Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Mihai Copaci a obţinut în instanţă SUSPENDAREA concursului pentru şefia CAS Vrancea


Mihai Copaci va mai rămâne pentru o perioadă președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. Magistrații Curții de Apel Galați au decis să suspende concursul care trebuia să aibă loc astăzi, după ce Copaci a cerut în instanță anularea examenului. Contracandidatul lui Mihai Copaci, Cătălin Buscă este de părere că acțiunea depusă de acesta nu are obiect și temei legal. Conform ziuanews.ro, Copaci a deschis șase dosare în instanță împotriva CNAS pentru anularea unor acte administrative, dar și alte peste o sută de acțiuni în contencios administrativ „împotriva a tot ce mișcă în România: Garda Financiară, Curtea de Conturi, Camera de Comerț, Direcția pentru Protecția Copilului, ISU, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Mehedinți etc.”
 
    Concursul pentru ocuparea funcției de președinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea nu va mai avea loc astăzi, așa cum fusese stabilit de conducerea CNAS. Suspendarea concursului vine ca urmare a deciziei luate de magistrații Curții de Apel Galați care, ieri, au judecat cererea lui Mihai Copaci de anulare a examenului, dându-i câștig de cauză. „Respinge ca nefondate excepțiile invocate de intervenientul Buscă Cătălin. Admite cererea reclamantului  și dispune suspendarea concursului de ocupare a postului de director al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea până la pronunțarea instanței de fond. Respinge ca nefondată cererea intervenientului”, se arată în încheierea de ședință. Decizia magistraților Curții de Apel Galați poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. 
 La jumătatea lunii iulie, după încheierea perioadei de depunere a dosarelor de înscriere pentru funcția de președinte-director general al CAS Vrancea, Mihai Copaci a contestat la Cabinetul președintelui CNAS rezultatul selecției dosarelor. „Având în vedere contestația depusă de domnul Mihail Copaci (…) privind dosarul de concurs al domnului Buscă Cătălin, candidat înscris la concursul organizat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în data de 08.08.2013, proba scrisă pentru ocuparea postului vacant de președinte director general al CAS Vrancea, comisia de soluționare a contestațiilor menține rezultatele selecției dosarelor, respectiv respinge contestația depusă de domnul Mihail Copaci”, se arată în adresa președintelui CNAS, postată pe site-ul instituției. Văzând că cei de la CNAS nu i-au admis contestația, Mihai Copaci a deschis acțiune în instanță pe rolul Curții de Apel Galați. Obiectul dosarului a fost „suspendare executare act administrativ”, în soluționarea secției de contencios administrativ și fiscal. Dosarul a avut termen ieri, pe 7 august, chiar cu o zi înainte de concurs. 
 Contactat telefonic de reporterii noștri, Mihai Copaci spune că a deschis acțiunea în instanță deoarece anumiți indicatori după care trebuia întocmit planul de management ce urma să fie prezentat în cadrul concursului erau… depășiți. În schimb, Copaci nu a dorit să comenteze decizia instanței de la Galați. „Motivul principal pentru care am solicitat în instanță suspendarea concursului este faptul că indicatorii după care trebuia întocmit planul de management sunt depășiți. În decembrie a fost scos la concurs postul de președinte-director general al CAS, concurs la care am participat. Pentru acel concurs au fost anumiți indicatori stabiliți prin ordinul 15/2008 modificat prin ordinul 305/2012, iar la acea dată întocmirea planului de management cu indicatorii respectivi a presupus îndeplinirea lor așa cum erau exprimați. La acest moment, o parte dintre indicatorii exprimați în decembrie sunt depășiți, iar condițiile de concurs nu sunt adaptate la legislația specifică anului 2013. Dosarul de înscriere l-am contestat pentru că am vrut să văd dacă se făcea dovada îndeplinirii condițiilor de concurs. Decizia instanței nu o pot comenta, o respect. Urmează acțiunea pe fond”, ne-a declarat Mihai Copaci.
                          Cătălin Buscă: „Dosarul acesta a fost ascuns foarte bine”
 Contracandidatul lui Copaci, omul de afaceri Cătălin Buscă, spune că dosarul lui Copaci ar fi fost „foarte bine ascuns”, el aflând de existența acestuia în urmă cu câteva zile, motiv pentru care și-a angajat și un avocat. Buscă este de părere că acțiunea depusă de Copaci nu are obiect și temei legal.   „Copaci se tot judecă cu CNAS de prin 2008, acest lucru aducând mari prejudicii de imagine Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. Dosarul acesta a fost ascuns foarte bine, nu a fost de găsit de către avocați. Eu am aflat în urmă cu câteva zile. Din punctul meu de vedere, această situație nu mai este de competența CNAS, ci a CSM și a DNA, deoarece Copaci mereu câștigă la Curtea de Apel Galați.  Excepțiile depuse de mine fac referire la faptul că dosarul nu are obiect și temei legal. Mai exact, acei indicatori de care spune Copaci că sunt depășiți au fost reactualizați. Nu știu dacă o să atac decizia, probabil CNAS o va face. Eu mă aflu strict în poziția de candidat la un concurs care se pare că nu se va mai ține. Problema cea mai gravă este că CAS Vrancea are de suferit, se aduc grave prejudicii de imagine de către acest Copaci, care dă în judecată tot ce se mișcă pe stradă„, este de părere Cătălin Buscă.
 Reprezentanții Biroului de Presă al CNAS spun că, cel mai probabil, concursul nu va mai fi organizat. „CNAS nu este în posesia sentinței și dacă chiar asta s-a hotărât în procesul de astăzi (ieri – n.r.), respectiv suspendarea concursului, cu siguranță acest concurs nu va mai avea loc mâine (astăzi – n.r.)”, ne-au spus reprezentanții Biroului de Presă al CNAS. 
Potrivit ziuanews.ro, Copaci a fost în concediu medical 435 de zile pentru care a încasat un miliard de lei vechi
 Conform jurnaliștilor de la ziuanews.ro, actualul șef al CAS Vrancea, Mihai Copaci, ar fi încasat 100.000 de lei pentru 435 de zile de concediu medical în cei șapte ani de când se află, cu câteva întreruperi, la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea. „Președintele-director al CJAS Vrancea, Mihail Copaci, deține această funcție de peste șapte ani, timp în care a fost în concediu medical 435 de zile în următoarele perioade: 28.02.2008 – 31.03.2008, 01.03.2009 – 29.03.2009, 16.04.2009 – 30.04.2009, 27.05.2009 – 15.11.2009, 17.12.2009 – 23.04.2010, 18.06.2012 – 22.08.2012, după cum reiese din certificatele medicale depuse de către acesta la unitatea pe care o păstorește. Și ca să-i fie concediul plăcut, Copaci a mai încasat pentru ședere și suma de 100 mii de lei. În acest timp, șeful CJAS Vrancea a deschis șase dosare în instanță, respectiv la Curtea de Apel Galați, împotriva CNAS pentru anularea unor acte administrative care nu-i conveneau lui, dar și alte peste o sută de acțiuni în contencios administrativ împotriva a tot ce mișcă în Romania: Garda Financiară, Curtea de Conturi, Camera de Comerț, Direcția pentru Protecția Copilului, ISU, Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Mehedinți etc.„, se arată în articolul jurnaliștilor de la ziuanews.ro. 

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?