Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: „Mărășeștii în fapte și imagini”, lansată la Biblioteca Județeană


„A scrie istoria unei localități este, în egală măsură, o tentație și o provocare pentru orice cunoscător și iubitor de lectură. A scrie istoria orașului Mărășești presupune nu doar o bună cunoaștere a ei, dar și o conștientizare a faptului că istoria acestei localități depășește cu mult granițele unei istorii locale. Mărășeștii au intrat definitiv, prin victoria repurtată aici în vara anului 1917, în conștiința națională. S-a spus, fără nicio urmă de exagerare, că în perioada interbelică, Mărășeștii au fost, fără precedent în istoria modernă națională, un adevărat Ierusalim al neamului românesc”, scriu profesorii Aurel Neculai și Ion Stănel, în argumentul cărții lor „Mărășeștii în fapte și imagini – o istorie în date”, a cărei lansare a avut loc ieri, la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. A fost un moment extrem de interesant, inclus de instituția de cultură vrânceană în evenimentul cultural dedicat comemorării eroismului ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial în luptele de pe aliniamentul Mărăști – Mărășești – Soveja – Oituz, și intitulat „Vrancea eroică în Primul Război Mondial”.

    La eveniment au fost prezenți, alături de bibliotecari, elevi, scriitori și profesori, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare, subprefectul Cristi Misăilă, profesorul Costică Neagu și scriitorul Gheorghe Neagu, președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu”. „Suntem onorați că găzduim lansarea acestei cărți, este o carte eveniment, așteptată, necesară atât pentru copii cât și pentru cei care mai sunt interesați de istorie și de fărâma de suflet românesc, de patriotismul pe care trebuie să îl păstrăm în sufletul nostru. Despre eroi, momente, acte de vitejie, pagini de istorie și așa mai departe vorbesc și expozițiile organizate de colegii mei cu acest prilej și care vor putea fi vizionate până la începerea anului școlar. Expozițiile conțin și documente unicat, cărți extrem de valoroase din colecții personale ce vin cu informații extrem de importante despre istoria acelor vremuri”, a spus Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.
    Despre lucrarea lor, „Mărășeștii în fapte și imagini – o istorie în date”, au spus lucruri extrem de incitante și cei doi autori. Ei au povestit cât de mult le-au folosit, în documentare, monografiile dedicate acestui oraș, ce au fost scrise de-a lungul timpului, precum și cea scrisă chiar de unul dintre autori, profesorul Stănel Ion. „Documentarea de arhivă, preluată integral din această lucrare (a profesorului Stănel Ion – n.r.), ne-a ajutat la rescrierea, în acest format, a prezentei cărți. Ne-a fost de folos și colecția revistei «Clio de Mărășești» (fondator și coordonator profesor Neculai Aurel) care, după anul de apariție, 1998, a consemnat, ca într-o adevărată cronică a zilelor noastre, evenimentele petrecute până în prezent”, mai scriu cei doi autori în Argumentul Monografiei. Ei au mărturisit, cu prilejul lansării, că au dorit să scrie „Mărășeștii în fapte și imagini” într-o manieră în care să fie accesibilă și interesantă pentru elevi și toate celelalte categorii de cititori. 
    Volumul cuprinde un studiu amănunțit și este o radiografie completă a orașului Mărășești începând cu perioada antică și trecând prin Evul Mediu, perioada interbelică și postbelică, perioada regimului comunist și ajungând până în prezent. Ultimele două capitole sunt dedicate celor mai importante evenimente și personalități marcante din toate domeniile, care și-au pus amprenta asupra orașului Mărășești.

     Documente și cărți unicat despre perioada Primului Război Mondial

    Teodora Fîntînaru, directoarea Bibliotecii Județene, a prezentat expozițiile organizate atât la etajul cât și la parterul instituției de cultură. „Este vorba despre cărți apărute înainte în timpul și după Primul Război Mondial. Unele sunt scrise de scriitori ce au fost implicați în acest război, sunt texte ce țin de eroi și poate ar fi bine să ne gândim: ce este acum un erou? Ce însemna atunci și ce mai înseamnă acum un erou… Avem aici cărți din colecții private, publicații periodice, cărți document”, a spus Teodora Fîntînaru, evidențiind cartea „Pentru neam și țară – Societatea Ocrotirea orfanilor de război” care povestește despre înființarea a 102 orfelinate de către principesa Olga Sturza, sub patronajul Reginei Maria, din care unul chiar în orașul nostru. 
În alte vitrine amenajate la sediul Bibliotecii, vizitatorii pot vedea documente în copie, fragmente, extrase din documente de arhivă, fotocopii și copii scrise de mână ce aparțin Arhivei Leon Kalustian și care se referă strict la eroii Vrancei. „Acestea sunt micile noastre daruri de suflet, cărți pe care noi le oferim la 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. E un moment de reflecție, de trăire, un moment în care putem să-i învățăm pe cei mai mici despre istorie, despre dăruire, sacrificiu, moarte, trădare, groapă comună… „, a mai spus Teodora Fîntînaru.
    Așadar, dacă doriți să aflați lucruri cu totul și cu totul inedite despre Vrancea în care cu toții trăim, despre oamenii care au fost pe aceste meleaguri, despre vitejia și omenia lor, despre puterea lor de dăruire și sacrificiu pentru ca noi să fim astăzi cum suntem, treceți pentru câteva momente și vizitați expozițiile organizate la Biblioteca Județeană. Bibliotecarii vă vor ajuta să pătrundeți în istoria vremilor tulburi ale Primului Război Mondial, să trăiți emoția încrâncenată a acelor timpuri și să reveniți în prezent mai bogați spiritual. Mai bogați sufletește. Și poate o secundă mai responsabili și mai recunoscători pentru pacea în care, deocamdată, suntem binecuvântați să trăim.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?