Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Proiecte de nouă milioane euro pentru dezvoltarea satelor din Vrancea


Cele patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL) inițiate de Consiliul Județean Vrancea derulează proiecte de peste nouă milioane de euro pentru dezvoltarea satelor din județ. O treime dintre proiecte sunt derulate de autoritățile locale. Primăriile au finalizat sau au în derulare proiecte de peste două milioane euro pentru modernizarea drumurilor, achiziția de utilaje pentru deszăpezire, pentru intervenții la situații de urgență, intervenții la incendii. Unele primării au derulat chiar și două proiecte prin măsura 322, precum Corbița, Ploscuțeni, Boghești, Vintileasca și Dumitrești. Primul GAL inițiat de Consiliul Județean, „Vrancea Sud Est” este pe primul loc între cele 163 de GAL-uri din țară la absorbția fondurilor europene, cu un grad de absorbție de 98%.

    Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud Est” este pe primul loc în țară la absorbția fondurilor europene din cele 163 de GAL-uri funcționale. Alte două GAL-uri inițiate de Consiliul Județean, „Valea Râmnicului” și „Pădurile Dacice”, se află pe locurile șase și respectiv 25. „Vrancea Sud Est” ocupă primul loc din țară pentru a 11 a lună consecutiv, având un grad de absorbție a fondurilor europene de 98% iar valoarea sumelor plătite efectiv beneficiarilor depășește 75%.
    Cele trei GAL-uri cuprind atât localități din Vrancea dar și din județele limitrofe, Galați și Buzău. Fondurile accesate de primării prin proiectele pe măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor se ridică la peste 2,6 milioane euro, din care peste două milioane euro au fost doar pentru investițiile din Vrancea. Rapiditatea cu care pot fi accesate fondurile europene prin intermediul GAL-urilor i-a făcut pe câțiva edili să acceseze chiar și câte două proiecte pentru a rezolva mai multe probleme ale comunităților pe care le conduc. Cinci primării vrâncene au accesat câte două proiecte prin măsura 322, respectiv Corbița – 269 mii euro, Ploscuțeni-260 mii euro, Boghești- 265 mii euro, Vintileasca- 214 mii euro și Dumitrești – 189 mii euro. Proiectele au vizat atât modernizarea de drumuri comunale cât și achiziția de utilaje precum buldoexcavator și freze de deszăpezire.
    Două comune au accesat câte un proiect de aproape două sute mii euro pentru mdernizarea unui drum comunal. Este vorba de Tănăsoaia și Gura Caliței. Celelalte primării vrâncene au depus proiecte pentru achiziția de utilaje pe care să le folosească în situații de urgență sau pentru stingerea de incendii. Asemenea proiecte au fost depuse de primăriile Poiana Cristei, Reghiu, Nănești, Măicănești, Răstoaca, Bălești, Milcovul și Gugești.
    Al patrulea GAL inițiat de Consiliul Județean, Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului, va asigura finanțarea pentru un proiect impresionant de revigorare a pisciculturii în bazinul Siretului inferior. Circa 2,5 milioane de euro vor fi alocate unui proiect prin care vor fi reabilitate bălți de pe raza comunei Măicănești. Realizate în perioada comunistă, bălțile de la Măicănești au rămas în paragină după 1990. Până acum, când un investitor privat vrea să le reabiliteze în cadrul unui proiect impresionant. Prin acesta vor fi asigurate locuri de muncă pe plan local și va crește economia județului.

     Drumuri modernizate în nordul județului

    Drumurile și achiziția de utilaje pentru intervenții în situații la urgență au fost proiectele preferate de administrațiile locale care au dorit să acceseze banii europeni prin intemediul acestor GAL-uri. Prin intermediul GAL-ului „Pădurile Dacice”, comuna Corbița are în derulare un proiect în valoare de 200 de mii de euro care vizează modernizarea DC 11 Buda – Ocheșești, cu o lungime de 1,6 kilometri. „Este o investiție de care comunitatea avea nevoie și care rezolvă o mare problemă, aceea de a asigura accesul către restul județului. Lucrările constau în balastare, două straturi de asfalt, șanțuri betonate, podețe, subtraversări. Nu reușeam să realizăm această investiție fără sprijinul președintelui Marian Oprișan, al Consiliului Județean și al GAL Pădurile Dacice. Consider că aceste grupuri de acțiune locală ajută foarte mult autoritățile locale deoarece micșorează foarte mult timpii de implementare și birocrația existentă până la implementarea proiectului”, a spus primarul comunei Corbița, Emil Tacu.
    De asemenea, vecinii de la Tănăsoaia au implementat deja proiectul derulat prin GAL „Pădurile Dacice”. Este vorba de reabilitarea drumului comunal din satul Costișa, lucrările fiind finalizate săptămâna trecută. Drumul are o lungime de 1,6 kilometri iar valoarea investiției este de aproximativ 800 mii lei. Lucrările au constat în balastare, turnarea unui strat de asfalt de legătură și a unui strat asfaltic de uzură.
    Deși nu a reușit să implementeze încă proiectul privind reabilitarea sediului primăriei, primarul din Homocea, Neculai Ionescu spune că acest lucru se datorează unor oameni din comună care au făcut tot felul de plângeri, dar cei care coordonează GAL-ul „Pădurile Dacice” l-au sprijinit în implementarea proiectului. „Proiectul pe care noi îl vizăm este extinderea sediului Primăriei Homocea, care are o valoare de 240 de mii de euro. Este un proiect foarte bun dar nu am reușit să-l implementăm din cauza unor plângeri făcute în mod constant de adversarii mei politici din localitate. În ceea ce privește derularea și implementarea proiectului am lucrat și lucrăm foarte bine cu cei de la GAL care ne ajută foarte mult”, a spus primarul Nicolae Ionescu.

     Utilaje de deszăpezire pentru Valea Râmnicului

    Autoritățile locale din comuna Vintileasca au în derulare un proiect în valoare de peste 214 mii euro prin Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului”. Este vorba de asfaltarea unui drum și achiziționarea unui buldoexcavator și a unei freze de zăpadă. „Cu ajutorul Grupului de Acțiune Locală Valea Râmnicului am reușit să achiziționăm un buldoexcavator și o freză de zăpadă, acest proiect fiind practic închis. Mai avem acum în derulare un proiect în valoare de 120 de mii de euro constând în asfaltarea unui kilometru de drum comunal. De reținut că buldoexcavatorul, freza pentru zăpadă și asfaltarea unui kilometru de drum comunal au fost posibile cu sprijinul Consiliului Județean, al președintelui Marian Oprișan și al Grupului de Acțiune Valea Râmnicului. GAL-ul a însemnat și va însemna dezvoltarea infrastructurii locale pentru toate localitățile de pe Valea Râmnicului”, a declarat primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru.
    Tot pe Valea Râmnicului, la Dumitrești, autoritățile locale au accesat proiecte în valoare de aproape două sute mii euro. Cele două proiecte au vizat atât modernizarea unui drum cât și achiziția de utilaje care să fie utilizate la deszăpezire.
    Prin GAL-ul „Valea Râmnicului”, primăria Gura Caliței vrea să modernizeze 1,8 kilometri de drum comunal. Lucrarea evaluată la aproape două sute mii euro este scoasă la licitație publică, iar autoritățile speră ca lucrările să înceapă în această toamnă. Este vorba de drumul din satul Poieni, iar lucrarea este ambițioasă. Primarul Neculai Å¢andără a explicat că investiția presupune realizarea de șanțuri dalate, de podețe pentru fluidizarea traficului în  comună. „Este un foarte mare avantaj realizarea de proiecte prin GAL-uri. Procedurile se derulează mult mai ușor. La succesul acestui proiect a contribuit și implicarea din partea administrației județene și din partea echipei tehnice a GAL-ului”, a declarat primarul de la Gura Caliței, Neculai Å¢andără.
    Cu ajutorul GAL-ului „Valea Râmnicului”, primăria Poiana Cristei va achiziționa un buldoexcavator și o freză de zăpadă. Achiziția se va face prin licitație pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Valoarea investiției este estimată la 383 mii lei. Freza va fi folosită în exclusivitate pentru deszăpezire și este o achiziție necesară pentru a putea menține circulabile drumurile comunale și de interes local pe perioada iernii. Buldoexcavatorul va fi folosit în special la balastări, reparații drumuri, refacere șanțuri dar și alt tip de lucrări și intervenții ce pot apărea.

     Utilaje de intervenție în sudul județului

    La Măicănești, Nănești, Gugești, autoritățile locale au depus proiecte prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor pentru achiziția de utilaje care să fie folosite în situații de urgență. Proiectele au fost depuse la Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est” și, deși inițial cofinanțarea era de 30%, în urma demersurilor făcute de angajații și conducerea acestuia s-a ajuns la un grad de cofinanțare de 100%. Primarul de la Măicănești, Costel Necula, a arătat că valoarea utilajului este de aproximativ 270 mii lei, finanțare nerambursabilă. „Putem interveni mult mai rapid, fără să mai așteptăm semnarea unui contract cu o firmă care să aducă un utilaj de la zeci de kilometri. Este un sprijin pentru care mulțumim Consiliului Județean și conducerii GAL-ului care ne-a sprijinit la implementare”, a afirmat primarul din Măicănești, Costel Necula.
    La Nănești, valoarea utilajului este de aproximativ 57 mii euro, finanțare nerambursabilă. „Utilajul a fost achiziționat printr-un proiect pentru Serviciul de Salubritate la nivelul comunei”
, a precizat primarul comunei Nănești, Stoica Neagu.
    La Milcovul și Bălești, primăriile au achiziționat vehicule speciale UTV 4X4 care pot fi folosite atât la incendii cât și la deszăpeziri. Valoarea fiecărui proiect este de peste 15 mii euro, finanțare nerambursabilă. „Este un utilaj pentru intervenție rapidă, dotat cu un rezervor de apă, care poate fi folosit și cu spumă. Îl putem folosi pentru intervenții rapide, la incendii mici. Până acum, dacă era anunțat un incendiu la 112 eram solicitați de pompieri să verificăm dacă este adevărat anunțul. Acum vom merge cu acest utilaj și vom interveni direct, fără să mai așteptăm intervenția pompierilor de la Focșani. Este un mare avantaj prin acest GAL pentru că procedurile se derulează mult mai rapid însă trebuie să ai fondurile proprii pentru realizarea achiziției”, a spus primarul Mihai Neață.

     Consiliul Județean, partener la patru GAL-uri

    Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea mediului rural din Vrancea este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Sprijinul administrației județene s-a concretizat în parteneriate cu patru GAL-uri vrâncene, respectiv „Vrancea Sud-Est”, „Valea Râmnicului”, „Pădurile Dacice” și Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului. Acest parteneriat a permis asigurarea cofinanțării necesare derulării proiectelor inițiate de solicitanți din localitățile din teritoriu. Prin aceste forme constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat din localitățile vrâncene pot fi accesate fonduri europene de zece milioane euro. Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.
    Lista comunelor partenere la GAL-ul „Vrancea Sud-Est” cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia, din județul Vrancea, și Brăhășești, din județul Galați. În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și din Buda, Valea Sălciei și Bisoca, județul Buzău.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?