Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Ce alegem? Piese de schimb ORIGINALE, OEM sau Aftermarket?


Atunci când o piesă trebuie schimbată la mașină, cum aleg cel mai bun raport calitate preț ?
A cunoaște diferitele tipuri de piese disponibile pentru a selecta exact varianta cea mai bună poate salva sute, dacă nu mii de lei.

Producătorii auto nu produc piese de schimb.
Contrar credinței populare, mașina pe care a-ți cumpărat-o nu a fost realizată în totalitate de compania auto. Toți producătorii de automobile folosesc companii independente pentru proiectarea și fabricarea celor mai multe piese utilizate în mașinile lor.

Care sunt diferitele tipuri de piese ?
Piesele de schimb sunt clasificate de către compania care le-a făcut sau modul în care acestea sunt vândute, categoriile sunt :

Originale OE
O piesa ORIGINALÄ‚ OE este partea care a fost pus inițial în mașină atunci când a autoturismul a plecat din fabrică. Ea vine într-o cutie cu logo-ul producătorul auto, creeând astfel confuzia că piesa este fabricată chiar de el, dar aceasta a fost de fapt făcută de către o altă companie specializată în fabricarea de piese auto. Acestea sunt cele mai scumpe tipuri de piese pe care le puteți achiziționa .

Exemplu : Filtru ulei OE VW cod  # 038115466 dar pe producător are codul HU726/2X
 

OEM  (Original Equipment Manufacturer)

Sunt piesele care vin de la aceeași fabrică ce face piesele originale dar sunt ambalate în brandurile proprii.
Exemplu : Filtru ulei Mann Filter cod OEM # HU726/2X are codul OE VAG 038115466
Aceste piese sunt vândute direct de la producător la furnizorii sau comercianții cu amănuntul și nu prin intermediul rețelei dealer, și de obicei, înseamnă economii pentru consumatorul final, calitatea fiind la aceleași standarde OE impuse de producătorul mașinii.

Aftermarket
Sunt piesele făcute de un alt producător decât cel original. Companiile care produc piese aftermarket cumpără drepturile de a produce aceste părți. Chiar dacă unele ar putea avea un aspect ușor diferit ele indeplinesc normele minime de calitate, în unele cazuri putem găsi chiar identice cu cele originale ca și durabilitate dar la prețuri mult mai bune decât cele OEM .

Dacă mașina ta este mai veche de 3 sau 4 ani, o parte a pieselor de schimb non-vitale le poti alege dintre producătorii AM dacă preferi varianta economică de preț.

                                            Adrian Pantir
                                        www.eblogauto.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?