Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pensionarii, scutiți de la plata unor debite provenite din pensii


Pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiți de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, aflată în momentul de față în stadiul de proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii. În expunerea de motive se arată că „prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor pentru toți pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi. Èšinând cont de faptul că pentru pensionarii proveniți din anumite categorii socio – profesionale (militari, agricultori și personalul auxiliar de pe lângă instanțele judecătorești) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislației din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari”.
    Proiectul de lege nu are în vedere scutirea de la plată a debitelor care au drept cauză culpa debitorului, materializată în folosirea de către acesta a unor documente
eliberate fără respectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului.
De asemenea, proiectul de lege nu vizează restituirea sumelor provenite din debitele
deja recuperate.
    Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, în practică, debitele stabilite în sarcina pensionarilor provin din mai multe cauze. Este vorba despre nerespectarea de către pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale, declararea de către pensionar a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei și depunerea de către pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fără respectarea legislației. 
Altă cauză a debitelor constă în stabilirea greșită a pensiei, fapt generat de interpretări neunitare ale prevederilor legislației sau ca urmare a unor erori de procesare a dosarelor de pensionare. „În prezent, din datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari, din care pentru 9.593 de pensionari debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor. În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 230 pensionari”, se detaliază în expunerea de motive a proiectului Legii privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.
Proiectul de act normativ va rămâne în dezbatere publică până la data de 15 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?