Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Vrancea eroică în Primul Război Mondial, la Bibliotecă


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea va organiza marți, 5 august, începând cu ora 11.00, un eveniment cultural dedicat comemorării eroismului ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial în luptele de pe aliniamentul Mărăști – Mărășești – Soveja – Oituz. Evenimentul, intitulat „Vrancea eroică în Primul Război Mondial”, va fi deschis de Teodora Fîntînaru, directorul Bibliotecii, cu vernisarea expoziției tematice de carte curentă și veche, imagini și documente din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea parter și etaj. Expoziția cuprinde peste 100 de volume, citate și devize de luptă ce reflectă perioada istorică a primei conflagrații mondiale oglindită în periodice, tratate de istorie, jurnale de război, monografii, biografii, romane sau enciclopedii, reunite sub temele: Primul Război Mondial: 100 de ani –  VRANCEA EROICÄ‚; Primul Război Mondial în literatură  – Scriitori  români eroi. 
    Evenimentul va continua cu lansarea volumului „Mărășeștii în fapte și imagini – O istorie în date” prezentat de autorii profesori Aurel Neculai și Stănel Ion. Volumul apărut în 2014 este editat de Școala Gimnazială Ecaterina Teodoroiu Mărășești, care a introdus, începând cu anul școlar 2013, ca obiect de studiu opțional, Istoria orașului Mărășești. Argumentul acestui volum, semnat de autori,  provoacă cititorul încă de la primele pagini. „A scrie istoria unei localități este în egală măsură, o tentație și o provocare pentru orice cunoscător și iubitor de istorie. A scrie istoria orașului Mărășești presupune nu doar o bună cunoaștere a ei, dar și o conștientizare a  faptului că istoria acestei localități depășește cu mult granițele unei istorii locale”, spun aceștia.
    Volumul cuprinde un studiu amănunțit și este o radiografie completă a orașului Mărășești începând cu perioada antică și trecând prin Evul Mediu, perioada interbelică și postbelică, perioada regimului comunist și ajungând până în prezent. Ultimele două capitole sunt dedicate celor mai importante evenimente și personalități marcante, din toate domeniile, care și-au pus amprenta asupra orașului Mărășești. 
„În încheierea evenimentului va avea loc prezentarea unor cărți și documente inedite, având ca temă primul război mondial, aflate în colecții particulare. Astfel vor fi prezentate, iubitorilor de istorie documente ce aparțin domnului Ioan Codreanu (din arhiva Leon Kalustian), domnului prof. Aurel Neculai și domnului conf. univ. dr. Costică Neagu (din arhiva Simion Mehedinți): documente despre Vasile Chilian, eroul vrâncean condamnat la moarte în timpul ocupației germane din Primul Război Mondial; volumul „Pentru neam și țară: Societatea Ocrotirea orfanilor din război”, carte document despre înființarea societăților de ocrotire a orfanilor din România în timpul Primului Război Mondial; antologia de periodice „Frontul Mărășești” 1935-1939, publicație a Asociației Frontul Mărășești apărută sub deviza „Nimic pentru noi… Totul pentru Mărășești; „Războiul nostru în note zilnice”, volumul I: 1914 – 1916 al marelui istoric  Nicolae Iorga; periodicul „Dumineca poporului: foaie pentru ridicarea poporului” (14 septembrie 1914 – 15 decembrie 1933)”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
         

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?