Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Băuturi răcoritoare neconforme, oprite de la comercializare


Mai multe nereguli privind termenul de valabilitate și modul de etichetare a unor băuturi răcoritoare au fost descoperite de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Vrancea (CJPC) în cadrul unui control desfășurat în perioada 28 iulie-8 august. Acțiunea a avut ca tematică de control modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a băuturilor răcoritoare și a sucurilor și nectarurilor din fructe. În cadrul acțiunii au fost controlate 18 unități care comercializează astfel de produse, la 17 dintre acestea (94%) constatându-se abateri de la prevederile actelor normative în domeniu. În urma controalelor, au fost opriți de la comercializare 643,55 litri băuturi răcoritoare, în valoare de 707,5 lei, având abateri de etichetare. Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 12 avertismente și 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 17 000 lei.  
În timpul verificărilor, au fost găsite la comercializare cantități mici de produse cu data limită de consum depășită. Pentru astfel de abateri, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 6 l băuturi răcoritoare, în valoare de 26,4 lei, operatorii economici fiind sancționați contravențional cu amendă. În schimb, s-au constatat diverse abateri de etichetare a produselor și de informare a consumatorilor, în cazul a 47% din cantitatea de băuturi răcoritoare verificate. „BR cu diverse arome de fructe, cu îndulcitori – pe ambalaj sunt ilustrate diverse fructe (căpșuni, mure, coacăze, zmeură), deși în lista ingredientelor nu apare decât aromă de fructe de pădure, nu și suc din fructe de pădure; suc de morcov și fructe conținând sintagma «îmbogățit cu vitamina C» , fără a se realiza etichetarea nutrițională și a se preciza procentul de vitamina C din doza zilnică recomandată. S-a mai constatat comercializarea de băuturi răcoritoare ce nu au  înscrise pe eticheta de produs avertismentele obligatorii «colorantul … poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora»”, se arată într-un comunicat remis CJPC Vrancea.
Inspectorii au mai depistat și abateri de etichetare sau informare, lipsa adresei poștale a sediului producătorului/ distribuitorului/ importatorului; netraducerea în limba română a informațiilor de pe etichetele de produs sau traducerea incompletă a acestora; dar și neafișarea prețurilor la băuturile răcoritoare comercializate sîn cazul a 8 comercianți.
Comisarul șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galați) – CJPC Vrancea, Dumitru DilÇŽ, face apel încă o dată la exigența consumatorilor, subliniind faptul că informarea corectă înainte de cumpărare înlătură mare parte din neplăcerile ulterioare. „Deoarece băuturile răcoritoare sunt consumate în principal de copii, comisarii CJPC Vrancea au pus accent pe verificarea informării consumatorilor prin etichetele de produs cu privire la coloranții utilizați. S-a urmărit în mod special depistarea produselor care conțin acești coloranți și existența avertismentelor obligatorii pe etichete”, a precizat Dumitru Dilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?