Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Secetă pedologică în aproape toate zonele de cultură


Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crișana și Oltenia rămân, în următoarea săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică și doar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august.
Conform specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, în condițiile agrometeorologice menționate, procesele de creștere și dezvoltare la speciile de câmp și pomi-viticole vor evolua, în general, normal pe majoritatea suprafețelor agricole și mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Regimul termic al aerului și solului mai ridicat decât în mod obișnuit și persistența insolației în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea și uscarea parțială a aparatului foliar la culturile prășitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menține fenomenul de secetă pedologică.
Potrivit prognozei meteorologice, până în 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 și 30 de grade Celsius, mai ridicată cu 1-7 grade Celsius, în raport cu normalul perioadei, în aproape toată țara. Maxima aerului se va situa între 26 și 36 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minima se va încadra între 10 și 24 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată cu precădere în zonele nord-vestice și centrale, unde se vor semnala ploi sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Precipitațiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?