Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Moscoviţii bogaţi vor fi privaţi de steak australian şi sushi norvegian


Moscoviții bogați vor fi nevoiți să uite de meniuri favorite precum steak-ul australian sau sushi-ul cu somon norvergian, sau vor plăti mai mult pentru înlocuitoare ale acestora, din cauza interdicției la importurile de alimente din UE și SUA impuse de președintele Vladimir Putin. Putin a decretat interzicerea importurilor de carne, pește, legume, brânzeturi și alte produse lactate din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada și Australia, începând de joi, 7 august, cerând ca acestea să fie înlocuite cu produse autohtone.
Măsura se aplică țărilor care au aplicat sancțiuni Rusiei, în urma anexării Crimeei, transmite Bloomberg. „Este o situație extrem de dificilă pentru piața restaurantelor, 50% dintre ingrediente fiind importate. Interdicția va majora prețurile până la găsirea unor furnizori alternativi”, a declarat Elena Mazur, purtător de cuvânt al Rosinter Restaurants Holding.
Rusia a importat anul trecut alimente și produse agricole în valoare de 43 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernamentale. Produsele interzise au reprezentat circa 25 de miliarde de dolari din acest total, conform Capital Economics. Unele produse greu de înlocuit, precum șunca spaniolă, brânza italiană Grana Padano și roșiile uscate la soare vor dispărea din meniuri sau se vor găsi cu greutate, potrivit Rosinter, singurul operator rus listat la bursă, care reunește 370 de restaurante.
Prețurile mai mari ar putea determina scăderea numărului de clienți, iar restaurantele vor avea nevoie de creativitate maximă pentru a se adapta, a spus Mazur. Clienții vor mânca mai multe produse alimentare autohtone, cum ar fi blini, o clătită tradițională. „Vom fi nevoiți să cumpărăm carne de calitate mai proastă, la prețuri mai mari. Prețul cărnii a crescut cu 50% în acest an. Rusia nu produce carne de porc de calitate în cantitate suficientă. Belarus ne aprovizionează deja, dar este o țară mică și nu are destui cârnați pentru întreaga Rusie”, a spus Zalina Abdusalamova, director general la Kings Meat în Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?