Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Cum să protejezi animalele de virusul bolii LIMBII ALBASTRE


Veterinarii vrânceni monitorizează în aceste zile evoluția bolii limbii albastre la nivelul crescătoriilor de animale din județ. Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spune că principala recomandare făcută fermierilor este de a efectua dezinsecția adăposturilor de animale și a anunța medicul veterinar la primele simptome de apariție a bolii. Deși au fost recoltate mai multe probe și au fost suspiciuni privind și alte posibile cazuri, veterinarii vrânceni așteaptă rezultatele oficiale de la Laboratorul Național de Referință de la București al Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Deocamdată, veterinarii țin sub control exploatațiile de animale din Vrancea, supraveghează târgurile de animale.
    Veterinarii vrânceni au impus restricții de circulație a animalelor în 33 de comune vrâncene din cauza focarului virusului bolii limbii albastre de la Năruja. Restricțiile de circulație a animalelor sunt aplicate în comunele Năruja, Nistorești, Paltin, Vrâncioaia, Nereju, Andreiașu de Jos, Chiojdeni, Reghiu, Vintileasca, Valea Sării, Vidra, Vizantea Livezi, Tulnici, Păulești, Bîrsești, Negrilești, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Slobozia Bradului, Urechești, Popești, Poiana Cristei, Mera, Jitia, Gura Caliței, Dumbrăveni, Cotești, Cîrligele, Dumitrești, Bordești, Broșteni, Gugești.
    Directorul executiv al DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că vrâncenii nu trebuie să se alarmeze pentru că boala limbii albastre nu afectează omul. De asemenea, laptele sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație. Pierderile economice sunt cauzate de costurile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și activitățile de dezinsecție și dezinfecție. „Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, arată ANSVSA.
    Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut la Buzău, fapt care a determinat ANSVSA să informeze statele UE și pe cele membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariția acestei boli în România. Boala a fost apoi confirmată în mai multe județe, printre care și Vrancea. În județul nostru, focarul a fost localizat la o stână din Năruja, localitate unde veterinarii au instalat capcane pentru țânțari. Insectele prinse în borcan sunt ulterior supuse analizelor la Laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?