Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Ochelarii de la tarabă te pot lăsa FĂRĂ VEDERE


Mulți vrânceni își iau ochelari gata făcuți de la tarabele din piață sau din supermarketuri fără să consulte mai întâi un medic oftalmolog. Fabricați în China, ochelarii de vedere cu diferite dioptrii se găsesc pe tarabele din piețe sau în magazine la prețuri ce nu depășesc 20 de lei, și pot fi achiziționați după o simplă încercare. Deoarece, conform statisticilor, jumătate dintre români au probleme de vedere, comerțul cu astfel de ochelari a luat amploare, însă medicii avertizează că pentru a purta ochelari, trebuie făcut mai întâi un control, deoarece cei comercializați în piețe agravează problemele oculare.

    Tarabele din fața Halei Moldovei sunt pline de ochelari fabricați „pe vapor” și aduși în Focșani din complexul Europa, din București. Ochelari de „vedere” de toate dioptriile măsurate cine știe cum, prăfuiți, cu lentile zgâriate și defecte sunt parte din oferta comercianților, pe lângă portofele, piepteni, agrafe și alte accesorii pentru păr. Prețul unor astfel de ochelari variază între 15 și 20 de lei. La una din tarabe o doamnă vânzătoare mă îndeamnă să încerc o pereche „să văd dacă văd bine cu ei”. Îi încerc, și pe lângă faptul că lentilele erau zgâriate mă mai ia și cu amețeli. Îmi arată mai multe perechi, mă pune să tot încerc în speranța că îmi vinde o pereche, și până la urmă îmi spune să merg la un medic să măsor dioptriile și apoi să mă întorc să cumpăr.

        Prada la 30 de lei

    La o altă tarabă, un nene încearcă să mă convingă să cumpăr de la el „poate găsesc perechea potrivită”. Pe care mi-i dă să-i încerc, îi șterge frumos cu o cârpă de praf. Uitându-mă atent pe taraba lui constat că mai bine de jumătate din ochelarii pe care îi avea expuși aveau lentilele zgâriate. „Oare cum se vede prin ei?”, mă întreb. Negăsind dioptria care îmi trebuia merg la altă tarabă. Aici o doamnă vânzătoare îmi recomandă niște ochelari cu lentile „heliomate”. „Sunt buni și pentru citit, pentru uitat la televizor, și îi puteți folosi și ca ochelari de soare. Ä‚știa sunt cei mai căutați”, le face prezentarea vânzătoarea. Nici aici nu găsesc ce-mi trebuie, iar doamna vânzătoare ajunge la concluzia că nu am nevoie de ochelari de vedere și îmi oferă ochelari de soare: de firmă, „de la Prada”, cu factor de protecție solară 400, nimic mai bun, doar la 30 de lei.
    Părerile oamenilor sunt împărțite. Foarte mulți dintre ei sunt conștienți de faptul că trebuie să meargă mai întâi la un oftalmolog, dar sunt și persoane care spun că ochelarii de la tarabe sunt buni, dacă vezi cu ei. „Și eu am de acolo. Îs buni, că dacă vezi cu ei… sunt și mai ieftini”, și-a exprimat părerea o doamnă.

        Ochelarii din piețe și supermarketuri, dăunători vederii

    Purtarea de ochelari fără un consult prealabil poate face mai mult rău decât bine. Mulți dintre amatorii de chilipiruri ajung în cele din urmă tot la medic. Atunci află cât de mult au greșit. Și ochelarii de soare falși sunt la fel de periculoși, pentru că lentilele pot deforma imaginea și supun ochiul la un efort mai mare de percepere a acesteia. Ochelarii din piață sunt foarte periculoși, atât cei de vedere cât și cei de soare, în primul rând pentru că lentilele sunt confecționate din sticlă industrială sau din plastic și sunt de foarte proastă calitate. „Ochelarii se confecționează pentru fiecare persoană în parte, în funcție de problemele fiecăruia, iar la ochelarii din piață dioptriile nu corespund, lentilele nu au calculate unghiul și distanța focală, și în loc să facă bine acești ochelari produc mai mult rău”, a precizat Laura Iojă, consultant optică medicală.
    Foarte multe persoane au nevoie de dioptrii diferite, iar lipsa unui tratament adecvat pentru corectarea vederii poate duce la cataractă sau la pierderea totală a vederii. „Lipsa unui tratament de protecție adecvat duce la cataractă și la degenerescență maculară. Lentilele sunt descentrate deoarece nu respectă înălțimea și distanța interpupilară”, a mai adăugat Laura Iojă. Potrivit opticianului, lentilele nu se pot monta pe ramele cumpărate din piață, deoarece acestea sunt turnate. „Ramele din piață sunt turnate și nu se pot monta lentilele necesare pe ele. Am avut clienți care au cumpărat rame din piață și au venit să montăm lentile de la noi, dar acest lucru nu a fost posibil”, a precizat Laura Iojă.

           Ce spun medicii

    Medicul oftalmolog Laurențiu Bodolan avertizează că ochelarii care sunt comercializați în piețe și supermarketuri încalcă două aspecte: cel legal și cel medical. Cel legal deoarece ochelarii sunt dispozitive medicale, ei ajutând la tratarea unei probleme medicale, viciul de refracție, iar pentru a putea fi comercializate au nevoie de avizul și controlul anual al Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale. „Comercializarea acestor ochelari în piețe, supermarketuri este ilegală, dar se pare că nimeni nu bagă de seamă, deși prin fața acelor tarabe trec diferiți factori de decizie. Fiind dispozitive medicale au nevoie de aprobarea OTDM, pentru că fără acest aviz și controlul lor anual, ei nu își pot desfășura activitatea. Lentilele sunt mijloace de protezare, trebuie să ofere garanția tehnică și să respecte funcțiile fizicii și opticii. Lentila de vedere trebuie să îndeplinească câteva calități pentru a îndeplini funcția vizuală, pentru că ochiul este un sistem optic imperfect, iar viciile de refracție se rezolvă cu ajutorul lentilelor. Există foarte multe deformări de curbură corneală pe care lentilele din piață nu au cum să le corecteze”, explică oftalmologul Bodolan.
    Mai mult, ochelarii cumpărați din locuri neautorizate agravează problemele oculare. Cei mai afectați de acești ochelari sunt copiii, care rămân cu aceste probleme toată viața. „De exemplu, un tânăr de 25 de ani cu hipermetropie, dacă nu primește lentilele corespunzătoare, va vedea mai bine, dar asta pentru că ochiul și creierul se vor forța să se adapteze, dar astea contribuie la agravarea problemelor. Pentru copiii, viciile de refracție au nevoie de diferite etape pentru a fi diagnosticate corect, mai ales că lentilele alese greșit le agravează problemele, care nu se mai corectează”, a mai spus oftalmologul Laurențiu Bodolan.

           Ochelarii de soare, contraindicați în anumite probleme oculare

    Și pentru alegerea ochelarilor de protecție solară este indicată prezentarea la un medic oftalmolog, iar achiziționarea acestora trebuie să se facă doar din locurile autorizate. „Lumina naturală nu este dăunătoare ochiului, dar radiațiile invizibile pot crea diferite probleme. De aceea este recomandat ca ochelarii de soare să fie achiziționați doar din locuri avizate OTDM, pentru că doar acei ochelari conțin filtre, care stopează contactul acelor radiații cu ochii. Pentru că sunt anumite afecțiuni oculare, pentru care sunt contraindicați ochelarii de soare, este recomandat ca și în alegerea acestora să se solicite părerea unui oftalmolog”, a mai spus medicul Laurențiu Bodolan.
    Prețul unor ochelari de vedere făcuți așa cum trebuie, în urma unui consult oftalmologic, pleacă de la 80 de lei. Dacă vreți rame „de firmă” trebuie să scoateți din buzunar de la 500 până la 700 de lei. Prețul un consult medical la un cabinet oftalmologic începe de la 70 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?