institutul „Matei Balș”, unde este internat și în prezent.
Medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, ne-a precizat că bărbatul a luat virusul în timp ce se afla în camping la Mamaia. După ce s-a întors acasă a început să se simtă rău, motiv pentru care a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Focșani. „Bărbatul a fost în camping la Mamaia, iar virusul de acolo l-a luat. Pentru că s-a simțit rău, s-a internat la Spitalul Județean, unde a fost diagnosticat cu meningită cu lichid clar, motiv pentru care i s-au prelevat probe, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino. Între timp, el a fost internat la «Matei Balș», unde au venit și rezultatele. Evoluția pacientului este bună”, ne-a declarat medicul Marina Maiorov. 
Ultimul caz de infectare cu West Nile în județul nostru a fost în 2010, în septembrie, fiind vorba de un bărbat de 58 de ani.

    Èšânțarii, vinovați de transmiterea virusului
 

Meningita West Nile este o boală infecțioasă gravă cauzată de pătrunderea virusului West Nile în zona meningelui. Virusul se poate contacta prin mușcătura de țânțar. „Infectarea cu virusul West Nile se produce prin înțepătura de țânțar și nu se transmite de la om la om. Manifestările clinice în urma infectării cu acest virus sunt de mai multe tipuri, deși în cele mai multe dintre cazuri simptomele lipsesc. În 20% dintre cazuri manifestările sunt ușoare, apar între 2 și 8 zile de la infectare și constau în febră ușoară, dureri de cap, frisoane, transpirație excesivă, stări de slăbiciune, dificultăți la înghițire și dureri articulare. Cazurile cele mai grave constau în encefalită sau meningită cauzată de pătrunderea virusului în zona meningelui. Simptomele predominante sunt: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, gât înțepenit, convulsii, vedere slabă. Aceste simptome pot să apară între 3 și 14 zile de la înțepătură”, spun medicii DSP.
Diagnosticul de meningită sau encefalită, boli provocate de virusul West Nile, se poate stabili în urma unei puncții lombare. În urma tratamentului, simptomele pot să dispară în 7-10 zile, deși starea de oboseală poate persista mai multe săptămâni.
„Evitarea expunerii la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea de substanțe care alungă țânțarii; împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă prin instalarea de plase la geamuri; efectuarea dezinsecției în zonele locuite”, sunt câteva dintre sfaturile specialiștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?