Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

VIDEO și FOTO! 50 ha de vegetație uscată și litieră de pădure, mistuite de flăcări la Dumitrești

Pompierii militari în cooperare cu pompierii voluntari, intervin de marți, 1 noiembrie a.c., în comuna Dumitrești, pentru stingerea unui incendiu de vegetație forestieră.
Dat fiind că, primele forțe de intervenție au constatat că incendiul se manifestă cu ardere violentă și dezvoltare rapidă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile provocate de vânt, a fost necesară suplimentarea echipajelor. Astfel, la fața locului sunt mobilizați 48 pompieri militari care intervin cu mijloace de primă intervenție și cu 6 autospeciale de intervenție. Totodată, pentru gestionarea eficientă a situației de urgență acționează alături de pompierii militari și pompierii voluntari ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Chiojdeni și Dumitrești, precum și echipaje ale Serviciului Public Salvamont Vrancea.
La această oră incendiul este localizat, suprafața afectată fiind de circa 50 ha. Misiunea este dificilă din cauza configurației terenului (pante, teren accidentat) și a lipsei surselor de apă.

foto: Salvamont Vrancea
***
Atenție! Arderile necontrolate devastează habitatul natural al unor viețuitoare și pun viața oamenilor în pericol. De aceea tragem din nou un semnal de alarmă și reamintim cetățenilor că ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
Facem cunoscut faptul că personalul Inspecției de Prevenire din cadrul I.S.U. Vrancea a aplicat în această săptămână 2 sancțiuni contravenționale constând în 2 amenzi în cuantum total de 3.000 lei pentru nerespectarea măsurilor privind arderea vegetației uscate, ca urmare a incendiilor care au avut loc în weekend, în comuna Poiana Cristei.

sursă text: ISU Vrancea

foto: ISU Vrancea

* * *

Incendiu de pădure semnalat azi noapte în jurul orei 01:15, în zona Dumitrești, sat Trestia.
Echipa Salvamont Vrancea solicitată să intervină în sprijinul pompierilor pentru stingerea incendiului.

Salvamont Vrancea, mereu în sprijinul dumneavoastră!

foto: Salvamont Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?