Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO și GALERIE FOTO: Prefectul cere toleranţă zero şi sancţiuni maxime pentru mirosurile din Focşani


    Prefectul Nicușor Halici cere „toleranță zero” și sancțiuni maxime mergând până la suspendarea activității firmelor care nu respectă legislația de mediu și răspândesc mirosurile pestilențiale în zona municipiului Focșani. În ședința Colegiului Prefectural de ieri, prefectul Halici i-a atenționat pe șefii de la Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediul că răspund cu funcțiile dacă va mai mirosi a dejecții de animale în Focșani. „Dacă mai miroase o oră, evaluez activitatea celor două instituții, de la director până la funcționarii responsabili de această situație”, a avertizat prefectul Halici. Acesta le-a cerut comisarilor de la Garda de Mediu ca, împreună cu funcționarii de la Protecția Mediului să formeze echipe și să monitorizeze non-stop această situație.
    Directorul Agenției de Protecția Mediului, Vladimir Logodinschi, a explicat că instituția nu este implicată în acțiunile de monitorizare a mirosurilor neplăcute. APM doar verifică studiile de impact și acordă avizele necesare funcționării unei societăți. Neregulile sunt constatate de Garda de Mediu care poate notifica APM, singura care poate decide suspendarea activității firmei dacă nu respectă condițiile de mediu.
    Subprefectul Cristi Misăilă a cerut explicații din partea APM pentru formularea ambiguă din avizele de mediu referitor la perioada în care nu se pot face deversările de dejecții pe terenurile agricole. Astfel, aceste deversări sunt interzise în perioadele cu temperaturi ridicate, fără a se preciza această sintagmă. Este vorba de 25, 28, 30 sau 40 de grade Celsius. Subprefectul a explicat că practic se lasă la intrepretarea firmei care face deversările aprecierea asupra temperaturilor. În replică, șeful de la APM a susținut că așa se prevede în lege, iar reglementări specifice sunt în „legislația agricolă”. Explicație care a stârnit zâmbetele reprezentanților instituțiilor agricole prezenți în sală. „Faceți propuneri de modificare a legii. Legea este perfectibilă”, le-a cerut prefectul Halici reprezentaților instituțiilor de mediu.

    Mirosurile neplăcute, în atenția ATOP

    Mirosurile neplăcute au atras și atenția membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Vrancea. S-a stabilit ca la următoarea ședință ATOP Vrancea această problemă să fie pusă în discuție împreună cu conducerea Gărzii de Mediu, care va trebui sa explice de ce nu a fost identificată încă sursa exactă a acestor mirosuri, ce acțiuni a întreprins instituția pentru identificarea poluatorului și dacă s-au luat măsuri pentru stoparea poluării municipiului Focșani și crearea unui disconfort major pentru cetățeni.

     Garda de Mediu a găsit probleme la Premium Porc

    Ca urmare a faptului că au reapărut mirosuri neplăcute în Golești și Focșani, dar și a sesizărilor făcute de mai mai mulți localnici, și la solicitarea Prefecturii, comisarii Gărzii de Mediu au început să facă, din nou, verificări. „Miercuri 27 august, am găsit alte două parcele pe care erau depozitate dejecții, unde era în curs de desfășurare operațiunea de împrăștiere în vederea înglobării în sol, operațiune efectuată de către o firmă aflată sub contract cu Aviputna, fără a ține cont de condițiile atmosferice, temperatură, intensitatea și direcția vântului. Tot ieri am constatat că la Consinterfin, societate ce face parte din grupul investitorului danez, una dintre cele doua lagune de stocare a dejecțiilor se află în reparație capitală, respectiv refacerea taluzurilor și înlocuirea membranelor de impermeabilizare și de acoperire, în timp ce a doua lagună, plină fiind, se află într-o stare avansată de degradare, membrana de acoperire fiind distrusă în totalitate. Emanațiile de fermentație a dejecțiilor aflate în această lagună, neputându-se dispersa pe vertical, datorită plafonului coborât de nori, au fost antrenate de vânt către Golești și Focșani. Pentru neasigurarea condițiilor optime de gestiune a dejecțiilor generate, unitatea va fi sancționată contravențional cu amendă”, ne-a declarat Petrică Nițu, comisarul șef al Gărzii de Mediu.

      Cei de la Premium Porc susțin că nu se fac vinovați de mirosurile neplăcute

    Reprezentanții Premium Porc au invitat ieri presa pe terenurile pe care le administrează de pe lângă Golești, pentru a demonstra că nu ei sunt vinovați de mirosurile neplăcute care au cuprins Focșaniul. Cei de la Premium Porc i-au dus pe reprezentanții mass media pe câteva terenuri din jurul Goleștiului unde erau depozitate dejecții de pasăre. Unele dintre acestea chiar fuseseră incendiate, iar o parte, amestecate cu pământ. Mirosurile de acolo erau similare cu cele resimțite de focșăneni în ultimele zile. „Ne găsim în preajma comunei Golești. Ceea ce vreau să vă arăt este ceea ce a găsit colegul nostru, care este inginer agronom. Suntem pe un drum de acces care face legătura cu drumul județean către Slobozia Ciorăști și comuna Golești. În această zonă există depozite de dejecții, care urmează a fi folosite ca fertilizant natural și ca urmare a vaporizării lor, bănuim că aceasta ar putea fi o sursă a mirosurilor. La sudul comunei Golești, la 200 de metri se văd primele locuințe. Aici avem o solă fertilizată, vântul bate din direcția nord vest, iar mirosul se simte, el fiind provenit din vaporizarea acestor fertilizanți”, a spus Adrian Iorgulescu, director în cadrul Premium Porc. Apoi, reprezentanții Premium Porc i-au dus pe reprezentanții mass media la lagunele societății, susținând că la acestea se fac permanent lucrări de reparații. „Aceasta este o lagună a SC Consinterfin, care a fost golită în urmă cu circa o lună, iar în momentul de față suportă lucrări de reparație și refacere a membranei superioare. Capacitatea este de aproximativ 16 mii metri cubi, iar în circa 10 zile urmează a fi finalizată. Ceea ce am vrut noi să vă arătăm reprezintă ceea ce am investit în ultimii 2 de ani. Valori substanțiale, investiții legate de aspectele de mediu, pentreu că nouă ne pasă”, a mai spus Adrian Iorgulescu.

      O firmă de creștere a păsărilor, amendată cu 15.000 lei

    Mirosurile neplăcute au început să invadeze orașul de aproximativ două săptămâni. Atât Prefectura, cât și mai mulți focșăneni au sesizat Garda de Mediu pentru a face verificări. Controalele au început pe 21 august, când comisarii Gărzii de Mediu au verificat, în primul rând, societatea Premium Porc, deoarece sesizările o incriminau. Însă, aici nu au fost găsite inițial nereguli. „Au fost verificate atât halele de producție cu sistemele de ventilație și sistemele de evacuare a dejecțiilor și transbordarea acestora în lagunele de stocare, cât și starea membranelor de acoperire a lagunelor. Au fost verificate, de asemenea, operațiunile de încărcare a dejecțiilor în cisterne și transportul acestora în câmp pentru a fi administrate pe terenurile agricole deținute în proprietate sau arendă, operațiuni efectuate de SC Agroinvestment Moldova. Ca măsură, am dispus sistarea imediată a transportului dejecțiilor lichide către terenurile pe care le administrează Agro Investment din zona pădurii Dumbrăvița, începând de joi (21 august) până luni (25 august), pentru a vedea dacă se mai generează mirosuri neplăcute în Focșani și pentru a identifica sursa”, ne-a mai declarat Petrică Nițu, comisarul șef al Gărzii de Mediu. Apoi, verificările au continuat la celelalte societăți care se ocupă cu creșterea animalelor în județ, fiind descoperite nereguli la societatea AviPutna, care a fost și amendată cu 15.000 lei. „În data de 22 august, chiar dacă direcția vantului se schimbase, dinspre Focșani spre Golești, am continuat verificările cu trei echipe de comisari, la SC Avicola Focșani SA, SC Alegria SRL Focșani și SC Aviputna SA Golești. Am depistat astfel, una din sursele de mirosuri pestilențiale, respectiv o cantitate de cca 45-50 mc dejecții de pasăre, transportate de firma Aviputna de la Golești, care se ocupă cu creșterea intensivă a păsărilor, pe un teren eliberat de păioase, unde urmau să fie împrăștiate și apoi încorporate în sol prin arătură, numai că parcela respectivă a luat foc sau a fost incendiată de persoane necunoscute, iar flăcările au ajuns la grămada de dejecții, care a ars mocnit. Ca masură, am dispus intervenția imediată pentru stingerea incendiului și acoperirea dejecțiilor cu pământ, pentru a preîntâmpina reaprinderea ulterioară.  Societatea SC Aviputna SA a fost sancționată cu amendă contravențională conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului, cu suma de 15.000 RON”, a mai spus Petrică Nițu.
    Verificările comisarilor Gărzii de Mediu vor continua, zilele următoare, la toate unitățile de profil atât din jurul Focșaniului, cât și din județ, chiar dacă sunt de capacități mult mai mici.

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?