Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: „Stranierii“ stau la coadă pentru pașapoarte și buletine


Numărul cererilor pentru eliberarea cărților de identitate și a pașapoartelor s-a triplat în ultimele zile, față de lunile anterioare. Avalanșa de solicitări se datorează vrâncenilor plecați la muncă în străinătate, care au venit acasă în concedii și vor să-și schimbe documentele. Pentru ca oamenii să nu stea prea mult la cozi, la nivelul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea Pașapoartelor Simple au fost luate o serie de măsuri, astfel încât să poată fi soluționate toate solicitările venite din partea vrâncenilor.

    Vrâncenii întorși acasă din străinătate fac cozi la ghișeele Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, la cele ale Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Vrancea și ale Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Focșani, pentru a-și preschimba documentele.
    Atât la pașapoarte cât și la buletine, numărul solicitărilor s-a triplat în ultimele zile, iar angajații celor trei servicii muncesc la foc continuu pentru a soluționa toate cererile cetățenilor. Ieri, holul comun al celor trei instituții era plin de oameni, care așteptau să le vină rândul pentru depunerea cererilor. Oamenii sunt obișnuiți ca în această perioadă să fie aglomerație și să stea la cozi. „Muncim în Italia și am venit să facem pașaport copilului. Este aglomerat, dar este totuși un pic mai bine decât în anii trecuți, când cozile erau până afară și veneam aici cu noaptea-n cap. Avem ceva de așteptat, dar asta este situația. Nu avem ce face și nici nu putem pleca, pentru că avem nevoie de documente”, ne-a spus un bărbat, în timp ce aștepta să-i vină rândul pentru a depune cererea. 
    O altă persoană, din Răstoaca, ne-a spus că s-a obișnuit să aștepte și că s-a înarmat cu răbdare. „Am venit să-i fac pașaport băiețelului. Este aglomerat și va dura ceva, dar m-am obișnuit și nu mă mai stresez. M-am înarmat cu răbdare și voi sta până când îmi va veni rândul. Ar fi bine dacă nu am avea de stat, dar dacă acestea sunt condițiile, ne conformăm”, a precizat femeia.

     Aproape 800 de cereri de la începutul lunii

    Reprezentanții Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple ne-au precizat că, zilnic, sunt de trei ori mai multe solicitări față de o zi obișnuită din timpul anului. Aceștia au adăugat că în perioada 1-11 august s-au primit un număr de 752 de cereri pentru eliberarea pașapoartelor. Totuși, față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul cererilor este mai mic. Anul trecut, au fost 780 de cereri în perioada 1-11 august.
Solicitări mai multe au fost și în luna iulie, când s-au primit 1.577 de cereri, față de 1.374 în luna iulie a anului trecut.

    Serviciul se desfășoară în două ture

    Pentru a putea fi preluate toate solicitările cetățenilor, la nivelul Serviciului Pașapoarte au fost luate o serie de măsuri. Astfel, a fost limitată aprobarea concediilor de odihnă în perioada 1-31 august, astfel încât activitățile la nivelul serviciului să poată fi desfășurate în două ture. O altă măsură constă în respectarea deservirii publicului în ordinea bonurilor emise de sistemul electronic de distribuire a bonurilor de ordine. 
Alte măsuri întreprinse constau în „asigurarea deservirii populației cu informațiile ce cuprind documentele necesare eliberării pașapoartelor prin întocmirea de tichete și distribuirea acestora cetățenilor pentru o mai bună informare și întocmirea dispoziției de zi pe unitate cu toate activitățile desfășurate la nivelul serviciului, pe fiecare lucrător în parte, semnarea de luare la cunoștiință de către fiecare lucrător pentru responsabilizarea maximă a acestora”, au transmis reprezentanții Serviciului Pașapoarte.

      Cele mai multe cereri au fost pentru pașapoarte electronice

    Pentru a nu mai sta la cozi în fiecare an, majoritatea vrâncenilor optează pentru pașapoartele electronice, valabile 3 ani pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani și 5 ani pentru persoanele care au împlinit această vârstă.
    Potrivit reprezentanților Serviciului de Pașapoarte, pe data de 1 august s-au primit 53 de cereri, dintre care 36 pentru pașapoarte electronice și 17 pentru cele temporare. În ziua de 4 august au fost depuse 115 cereri, dintre care 98 pentru pașapoarte electronice și 17 temporare, iar în ziua de 5 august au fost depuse 106 cereri, dintre care 78 pentru pașapoarte electronice și 28 pentru temporare.
    Cele mai multe cereri s-au depus în ziua de 7 august, respectiv 140, dintre care 112 au fost pentru electronice și 28 pentru temporare.

     Aproape 200 de cereri pentru buletine pe zi

    Nici la ghișeele Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Vrancea și ale Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Focșani nu este mai liber. Și aici numărul solicitărilor s-a triplat, după cum ne-a spus comisarul șef Neculai Cojocaru, șeful Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Vrancea.
„Avem cel puțin 70 de solicitări pe zi numai la județ, iar la municipiu sunt aproximativ 140 de solicitări zilnic. În ultima perioadă, numărul solicitărilor pentru eliberarea cărților de identitate s-a triplat”, ne-a spus comisarul șef Cojocaru.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?