Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: „Farmacia soldatului român“ şi multe animale împăiate, printre exponatele de la Muzeul Adjud


Așezat la confluența râurilor Trotuș cu Siret și a principalelor drumuri ce legau Èšara Românească de Moldova și Moldova de Transilvania, Adjudul a devenit de timpuriu un important centru comercial, ridicat în 1838 la rang de târg. Prima mențiune documentară datează din 9 aprilie 1433. La sfârșitul secolului al XIX-lea Adjud era o comună rurală din plasa (subdiviziune a județului) Răcăciuni a județului Putna. În comună existau două biserici ortodoxe, două sinagogi, o școală de băieți cu 51 de elevi, una de fete cu 29 de eleve, un spital, poștă și un birou de telegraf.
În acele timpuri, pe teritoriul actual al municipiului, funcționau în aceeași subdiviziune a județului și comunele Adjudu Vechi și Burcioaia. În 1931, comuna Adjudu Vechi a devenit, alături de Copăcești și comuna Ruginești, comună suburbană a comunei urbane Adjud, iar în 1950 Adjudul a primit statut de oraș raional și a devenit reședința raionului Adjud din regiunea Putna, apoi, după 1952, din regiunea Bârlad și din regiunea Bacău din 1956. În anul 1968,  Adjudul a devenit oraș al județului Vrancea, iar în anul 2000 a fost declarat municipiu.
Așezarea geografică a Adjudului, cadrul natural în care s-a dezvoltat, mărturiile arheologice și istorice, locul și rolul său în istoria județului, au impus ca o necesitate culturală înființarea unui muzeu. Muzeul Adjud, secție a Muzeului Vrancei, a fost fondat în anul 1960 și adăpostește diverse colecții ce reflectă istoria orașului de la confluența râurilor Trotuș și Siret, dar și colecții din flora și fauna din împrejurimile municipiului. Expoziția permanentă a Muzeului din Adjud a fost înființată în anul 2000, când colecțiile au fost expuse într-un spațiu nou alocat muzeului, în incinta Bibliotecii Municipale, cu intrare dinspre parc. Colecțiile sunt amplasate în patru săli, fiecare având o tematică specifică. În prima sală vizitatorii pot admira exemplare deosebite din flora și fauna specifică acestei zone. Celelalte trei săli cuprind obiecte găsite în albiile râurilor și în localitățile învecinate, obiecte care reflectă istoria Adjudului din epoca neolitică până în prezent. Găsim aici exponate ce datează din epoca neolitică, epoca fierului și epoca bronzului, exponate care ilustrează viața localnicilor din perioada geto-dacă și până în prezent. Ciocanul de piatră cu gaură de înmănușare, vase din ceramică sau o urmă funerară sunt doar câteva exemple din mărturiile arheologice și documentare privind istoria orașului, pe care le puteți vedea la Muzeul din Adjud.
Secția de istorie a muzeului adăpostește obiecte precum decorații militare, „pachet de pâine de război”, o trusă medicală de război denumită „Farmacia soldatului”, grenade, săbii, pistol cu butoiaș, care fac dovada participării localnicilor la marile evenimente care au marcat istoria țării: Războiul de Independență, Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial.
Tot în acest muzeu pot fi descoperite câteva mărturii ale trecerii și fixării diferitelor naționalități, precum ruși, evrei sau turci, prin acest oraș. Mai putem vedea  fotografii ce au imortalizat persoane, străzi, case evreiești, depoul CFR Adjud la începutul secolului XX, dar și alte locuri.
Din vastul patrimoniu de floră și faună al Vrancei, partea de științele naturii adăpostește numeroase specii precum cocoșul de munte, bufnița, uliul găinilor, cucul, mierla gulerată, urși, veverița, corbul, râsul, pisica sălbatică, vidra; specii constituite valori și monumente ocrotite prin lege, destul de multe impunându-se și ca rarități pe plan național. Pentru cei aflați în trecere prin Adjud, colecțiile muzeului constituie prilejul unei cunoașteri temeinice a potențialului natural și a istoriei teritoriului aflat între Siret și Trotuș.
Astfel, muzeul oferă vizitatorilor detalii legate de istoria orașului, dar și informații interesante despre flora și fauna acestei zone la prețuri modice, în fiecare zi de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 16.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?